Episodios

  • Com el menjar pot salvar el món
    May 11 2025
    Un menú dedicat al repte d'alimentar la població urbana. Ara per ara, alimentar les ciutats implica el 75% dels recursos de la Terra i la situació cada vegada és més greu. Ens ho explica Carolyn Steel, una arquitecta britànica que estudia la relació entre el menjar i les ciutats i com el model d'alimentació que adoptem pot destruir el planeta o salvar-lo. Segons The Ecologist Magazine, Steel està considerada com "una de les deu visionàries més grans del segle XXI". També posem sobre la taula temes com els mercats, el preu dels aliments o la cultura alimentària. Repassem l'actualitat de la setmana, descobrim la frase caçada al vol a un restaurant del Salvador Garcia-Arbós i acabem fent gana amb l'especialitat que ens porta el restaurant Es Portal, a Pals, al Baix Empordà. Un restaurant que justament ha fet molta feina per posar en valor els vins de la DO Empordà. El seu cuiner, Joan Carles Sánchez, ens recomana un arròs fet a l'estil empordanès!
    Más Menos
    44 m
  • Reflexions gastro després de l'apagada: cuines de gas i la història de les neveres
    May 4 2025
    Menú especial amb les reflexions gastronòmiques que ens deixa l'apagada elèctrica: com ha afectat el tall restaurants, mercats, supermercats, petits botiguers, pagesos i ramaders? En parlem amb el cuiner Jordi Vilà, que també reflexiona sobre quina diferència hi ha entre cuinar amb gas o amb inducció o vitroceràmica. Carme Gasull parla de com els mercats, els supermercats i les escoles de gastronomia van viure l'apagada. Sentim les veus també del forner Daniel Jordà, l'armadora Cristina Caparrós, i Raquel Serrat, coordinadora nacional d'Unió de Pagesos. Descobrim la curiosa història de les neveres amb la historiadora de la gastronomia Inés Butrón. I el periodista Arturo Puente, a la secció "Qui remena les cireres", parla d'una de les empreses catalanes que més depèn de l'electricitat: La Sirena. Descobrim la frase caçada al vol en un restaurant del Salvador Garcia-Arbós i fem gana amb l'especialitat del restaurant Mar de Pins, de Gavà.
    Más Menos
    1 h y 20 m
  • La Xina: a la conquesta de la indústria mundial del vi
    Apr 27 2025
    Un menú especial dedicat als vins xinesos i a la nova geografia vinícola mundial. La Xina ja és el tercer país del món amb més superfície de vinyes conreades, i descobrim com vol conquerir el mercat del vi. Parlem amb Li Yun, president d'Enoturisme de Yantai, la zona vinícola més extensa del país, i els professors de la Universitat de Tacoma, als Estats Units, Cynthia Howson i Pierre Ly, autors d'"Aventuras en la ruta del vino de China". A més, Ferran Centelles, sommelier històric d'El Bulli, explica les característiques del vi xinès i dels països emergents, que reconfiguren el mapa vinícola del món. Daniel Jordà, de Panes Creativos, explica la curiosa història de la xapata, un pa que es va crear a Itàlia per plantar cara a la baguet francesa. Acabem, com sempre, amb l'actualitat de la setmana, descobrim la frase de Salvador Garcia-Arbós i fem gana amb l'especialitat del restaurant Jiribilla, a l'Eixample de Barcelona.
    Más Menos
    1 h y 9 m
  • 10 llibres per menjar-se Sant Jordi
    Apr 20 2025
    "Un restaurant caníbal a Berlín" presenta un menú especial de Sant Jordi carregat de llibres per cruspir-se'ls sencers, amb el nostre llibreter de referència, Nacho Borraz, de la llibreria La Central del Raval de Barcelona: receptaris de dones que fan cuina marinera, el porró, mar i muntanya, cuina d'aprofitament per a principiants, expressions lingüístiques i cuina, melmelades, còctels¿ i gairebé tots són de quilòmetre zero! A més, torna el "Nyap o top?", amb Gerard Jubany, la secció en què decidim si un producte de supermercat és un desastre o bé una genialitat! El nostre convidat és el periodista Albert Molins, que acaba de publicar "Esmorzars de forquilla", editat per Cossetània, i l'hem enredat perquè tasti una tripa a la madrilenya de llauna. Serà nyap o top? Repassem l'actualitat de la setmana, descobrim la frase caçada al vol en un restaurant del Salvador Garcia-Arbós i fem gana amb l'especialitat de la llibreria Espai Quera al Barri Gòtic de Barcelona.
    Más Menos
    1 h y 3 m
  • Primera piràmide alimentària de la dieta mediterrània contra l'obesitat infantil
    Apr 13 2025
    Menú dedicat a la primera piràmide infantil i juvenil de la dieta mediterrània per prevenir i combatre l'obesitat entre les criatures. Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, analitza quines pautes incorpora aquesta nova piràmide nutricional que ha elaborat la Fundació Dieta Mediterrània i ha publicat la prestigiosa revista Advances in Nutrition. A més, analitzem la pujada del cacau ara que és temps de mones i xocolata, amb el pastisser i xocolater Ivan Pascual del Taller de Postres & Cal Gumer, a Lleida. Amb Cristina Caparrós, armadora de la Barceloneta, responsable de La Platjeta i vicepresidenta de l'Associació de Dones de la Mar, parlem d'un dels grans protagonistes de la Quaresma i la Setmana Santa: el bacallà. També recollim la frase caçada al vol de Salvador Garcia-Arbós i repassem les notícies de la setmana. I acabem a Jaén, Andalusia, on Philippe Regol ha visitat el famós restaurant Bagá, Espacio Gastronómico.
    Más Menos
    1 h y 23 m
  • Manual d'Autodefensa de la Cuina Catalana
    Apr 6 2025
    Aquesta setmana, amb el cuiner Jordi Vilà parlem del Manual d'Autodefensa de la Cuina Catalana. Però també comentem les escoles d'hostaleria versus talent shows de cuina com "MasterChef". Carme Gasull, la nostra cabaretera gastro, ens porta al sopar gastronòmic que organitza l'Escola d'Hostaleria d'Osona, i parlem amb la directora del centre, Lourdes Pujol; el cuiner i cap d'estudis, Cesc Molera. Passem de les escoles de cuina reals, a les virtuals o televisives: Marc Casanovas, a "Ganivets, càmera i acció", fa una lectura crítica de "MasterChef", ja que Espanya és el país on més edicions s'han fet d'aquest concurs. Analitzem el fenomen d'aquest talent show i també comentem la pel·lícula "Lee Miller". Repassem l'actualitat de la setmana, descobrim la frase caçada al vol en un restaurant del Salvador Garcia-Arbós, i fem gana amb l'especialitat del restaurant L'Avi Mingo, de Tiana, al Maresme, que forma part del projecte "Som de bacallà".
    Más Menos
    1 h y 15 m
  • Hospitalari, acollidor i bonic: reinvindiquem el porró!
    Mar 30 2025
    Aquesta setmana, descobrim com pensem amb el sentit del gust. Visitem el Museu Picasso de Barcelona amb Jèssica Jaques i Gerard Vilar, professors d'Estètica i Teoria de la Universitat Autònoma de Barcelona, autors de l'assaig "Pensar con el paladar. Una estética gustatoria", que ens expliquen quina relació hi ha entre l'art i el menjar. Després rebem la visita de l'escriptor, periodista i col·laborador del programa Salvador Garcia-Arbós, que presenta el seu llibre "Història galàctica del porró", de l'Editorial Vibop. Un petit llibre que és una carta d'amor a aquest petit recipient de vidre tan característic de les terres catalanes. Amb Daniel Jordà, de Panes Creativos, parlem de bunyols, el de vent i de l'Empordà, ara que és temps de Quaresma. Repassem l'actualitat de la setmana. Acabem fent gana amb l'especialitat del restaurant 9Cèntric del Prat de Llobregat, al Baix Llobregat, un arròs de carxofa del Prat i pollastre Pota Blava.
    Más Menos
    1 h y 21 m
  • El delicat art de fregir bé el peix
    Mar 23 2025
    El restaurant caníbal s'omple de peix fregit! Pugem a la barca de Cristina Caparrós, armadora de la Barceloneta, responsable de la Platjeta, per parlar de com podem fregir bé el peix. La Cristina no ve pas sola, sinó que l'acompanya Marc Muñoz, cuiner i professor del Culinary Institut de Barcelona, tot un expert en l'art de fregir. Però també fem justícia a les faves, després que un plat tan nostre com les faves a la catalana hagi tornat a sortir a la llista anual dels 100 plats del món amb pitjor valoració del 2025 que fa la guia de viatges Taste Atlas. Toni Massanés, director de la Fundació Alícia, ens explica les virtuts nutricionals d'aquest llegum que fa més de 4.000 anys que es menja a la Mediterrània. A més, rebem la visita de Philippe Regol, el nostre crític de capçalera, amb qui comentem com ha anat el Fòrum Gastronòmic de Girona i l'entrega dels Sols Repsol. Repassem l'actualitat de la setmana i descobrim la frase caçada al vol en un restaurant, amb Salvador Garcia-Arbós!
    Más Menos
    1 h y 15 m
adbl_web_global_use_to_activate_T1_webcro805_stickypopup