Episodios

  • #15 Nil Horoz en Marieke Buil
    Mar 29 2025

    Nil Horoz promoveerde eind 2024 met haar proefschrift: Towards a more holistic understanding of inequalities in childhood: A multi-context approach to parental education and child development. Zij onderzocht de ontwikkelingsverschillen tussen kinderen die opgroeien in gezinnen en scholen met een hogere en lagere Sociaal Economische Status (SES).

    “Het proefschrift laat zien dat we ver verwijderd zijn van een wereld waarin alle kinderen toegang hebben tot gelijke kansen om hun volledig potentieel te ontwikkelen”, concludeert Horoz.

    Deze promotie deed stof opwaaien. Een bekende krant interpreteerde het onderzoek als volgt: Onderzoek VU: kwetsbare kinderen de dupe van focus op taal en rekenen in basisonderwijs. Copromotor Marieke Buil nuanceert deze krantenkop en licht toe wat wel geconcludeerd mag worden.

    Namens Leve het Onderwijs! bevraagt Igor Verettas beide onderzoekers over blijvende verschillen in sociaal en emotioneel welbevinden en achterblijvende schoolprestaties door een beperkt aanbod aan sociaal emotioneel leren. Daarnaast komen adviezen voor scholen aan de orde en een wens voor vervolgonderzoek.

    Más Menos
    40 m
  • #14 Freek ten Klooster
    Jan 17 2025

    In deze aflevering is Igor Verettas in gesprek met de 'meest gevisiteerde bestuurder' van Nederland: Freek ten Klooster! Freek is voorzitter college van bestuur van stichting VCO Harderwijk-Hierden. De afgelopen jaren is zijn bestuur vijf keer vanuit allerlei perspectieven grondig onderzocht en bevraagd. En hij stelt na al dat visiteren de vraag: "Voor wie zijn we dit eigenlijk allemaal aan het doen?".

    Het manifest van Leve het Onderwijs! gaat onder andere over vertrouwen, dialoog, transparantie. Hoe leeft Freek deze waarden voor en hoe komen ze tot uiting bij de visitaties? En wat merken medewerkers en uiteindelijk de kinderen hiervan?

    Een boeiend gesprek, waarin een bevlogen bestuurder vertelt over zijn lessen van de afgelopen jaren en daarbij behaalde accreditaties afzet tegen buikgevoel en levenservaring. En ons uitdaagt om rigoureus te durven vertrouwen.

    Más Menos
    43 m
  • #13 Sharon Stellaard en Jeroen Spanbroek
    Dec 2 2024

    In deze aflevering nemen Sharon Stellaard en Jeroen Spanbroek plaats aan tafel bij Igor Verettas. Sharon Stellaard schreef het proefschrift 'Boemerangbeleid; over aanhoudende tragiek in passend onderwijs en jeugdzorgbeleid'. Jeroen Spanbroek is bestuurder van Stichting Openbaar Basisonderwijs Westelijke Tuinsteden (STWT) in Amsterdam.

    Sharon pleit voor meer aandacht voor toetsing van aannames in beleidsvorming, zodat beleidskeuzes beter onderbouwd zijn en voldoen aan de eisen van een rechtvaardig en effectief bestuur: "Kunnen we het over onvoldoende opbrengsten en basisvaardigheden van overheid en bestuurders hebben?". Ze gaat in op de bevindingen uit haar onderzoek en de reacties die zij tegenkomt tijdens het delen van de resultaten.

    Jeroen heeft als bestuurder dagelijks te maken met de (ongewenste) effecten van gestapeld onderwijs- en jeugdzorgbeleid en kent de verhalen vanuit de scholen. Tijdens het gesprek legt Sharon de volgende 'meerkeuzevraag' aan Jeroen voor: ''Ben je bestuurder of automatische piloot?". Nieuwsgierig naar het antwoord?

    Más Menos
    44 m
  • #12 Yvonne de Haas
    Oct 20 2024

    In deze aflevering is Igor Verettas in gesprek met Yvonne de Haas. Yvonne is bestuurder van Zinder, een schoolbestuur van 18 primair onderwijsscholen. Ook maakt Yvonne deel uit van de kerngroep van Leve het Onderwijs; de spil van deze beweging.

    Yvonne kan niet anders dan in haar sturingsfilosofie uitgaan van vertrouwen, verbinding, en horizontale verantwoording. Hoe werkt dat dan in de praktijk? Wat maakt het minder makkelijk in de verantwoording? Zomer 2024 heeft de inspectie van het onderwijs geverifieerd of sturing door het bestuur op de kwaliteit van het onderwijs op de scholen op orde is. Dit onderzoek is afgerond met een 'voldoende'.

    Yvonne vertelt in deze podcast over het onderzoek, wat hier spannend aan was en wat dat met haar deed. En ook over hoe je bij deze wijze van besturen weet 'of het goed zit'. Het werd een openhartig gesprek.

    Más Menos
    39 m
  • #11 Marten Elkerbout
    Nov 12 2023

    In dit gesprek gaan Igor Verettas en Jan Jaap Hubeek namens ' Leve het onderwijs' op bezoek bij Marten Elkerbout.

    Marten is onderwijsbestuur bij Stichting Spaarnesant in de regio Haarlem.

    Marten heeft een brede ervaring in én een sterke visie over ons onderwijs. Zo heeft Marten een duidelijke visie op betekenisvol toetsen waarbij hij een alternatief biedt om leerlingen (te) vroeg te selecteren. Ook heeft Marten een slimme onderwijskundige oplossing voor kansengelijkheid binnen het huidige stelsel. Marten stelt voor om elk bestuur verantwoordelijk te maken voor de volle breedte van ons stelsel, zodat je geen samenwerkingsverbanden meer nodig hebt, maar met elkaar (binnen een stichting) verantwoordelijk bent voor alle leerlingen binnen je stichting.

    Marten gaat de complexiteit en starheid van ons onderwijs te lijf vanuit het manifest van de beweging Leve het Onderwijs!. Laat je meenemen door deze bevlogen bestuurder!

    Más Menos
    44 m
  • #10 Hans Fuchs
    Jun 13 2021

    In deze aflevering is Hans Fuchs te gast. Hans Fuchs is Directeur-bestuurder bij Openbare basisscholen Helmond (OBSH) en vanaf het begin nauw betrokken bij de beweging Leve het Onderwijs. Hans heeft een brede en culturele blik op ons onderwijs. Beluister zijn perspectief over de beweging 'van controle naar vertrouwen'.

    Más Menos
    29 m
  • #9 Frédérique Six
    Apr 23 2021

    In deze aflevering is Frédérique Six te gast. Frédérique is universitair hoofddocent bij de afdeling Bestuurswetenschap en Politicologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, afdeling Bestuurswetenschap en Politicologie. Als vertrouwensexpert weet Frederique de vertaling van theorie naar praktijk te maken.

    Frédérique onderzoekt publieke governance vraagstukken met speciale aandacht voor governance die vertrouwen bouwt (de relatie tussen vertrouwen en beheersing). Naast wetenschappelijk onderzoek verzorgt Frédérique onderwijs over deze thema’s. Zie met name de opleiding voor professionals Sturen en leidinggeven vanuit vertrouwen van de VU School of Governance.

    Vanuit haar eigen onderneming geeft Frédérique workshops, lezingen en masterclasses voor de praktijk en is zij beschikbaar voor adviesopdrachten.

    Per 1 oktober 2019 is Frédérique ook gastprofessor aan de Universiteit Antwerpen bij het Antwerp Research Excellence Consortium Trust in Multi-Level Governance (GOVTRUST) en vandaar werkt ze mee aan het H2020 project Trust in Governance and Regulation in Europe (TiGRE; 2020-2023).

    Als vertrouwensexpert weet Frederique de vertaling van theorie naar praktijk te maken.

    Meer informatie over Frédérique Six is te vinden op: https://frederiquesix.nl/

    Más Menos
    41 m
  • #8 Sytske Feenstra
    Oct 25 2020

    In deze aflevering spreekt Jan Jaap Hubeek met Sytske Feenstra. Sytske is mede bestuurder van 25 basisscholen in de regio Kennemerland, Haarlemmermeer en Aalsmeer.

    Vanuit een achtergrond als pedagoog heeft Sytske Feenstra een aantal jaren gewerkt als onderwijsadviseur bij het Centrum voor Educatieve Dienstverlening in Rotterdam. Daarna heeft zij gewerkt als directielid van een aantal onderwijsbegeleidingsdiensten en in de jeugd-GGZ. Sinds 2010 werkt Sytske als bestuurder in het primair onderwijs. Kernwaarden hierbij zijn: leren en ontwikkelen. Het leren van kinderen, maar ook van onszelf als onderwijsprofessionals die werken voor en met kinderen.

    Sytske is vanaf het begin betrokken bij de beweging Leve het Onderwijs.

    Más Menos
    27 m
adbl_web_global_use_to_activate_webcro805_stickypopup