Episodes

  • 24. Pippi, Maria Wern og den røde skovlilje
    Aug 10 2020

    Velkommen til den sidste episode af Gotlandske Historier. Her til allersidst vil jeg fortælle dig om den stærke og seje pige, Pippi og hendes hus på Gotland. Jeg kommer også ind på hvor de mange gode, gotlandske krimier foregår på Gotland og giver tips om hvor du kan spotte nogle af Gotlands mest sjældne orkideer. 

    Tak fordi du har lyttet med, jeg håber at vi ses på Gotland!

    Show more Show less
    26 mins
  • 23. Bergmans Ø - En podrejse til Fårö
    Jul 27 2020

    Velkommen til en ny episode af Gotlandske Historier! Jeg inviterer dig her med på en rejse til Fårö, øen som ligger knap en svensk mil nord for Gotland, som prikken over i'et på det hele. 

     

    På Fårö, som er på størrelse med Samsø, er der kun 600 fastboende men om sommeren forøges antallet eksplosivt når filmentusiaster og motorcyklister fra hele verden besøger øen for at gå i den svenske filmauteur, Ingmar Bergmans, fodspor eller lægge vejen forbi Thomas von Kutens Bensin-by.  

     

    Undervejs på denne såkaldte podrejse besøger jeg flere steder rundt om på Fårö, bl.a.: Bergmans grav, huse og center, Kutens Bensin, Sylvis Döttrar Hembageri & Café, Ulla Hau, Langhammars mystiske rauker, Lauters og Sudersand. Fårö er fantastisk og bestemt et besøg værd, så kom med! 

     

     

    Fotos: Bergmanscentret og Poul Erik Frandsen. Intro og outro er "musik" fra Bergmans film Persona. 

    Show more Show less
    47 mins
  • 22. En podrejse med fortællinger om Jomfruen Øllegaard, Laikajr den Store og Hellströms seje fabrik.
    Jul 14 2020

    Velkommen til endnu en podrejse til forunderlige Gotland.

    Denne gang besøger vi igen den nordlige del af øen og vi skal vidt omkring. På rejsen aflægger vi bl.a. besøg hos jomfruen ved Lickershamn med en tragisk kærlighedshistorie, en sten som siges af have  St. Olufs' aftryk magiske aftryk og Den Blå Lagune. Primagård ved Fårösund, Bungemuseet, Bungenäs Matsal och Kalkladan samt Jonas Hellströms Fabrikken Furillen.

    Dette er Nordøen, Graips land. 

    Musik af Berra Alvengren, Skutan Svenska Marie fra albummet Gotländska Favoriter. Foto er hentet på nettet. 1) Fabrikken Furillen 

    Har du lyst til at rejse med mig til Gotland så se mere her.

    Komplet liste over besøgsmål i episoden: I denne episode fortæller jeg om følgende steder: Ett litet crêperie, Stenkyrke kirke, Jomfruen ved Lickershamn, Sangelstenen i Domarlunden, S:t Olofsholm, Gotlands pilgrimsrute, Lärbro kirke, Den Blå Lagune, Fårösund Fästning, Fabrikken Furillen, Kyllaj, Prima Gård AB, Bungemuseet og Bungenäs Matsal och Kalkladan.

    Show more Show less
    51 mins
  • 21. Galgen, grotten og martebolyset - endnu en "podrejse" til Gotland
    Jun 23 2020

    Velkommen tilbage!

    I dag går rejsen til den nordlige del af Gotland, Graips land. Vi skal besøge en uhyggelig, muret galge fra middelalderen, et kunstnerhjem fra 1900-tallet, Brucebo, hvor en rig, kunstnerisk stockholmer og hendes canadiske mand slog sig ned og fandt sig et fristed. Vi følger også i hælene på botanikeren Linné til Lummelunda, hvor Nordens største kværnhjul og drypsten findes. Videre kører vi til det gamle pilgrimssted, Bro kirke og stopper midt ude i Martebomosen, for at lede efter et særligt lysfænomen. 

    Musik af: Berra Alvengren, sangen hedder Marlickos Vendla og er fra Gotländska Favoriter. 

    Fotos af Kathrine G. Bjerregaard

    Show more Show less
    36 mins
  • 20. Badebyen Ljugarn, røgeriet i Katthammarsvik og et kors på en mark - en podrejse til Gutes land del 2
    Jun 15 2020

    I denne episode besøger vi den gamle, idylliske badeby Ljugarn på Gotlands østkyst. Vi gør også stop ved Folhammar og i Katthammarsvik, hvor vi skal nyde varmt-røgede rejer på terrassen. I Kraklingbo besøger vi Krakas Krog i det tidligere posthus, i Roma ser vi en imponerende åben kirkeruin, som der spilles Shakespeare indeni hver sommer og endelig slutter ved et kors midt på en mark ved Ajmunds bro.

    Velkommen til!

    Musikken er hentet fra Götlandska Favoriter. Nummeret er Summarn kummar fra När-Revyn. Begge fotos (Røgeriet i Katthammarsvik og Folhammar Raukområde) af Kathrine G. Bjerregaard.

    Show more Show less
    44 mins
  • 19. En podrejse til Gutes land
    Jun 6 2020

    Kom med på en podcast-rejse ud ad Landevej 140 langs kysten på Gotlands midterste del. Dette er Gutes land.

    Vi besøger bl.a. en prinsesses idylliske, gule sommerhus som hun kaldte "Fridhem" og jeg fortæller om røveren Lilja, der gemte sig ved den stejle "Högklint". Vi lægger også vejen forbi Etelhem og familien Solberg for her at se på krus og måske få en bid lokal, lækker mad. Nær Gålrum sejler 7 skibe af sten mod evigheden og på Lojsta hede løber de vilde russheste frit. Undevejs på vores rejse fortæller jeg også om grafitti og runer på væg og gulv i Lye kirke, samt om den gamle danselabyrint, en såkaldt Trojaborg, der ligger i en anden imponerende kirkes forhave.

    Velkommen til!

    Musikken i denne episode kommer fra indspilningen: Musik af Prinsessan Eugenie. Fridhem Stiftelsen. Pladen kan lyttes til på Spotify. Indledningsvist lyttede vi til "Novemberqvällen" med Anna Emilsson og Asuka Nakamura. Senere var det en lille bid af "Hur underligt Herren" med Anna Emilsson, Elin Lannemyr, Martin Gribbe og John Kinell. Og vi slutter af med et par sekunder af "Till vågen" med Elin Lannemyr, Anna Emilsson og Asuka Nakamura. Alle numre fra samme plade. 

    Fotos: 

    1. Fridhem. Foto fra Fridhem Stiftelsen. Se mere her.
    2. Trojaborgen foran Frøjel kirke. Foto af Poul Erik Nikander
    3. Gannarve skibssætning. Foto af Kathrine G. Bjerregaard
    Show more Show less
    43 mins
  • 18. Hoburgsgubben, Kattlunds og Öja. En podrejse på Sydgotland
    Jun 6 2020

     

    Velkommen tilbage!

    I denne episode skal vi tilbage til det sydlige Gotland. Her skal vi besøge en bondegård fra 1200-tallet, nemlig Kattlunds, nær Rone, som jeg har fejret festlig, svensk Midsommar på et par gange. Billedet ovenfor er fra sidste års fest.

    Nær ved Kattlunds findes en enorm bunke sten, en såkaldt stenrøse. Den siges at være Beowulfs grav - men hvad ved jeg - og tæt herpå ligger en af dansk kunsts helt store skikkelser, nemlig Asger Jorn, begravet ved kirken i Grötlingbo, som også kaldes Sudrets Katedral. Hvorfor han ligger her og ikke i Silkeborg kan du få svar på nu. Vi besøger også Peters Arkiv, Fide Fajans, Öja kirke, et naturreservat og selveste "Hoburgsgubben".

    Musik: Kjell Tomsson med En Läitn Sårk fra albummet Gotländska Favoriter.

    Fotos:

    1. Til Midsommar fest på Kattlunds, sommeren 2019, foto af Kathrine G. Bjerregaard
    2. Hoburgsgubben, foto af Jørgen Diswal
    3. Vamlingbo Præstegård, Foto Wiki Commons
    Show more Show less
    37 mins
  • 17. Pod-rejse udi Gunfjöns land - Det sydlige Gotland del 1.
    May 23 2020

    Velkommen tilbage!

    I denne episode forlader vi Visby og tager hul på det sydlige Gotland som lokalt kaldes "Sudret" og i Gutasagaen kaldes Gunfjöns land. Dette er nok mit favorit landskab på Gotland, men det er svært at vælge..

    Vi kører ud ad landevej 142 til Hemse og videre til Ronehamn og Hablingbo. Jeg fortæller om kalkmalerier og runer i Hemse kirke, om den Gule Høne i Ronehamn og Kaptajn Grogg på kajen. Du hører også en af øens mange spøgelseshistorier ved Stavgård og om Beowulf, som siges at ligge begravet under en bunke sten ved Uggarde Rojr. Turen slutter ved Åsa's Keramik og Crêperie efter besøg ved Gute Vin, Verdus Veranda og Loppis i Havdhems gamle stationsbygning. Kursen er sat. Og der er så mange steder og oplevelser, jeg vil fortælle om, så vi nok må vende tilbage til Gunfjöns land igen i en episode 18. Det sydlige Gotland del 2.

    Musik og lyd i denne episode er:

    • Brudstykker af "Alpraisu" indspillet af Berra Alvengren og Visby Brass. Fra udgivelsen Gotländska Favoriter 2004. Pladen findes på Spotify
    • Trailer for 3D computer-tegnefilmen "Beowulf", 2007 Paramount. Instruktør: Robert Zemeckis. Se mere om filmen på IMDb. 

    Husk, at hvis du ikke vil gå glip af de næste episoder, så klik på Abonnér / Follow her på siden. Som guide, rejseleder og foredragsholder i disse Coronatider, har jeg brug for al den støtte, opbakning og hjælp, jeg kan få. Tak!  

     

    Fotos:

    1. Beowulfs stenrøse, Uggard Rojr, taget af Poul Eric Frandsen - Tak Poul!
    2. Den Gula Høne, foto af Anders Husa
    3. Et godt eksempel på Sudrets særlige lys! Foto fra Sydsvenskan
    Show more Show less
    28 mins