• Summary

 • In deze podcastserie ‘De Erfrechtadvocaat’ van Advocaten Familie- & Erfrecht worden de meest gestelde vragen rondom de erfenis behandeld. Presentatrice Inge Diepman gaat in gesprek met mr. Joost Diks om meer te weten komen over het erfrecht. Aflevering 8 is voorlopig de laatste aflevering van deze podcastserie. Heeft u opmerkingen, vragen of suggesties? Stuur een bericht naar info@familie-erfrecht.nl.
  2020 Advocaten Familie- & Erfrecht - De Erfrechtadvocaat
  Show more Show less
Episodes
 • Apr 28 2022

  In aflevering 20 van de Erfrechtadvocaat bespreken Joost en Inge de onderneming en de nalatenschap. Bij de afwikkeling van een nalatenschap is regelmatig een onderneming betrokken. Soms ontstaan discussies over wie de onderneming mag voortzetten of wat de waarde ervan is. Ook kan er een botsing ontstaan tussen de bepalingen uit het testament en de statuten van de BV.

  “De drie zussen Madeleine, Rozemarijn en Olivia hebben samen Bakkerij Warme Broodjes. De BV met winkels in o.a. Eindhoven, Utrecht en Limburg is succesvol en groeit. Olivia komt te overlijden en legateert haar aandelen aan haar neef Tijmen. De overgebleven zussen zijn van mening dat dit niet kan omdat dit in strijd is met de statuten van de BV.”

  Joost Diks bespreekt met Inge Diepman de samenwerking tussen ondernemingsrechtadvocaat en erfrechtadvocaat. Ze nemen samen de omstandigheden van de casus door en bespreken hoe het afloopt met het legaat aan neef Tijmen. En natuurlijk is er de wijze raad van mr. Joost Diks.

  Show more Show less
  14 mins
 • Apr 14 2022

  In aflevering 19 van de Erfrechtadvocaat bespreken Joost en Inge de inbreng van giften in de nalatenschap. Moet een ‘met de warme hand’ gekregen gift, als een soort van voorschot op de erfenis worden gezien en verrekend worden met het erfdeel? Het antwoord op die vraag hangt af van diverse omstandigheden.

  “De nalatenschap van moeder Anne moet verdeeld worden onder haar drie kinderen: Laura, Emma en Sem. Buiten de inboedel met alleen emotionele waarde is er een bankrekening met € 200.000. Toen moeder nog leefde heeft zij in 2002 aan Laura € 100.000 geschonken. Emma kreeg hetzelfde in 2003. Sem heeft niets gekregen.”

  Joost Diks bespreekt met Inge Diepman de inbreng van giften in de nalatenschap. Ze nemen samen de omstandigheden van de casus door en laten weten waar Sem nog recht op heeft. En natuurlijk is er de wijze raad van mr. Joost Diks.

  Opmerkingen of vragen naar aanleiding van deze podcast kunt u sturen naar info@familie-erfrecht.nl.

  Show more Show less
  14 mins
 • Mar 31 2022

  In aflevering 18 van de Erfrechtadvocaat bespreken Joost en Inge de rol van de executeur. De executeur, vroeger executeur-testamentair genoemd, is door een erflater in zijn testament aangewezen om de erfenis af te wikkelen. Deze aflevering geeft onder andere antwoord op de vraag: Hoe zit het met de aansprakelijkheid van de executeur, bijvoorbeeld als er een effectenportefeuille in de nalatenschap zit? 

  “Als benoemde executeur treft Stefan in de nalatenschap van meneer Koopmans een effectenportefeuille aan. Stefan heeft daar zelf geen verstand van maar weet wel dat je in de handel goede en slechte tijden hebt. Hij is bang dat de koers ineens daalt en dat hij daarvoor aansprakelijk zal worden gehouden. Stefan doet een verstandige zet en zoekt uit wat zijn rechten en plichten zijn als executeur.” 

  Joost Diks bespreekt met Inge Diepman de rol van de executeur. Ze nemen samen de omstandigheden van de casus door en laten weten hoe het afloopt met Stefan en de fluctuerende aandelenkoers. En natuurlijk is er de wijze raad van mr. Joost Diks.

  Opmerkingen of vragen naar aanleiding van deze podcast kunt u sturen naar info@familie-erfrecht.nl.

  Show more Show less
  16 mins

What listeners say about De Erfrechtadvocaat

Average Customer Ratings

Reviews - Please select the tabs below to change the source of reviews.