• La Mare de la Ciència

  • By: PRBB
  • Podcast
La Mare de la Ciència  By  cover art

La Mare de la Ciència

By: PRBB
  • Summary

  • 'La mare de la ciència' és el primer podcast del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB). Petites càpsules per conèixer la recerca que es fa als centres del parc a través de la visió dels investigadors i investigadores protagonistes.

    ‘La mare de la ciència’, una producció del PRBB:
    Guió i locució: Maruxa Martínez-Campos i Marta Vila
    Edició i muntatge: Inés Fuentes, Maruxa Martínez-Campos i Marta Vila
    Enregistrament i post-producció: Albert Català i Teo Grimalt
    Sintonia: Liam Colomer (locució d’Elena Lapaz)

    Programa realitzat amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona.
    Copyright PRBB
    Show more Show less
Episodes
  • EP06: Microscòpia i GPS per estudiar el trànsit de les cèl·lules
    Nov 9 2023
    Les cèl·lules són sistemes dinàmics; si les mirem per dins podríem pensar que son com ciutats, on les proteïnes es van movent d’un lloc a l’altre per carreteres. L’Oriol Gallego i el seu grup al Departament de Medicina i Ciències de la Vida de la Universitat Pompeu Fabra (MELIS-UPF) desenvolupen tècniques que permeten veure aquests moviments dins les cèl·lules amb el màxim de detall: una mena de GPS cel·lular. I per estudiar aquests processos tan bàsics fan servir un organisme que potser relacionem més amb la pastisseria: els llevats. Escolta la seva entrevista i endinsa’t en el món de l’invisible!
    Show more Show less
    20 mins
  • EP05: Qui té una cohort, té un tresor
    Nov 7 2023
    Una cohort és un grup de persones que comparteixen una característica (per exemple, haver nascut en la mateixa època o localitat) a les quals se’ls fa un seguiment longitudinal per tal de fer estudis epidemiològics. La Mònica Guxens, investigadora a l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) en coordina una on han recollit dades durant quasi 30 anys. En aquest episodi ens explica quins són els principals reptes, i com utilitzen aquesta cohort per estudiar els efectes de les exposicions ambientals – en concret la contaminació de l’aire i les radiofreqüències dels mòbils - en la salut dels més petits. Escolteu fins al final per sentir com ha aplicat aquest coneixement al seu propi fill!
    Show more Show less
    26 mins
  • EP04: El zoo d’en Jorge: entenent les diferències de desenvolupament entre espècies
    Nov 1 2023
    Els humans triguem 60 dies en crear un embrió de la mateixa mida i amb les mateixes característiques que un embrió de ratolí, que triga només 20 dies en desenvolupar-se. Per entendre el perquè d’aquesta diferència, en Jorge Lázaro, un estudiant de doctorat a l'EMBL Barcelona, ha creat un petit zoo de cèl·lules mare! En té de ratolí, conill, vaca, rinoceront, humans i mico tití. Escolteu aquest capítol de “La mare de la ciència” per saber-ne més de la mà d’aquest apassionat investigador, qui confessa que ser científic és una sort... però també sacrificat!
    Show more Show less
    24 mins
activate_proofit_target_DT_control

What listeners say about La Mare de la Ciència

Average customer ratings

Reviews - Please select the tabs below to change the source of reviews.