Episodios

  • De afrekening: over moffenhoeren en landverraders
    Apr 27 2025

    Na de bevrijding was er naast blijheid, sprake van chaos en rechteloosheid, vinden de makers van de podcast. Veel onschuldige mensen is in deze periode groot onrecht aangedaan. Men wil wraak nemen op de mensen die met de Duitsers geheuld zouden hebben. Rond 150.000 vermeende landverraders en moffenmeiden worden zonder enige vorm van proces uit hun huizen gehaald, vernederd, mishandeld en gevangen gezet in interneringskampen. In Jozeboko in Wijk aan Zee werden, '20 gevaarlijke SS-jongens' opgesloten. De meisjes zaten waarschijnlijk in het Natuurvriendenhuis, maar enige documentatie mist. De jongste kinderen, vaak zusjes en broertjes van de ‘jeugddelinquenten’ woonden in huize Maris Stella aan de Voorstraat in Wijk aan Zee.
    Ook de forten worden als interneringskamp gebruikt: Fort St. Aagtendijk telde 250 gevangen en Fort Zuidwijkermeer, 300 politieke delinquenten. De vrouwen moesten onder meer in de Conservenfabrieken werken. Foto:1942 De zusjes Hein en Sjon Steltenpohl schillen aardappelen in de keuken bij de bunkers aan de Reijnderweg. Hein is hier twee maanden zwanger van een Oostenrijkse soldaat.

    Más Menos
    59 m
  • Het verzet
    Nov 22 2023

    Na de evacuatie woonden er nog weinig mensen binnen de vesting in Wijk aan Zee. Verzet plegen was riskant.

    Brigadier Saake Ypma verzamelde geheime berichten in zijn sleutelkastje.

    Dries van der Meij stal alles ‘wat los en vast lag’ van de Duitsers. Dries was huisbewaarder van Maris Stella. Samen met Leo, de Duitse wapenmeester, hielpen ze Andries Schellevis aan geweren voor het verzet.

    Greet Cudovan gaat in gesprek met Henno de Jong, docent mbo bij het Nova-college en José Schellevis-de Jong. Opname Sylvia Brandse.

    Más Menos
    29 m
  • De mobilisatie
    Jul 16 2023

    Deze aflevering gaat over de tijd van de mobilisatie in 1939/40. Prins Bernard bezoekt op 22 januari 1940 Wijk aan Zee, als commandant van de vesting Holland. Op bijgaande foto loopt hij tussen de overste Van Andel (links) en Commandant majoor Steenbeek (rechts). Hij neemt een parade af van de in Wijk aan Zee gelegerde Nederlandse militairen.

    Het Julianaplein is in 1930 ingericht en kreeg de naam van de latere koningin Juliana. Op het plein staat een 1.80 m hoog bakstenen gedenkteken met vlaggenmast ter ere van het huwelijk van prins Bernhard en Juliana op 7 januari 1937, toentertijd onthuld door burgemeester Scholten. In 1940 door de Duitsers ‘herdoopt’ tot Plein.

    Más Menos
    36 m
  • De Bunkers
    May 21 2022
    Wat willen we met al die bunkers? Historisch Erfgoed of zand erover? Dit jaar kwamen ruim 500 schoolkinderen 'bunkeren' in Wijk aan Zee. Wat willen wij dat zij hiervan opsteken? Gasten: Dario Locascio, technisch ingenieur, beheerder bunkers Rondje Wijk aan Zee en Bob Kos, medewerker Nationaal Militair Historisch Museum in Soesterberg.
    Más Menos
    45 m
  • De rol van de kerk tijdens de bezetting
    May 1 2022
    Wat heeft de Dorpskerk in Wijk aan Zee meegemaakt tijdens de bezetting? Wat is er met de klokken in de kerk gebeurd? Daarover vertelt Marcel Lindeman, docent biologie en geschiedenis en bestuurslid van de Protestantse Gemeente Beverwijk-Wijk aan zee. interview: Greet Cudovan. Opname: Jan-Paul van der Meij.
    Más Menos
    32 m
  • Wijk aan Zee 75 jaar vrij
    May 1 2022
    Cineast Jan van der Land vertelt over zijn films Vrijheid I, II en III, waarin overlevenden worden geïnterviewd. Bets Durge (86) was zes jaar toen de oorlog begon. Zij vertelt over haar herinneringen. Interviews: Greet Cudovan. Gasten: Jan van der Land en Bets Durge. Opname: Jan-Paul van der Meij.
    Más Menos
    37 m
  • Het orgeltje van Adolf en Antoon
    Apr 16 2022
    De Duitse Hauptlehrer en soldaat Adolf de Biasi knutselden samen met timmerman Antoon van der Meij in 1944 in Wijk aan zee een orgeltje in elkaar voor een tentoonstelling in een bunker. Greet Cudovan gaat in gesprek met Cor Bart. Opname: Jan-Paul van der Meij.
    Más Menos
    27 m
  • De familie Belinfante
    Mar 30 2022
    De Joodse familie Belinfante speelde in de eerste decennia van de twintigste eeuw een belangrijke rol in Wijk aan Zee. In maart 1942 werden Ernst, Jetty en hun twee jonge kinderen gedeporteerd. Greet Cudovan gaat in gesprek met journalist Jacky de Vries.
    Más Menos
    37 m
adbl_web_global_use_to_activate_webcro805_stickypopup