Sprekend RD  By  cover art

Sprekend RD

By: Reformatorisch dagblad
  • Summary

  • Sprekend RD is de wekelijkse podcast van het Reformatorisch Dagblad met achtergronden bij het nieuws. Elke week duiken presentatoren Arno Lagendijk en Mirjam Roukema in één onderwerp. Daarvoor spreken ze met experts, RD-redacteuren en mensen uit de christelijke achterban. Luister hieronder naar de beschikbare afleveringen en abonneer je op Sprekend RD.
    SprekendRD 2023
    Show more Show less
Episodes
  • Liever praten met de Russen dan een atoombom op Rotterdam
    Jun 14 2024
    „Wanneer je te maken hebt met een tegenpartij die consequent blijk geeft dat je ze niet kan vertrouwen, waarom zou je dan met ze praten? Toch praat je met ze omdat je niet wilt escaleren; we willen geen atoombom op Rotterdam,” zegt dr. Arie Bloed. In de podcast Sprekend RD gaat hij in op het werk van de diplomaten. „Persoonlijke relaties in dit werk zijn zo belangrijk. Het probleem wordt er niet anders door, maar kan je van elkaar op aan? Dat is de vraag. Want in de diplomatie wordt ook een hoop gelogen.” Een diplomaat moet volgens Arie Bloed geen groot ego hebben. „Het werk van een diplomaat vindt doorgaans op de achtergrond plaats. Achter de schermen probeer je tot oplossingen te komen. Dat noemen we stille diplomatie.” Praten en tot oplossingen komen is belangrijk. Bloed noemt Rusland als voorbeeld. „Enerzijds begrijp ik dat er niet gepraat wordt met de Russen. Die stapelen leugen op leugen. Er zijn handelingen verricht die in strijd zijn met alle fundamentele beginselen van het internationaal recht. Maar de Russen verhuizen niet naar de maan en wij ook niet. Er komt een moment dat we weer samen door één deur moeten. Er moet gepraat worden om niet verder te escaleren.” In de podcast Sprekend RD biedt Arie Bloed, die zelf veel ervaring heeft in diplomatie en onderhandelingen, een kijkje in wereld van de diplomatie.
    Show more Show less
    46 mins
  • D-Day: het begin van het einde van de Tweede Wereldoorlog
    Jun 7 2024

    Op 6 juni is het 80 jaar geleden dat de grootste amfibische operatie ooit plaatsvond: de landing in Normandië, die de geschiedenis in zou gaan als D-Day. In deze aflevering van Sprekend RD vertelt journalist en kenner van de Tweede Wereldoorlog Riekelt Pasterkamp hoe die grootschalige operatie eraan toeging – en welke fabels er nog zijn.

    De getallen zijn haast niet te bevatten: 156.000 militairen, 5300 schepen, 12.000 vliegtuigen. Bovendien deden aan Operation Overlord, zoals de complete militaire operatie heette, soldaten uit maar liefst tien landen mee. „Ook uit Nederland”, vertelt Pasterkamp. Tachtig jaar laten spreken de moed en zelfopoffering van de geallieerde strijdkrachten nog steeds tot de verbeelding.

    De soldaten stuitten op de stranden van Normandië op het verzet van de Duitsers. Er lagen volgens Pasterkamp onder meer mijnen, staketsels (hindernissen) en prikkeldraadversperringen. „Op vier van de vijf stranden ging het relatief makkelijk. Maar één strand, Omaha Beach, veranderde in een bloedbad voor de Amerikanen. Het was als het ware prijsschieten voor de Duitsers toen die militairen op het strand landden. Bloody Omaha noemen de Amerikanen dat tot op de dag van vandaag.”

    Het staat volgens Pasterkamp buiten kijf dat D-Day en de daaruit voortvloeiende Operation Overlord de bevrijding van West-Europa hebben bespoedigd. Tegelijk ziet hij het echte keerpunt van de Tweede Wereldoorlog in de keuze van Hitler om een oostfront te beginnen. „Als hij de Russen niet had aangevallen, dan waren ze denk ik gewoon in hun eigen land blijven zitten. Met D-Day kreeg Duitsland te maken met twee fronten en dat konden ze niet aan.”

    Audiofragmenten zijn afkomstig uit de volgende documentaires:

    Veteran recalls the horrors of D-Day | Memoirs of WWII #32

    Landing in the first wave on Omaha Beach on D-Day | Jake Larson

    Reageren op deze aflevering? Mail naar podcast@rd.nl

    Meer Reformatorisch Dagblad?

    Eerdere afleveringen zijn ook te vinden op: https://www.rd.nl/sprekendrd

    Nieuwsbrief: https://www.rd.nl/nieuwsbrief

    Instagram: https://www.instagram.com/rdbeeld

    Facebook: https://nl-nl.facebook.com/refdag

    YouTube: https://www.youtube.com/refdag

    Show more Show less
    39 mins
  • Israël vreest het ergste voor de gijzelaars; leven ze nog wel?
    May 31 2024
    „Op veel plekken in Israël is weinig te merken van de oorlog. Naarmate ik dichter bij de grens met Gaza kwam, zag ik steeds meer helikopters en gevechtsvliegtuigen. Het geluid van de explosies was oorverdovend. Hoewel alle ogen op Rafah zijn gericht, wordt er ook in het noorden van Gaza nog onverminderd gevochten.” Vlak bij de grens zag Richard de vele vrachtwagens met hulpgoederen de grens overgaan. De vraag is wel wat er gebeurd met de goederen als ze eenmaal in Gaza zijn aangekomen. Richard: „Je hoort verhalen dat de hulpgoederen door Hamas worden ingepikt. Het blijft lastig om dat te beoordelen, want ik bleef aan de Israëlische kant van de grens.” Over de kritiek die Israël vanuit de wereld krijgt over het militaire optreden, is men in Israël hevig verontwaardigd. „Vooral de oudere generatie noemt de aanslag van 7 oktober een kleine holocaust. Het land heeft het volste recht zich te verdedigen en te voorkomen dat zo’n aanslag opnieuw wordt gepleegd, vinden ze.” In de podcast spreekt Richard onder andere over de verontwaardiging op het arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof, de militaire operatie in Rafah, de onderhandelingen met Hamas, de dienstplicht voor orthodoxe Joden en de positie van Netanyahu. Die Israëlische premier geeft aan dat hij verwacht dat de oorlog in Gaza nog wel zeven maanden gaat duren.
    Show more Show less
    29 mins

What listeners say about Sprekend RD

Average customer ratings

Reviews - Please select the tabs below to change the source of reviews.