• Den döda kroppen i medicinens tjänst
    May 20 2022

    Anatomiska dissektioner – att öppna upp den döda kroppen för att studera dess inre – har historiskt sett varit både kontroversiella, sensationella och mytomspunna. Länge var de av stor vetenskaplig och pedagogisk betydelse. Men vilken roll spelar undervisning med döda kroppar idag? Behövs den fortfarande, och hur hanteras mötet med den döda kroppen i läkarutbildningen? I detta avsnitt möts nutid och historia i ett samtal mellan Monica Sandberg, lärare på anatomikurserna på Uppsala universitet, och Eva Åhrén, medicinhistoriker och föreståndare för Hagströmerbiblioteket.

    Show more Show less
    46 mins
  • Omvårdnad som arbete – Linn Spross om varför vården förtjänar ett idolporträtt
    Apr 13 2022
    I avsnittet samtalar vi med Linn Spross, doktor i ekonomisk historia, undersköterska och sjuksköterskestudent samt författare till romanen Vård, skola och omsorg, om omvårdande kontra akademiskt arbete, om värderingar, respektfulla relationer och nytta.
    Show more Show less
    52 mins
  • Vad är det att vara sjuk? Om det biopsykosociala förhållningssättet
    Feb 22 2022

    Vad är egentligen att vara sjuk, vad kan det innebära? Vi samtalar med Johan Bengtsson, ST-läkare i psykiatri, och Carl Sjöström, specialist i psykiatri och rehabiliteringsmedicin, om olika sjukdomsbegrepp och om beredskap som finns i sjukvården för att bemöta och ge god behandling till patienter vars besvär inte har kunnat ges en biomedicinsk förklaring.

    Show more Show less
    1 hr and 1 min
  • Från länsstolen till kliniken och tillbaka igen
    Sep 26 2021

    Dagens avsnitt ägnas åt korsandet av gränsen mellan filosofi och biomedicin i ett samtal med Fredrik Svenaeus, professor vid Centrum för praktisk kunskap vid Södertörns högskola, och Robert Bodén, överläkare på Uppsala akademiska sjukhus och lektor i psykiatri vid Uppsala universitet.

    Show more Show less
    57 mins
  • Konsten att vårda och ge omsorg
    Aug 26 2021

    Vad innebär ”yrkesskicklighet” inom vården? Vad av det går att läsa sig till, vad kommer endast med erfarenhet och hur kan vi bedöma att någon är skicklig nog? Vad har yrkesverksamma och utbildare inom skilda välfärdsyrken att lära av varandra? Lotta Tillberg, som doktorerade vid KTH med avhandlingen ”Konsten att vårda och ge omsorg” och som idag är docent i den praktiska kunskapens teori och verksam inom polisutbildningen vid Södertörns högskola, för ett samtal med Tryggve Nevéus, barnläkare vid Uppsala akademiska sjukhus och lektor i pediatrik vid Uppsala universitet.

    Show more Show less
    53 mins
  • Vad betyder "hållbar utveckling" ur ett medicinskt perspektiv?
    Jun 6 2021

    ”Hållbar utveckling” är ett begrepp som ofta hörs kring allehanda sammanhang och fenomen. Men vad innebär det ur ett medicinskt perspektiv i allmänhet och ett globalt hälsoperspektiv i synnerhet? I detta avsnitt samtalar vi med Mats Målqvist, professor i global hälsa vid Uppsala universitet, kring hållbarhet, ojämlikhet, och begreppet "kultur" inom medicin och hälsa.

    Show more Show less
    58 mins
  • Bättre läkare av humaniora och samhällsvetenskap?
    Feb 11 2021

    Vilken roll bör medicinsk humaniora och samhällsvetenskap spela i medicinska utbildningar? Hur integreras den på bästa sätt, och vad är egentligen syftet? Läkarstudenten Daniel Risberg intervjuas, och programledarna Joakim Svartheden och Ylva Söderfeldt samtalar utifrån sina erfarenheter som pedagogisk utvecklare respektive lärare på läkarprogrammet.

    Show more Show less
    47 mins
  • Med lite honung går den ner - eller vad vi kan lära oss av riktigt gammal medicin
    Jan 4 2021

    Historikern Hjalmar Fors och farmaceuten Nils-Otto Ahnfelt berättar i detta avsnitt om jakten på 1700-talsmedicinen Hjärnes testamente, och om hur och varför man kan återskapa historiska mediciner.

    Show more Show less
    35 mins