Episodios

  • Haagse Oogst: Met 600 miljoen euro gaat Wiersma het niet redden
    Apr 18 2025

    In de voorjaarsnota is 600 miljoen euro gereserveerd voor stikstofmaatregelen in 2025 en 2026. Premier Dick Schoof verwacht dat dat voldoende is om een ‘reële start’ te maken met het oplossen van de stikstofcrisis.

    In deze aflevering van Haagse Oogst spreken hoofdredacteur Esther de Snoo en politiek-redacteur Peter Smit van Nieuwe Oogst hun twijfels uit over hoe realistisch dit budget werkelijk is. Daarnaast blikken ze terug op het interview dat ze maandag hadden met landbouwminister Femke Wiersma.

    Tijdens dat interview wilde de bewindsvrouw het plan voor een zone rond kwetsbare Natura 2000-gebieden niet bevestigen. Volgens bronnen zouden boeren binnen die zone hun stikstofemissie fors moeten reduceren. Ondanks het uitblijven van de bevestiging is dit voorstel een serieuze optie voor de ministeriële commissie Economie en Natuurherstel.

    Voor wie meer wil lezen over de onderwerpen uit deze podcast:
    Wiersma: 'Boeren zijn zelf verantwoordelijk voor hun mestoverschot'
    Kabinet reserveert 600 miljoen euro extra voor landbouw
    Schoof: ‘Budget voldoende om start te maken met stikstofaanpak’
    Wat heeft de voorjaarsnota de land- en tuinbouw te bieden?
    Plan voor forse stikstofreductie in zones rond kwetsbare natuur

    Más Menos
    37 m
  • Brusselse Oogst: Trump verpest het vooral voor de Amerikaanse boeren
    Apr 9 2025

    De Amerikaanse president Donald Trump heeft importheffingen opgelegd aan zo'n beetje alle landen en daarmee de wereldhandel in onstuimig water gebracht. Vooralsnog lijken de nadelige gevolgen voor Nederlandse exporteurs mee te vallen. Veehouders kunnen op korte termijn wel gaan merken aan hogere voerprijzen.

    In deze aflevering van Brusselse Oogst bespreken Nieuwe Oogst-redacteuren Jasper Schal, John Ramakers en Peter Smit de gevolgen van de hogere Amerikaanse tarieven voor de Nederlandse landbouw.

    Aandacht is er ook voor de ingelaste top van Europese handels- en economieministers afgelopen maandag in Luxemburg. Daar werd besloten de rijen te sluiten en als één handelsblok te reageren op de Amerikaanse handelspolitiek.

    Lees over meer over dit onderwerp op Nieuweoogst.nl.
    Zuivel, wijn en bourbon verwijderd van EU-sanctielijst voor VS
    Brussel zet in op de-escalatie en wil handelsdeal met de VS
    Amerikaanse boeren vrezen de dupe te worden van handelsoorlog
    Rabo: EU-reactie gaat boeren meer kosten dan importheffingen VS
    Boerenkoepel Copa-Cogeca: liever aan tafel dan tegenmaatregelen
    Nederlandse export rekent op andere afzet na importheffing VS


    Más Menos
    35 m
  • Brusselse Oogst: Kan Hansen zijn beloftes aan Nederlandse boeren waarmaken?
    Mar 25 2025

    Eurocommissaris Christophe Hansen legde vorige week een werkbezoek af aan Nederland. Naast een bezoek aan een tomatenkweker en een melkveehouder sprak hij met Tweede Kamerleden en was hij hoofdspreker op het LTO Voorjaarsevent. Zijn landbouwvisie valt bij Nederlandse boeren in goede aarde, maar kan hij zijn plannen ook waarmaken?


    In deze aflevering bespreken hoofdredacteur Esther de Snoo en redacteuren Jasper Schel en Peter Smit de boodschap waarmee Hansen naar Nederland kwam. Daar zaten enkele opmerkelijke uitspraken tussen. Hij vindt onder meer het opkopen en uit de markt nemen van Nederlandse veehouders geen goed idee. De Europese voedselzekerheid en geopolitieke ontwikkelingen zorgen ervoor dat de Europese Unie juist boeren nodig heeft, zegt Hansen.


    In de Tweede Kamer werd hem de Nederlandse mest- en stikstofcrisis voor de voeten geworpen. Hansen heeft daarbij een groot vertrouwen in innovatie om milieuproblemen op te lossen. Daarnaast is hij net als het Nederlandse kabinet een warm pleitbezorger van renure als alternatief voor kunstmest. Hansens voorstellen kunnen zorgen voor versoepelingen van regelgeving, maar juist over de mest- en stikstofproblematiek gaat hij niet. Daarvoor moet hij zijn EU-collega Jessika Roswall van Milieu en Water aan zijn kant krijgen.

    Más Menos
    45 m
  • Haagse Oogst: Vraagtekens bij mestregeling en klimaatbeleid tandje minder
    Mar 14 2025

    Het mestbeleid stond deze week weer op de agenda van de Tweede Kamer. Een van de onderwerpen daar was de nieuwe tijdelijke extensiveringsregeling die landbouwminister Femke Wiersma daags voor het debat aan kondigde.


    Hoofdredacteur Esther de Snoo en redacteur Peter Smit en René Bouwmeester van Nieuwe Oogst duiden de discussie die tijdens het debat ontstond over de financiering van de regeling. Melkveehouders die tijdelijk een aantal koeien wegdoen verliezen daarbij ook de fosfaatrechten. Is dit een vorm van gedwongen Krimp? Minister Wiersma wijst op het vrijwillige karakter van de regeling.


    Ook over het klimaatbeleid werd deze week gedebatteerd. De VVD vindt dat de energietransitie wel een tandje langzamer kan om de industrie tegemoet te komen. Deze discussie staat in het licht van de geopolitieke ontwikkelingen en de dreigende handelsoorlog met de Verenigde Staten. De landbouw wordt hierin meegezogen.

    Tijdens deze Haagse Oogst komt de rol van Oekraïne ter sprake als toekomstige leverancier van veevoer voor de Europese Unie. Het webinar waarnaar wordt verwezen is hier terug te zien.


    Voor wie meer wil lezen over de onderwerpen die we in deze podcast bespreken:

    Brede opkoopregeling gaat op de schop

    Klimaatdoelen zijn voor VVD niet langer in beton gegoten

    Regeling tijdelijk afstoten melkvee: fosfaatrechten doorgehaald

    'Wiersma riskeert nieuwe groep PAS-melders'

    Más Menos
    43 m
  • Brusselse Oogst: 'Veel optimisme, maar er is voorlopig nog niets gebeurd'
    Mar 5 2025

    Bert van Slooten, Esther de Snoo en Jasper Schel over de Visie op Landbouw en Voedselvoorziening van de Europese Commissie

    Más Menos
    40 m
  • Haagse Oogst: Fel stikstofdebat, Kamer eist reductie stikstofuitstoot
    Feb 21 2025

    In deze aflevering van Haagse Oogst analyseren hoofdredacteur Esther de Snoo en redacteur Peter Smit en René Bouwmeester van Nieuwe Oogst het stikstofdebat van donderdag 20 februari.

    Tijdens het debat ging het er stevig aan toe. Uiteindelijk steunde de Tweede Kamer het plan van landbouwminister Femke Wiersma om de rekenkundige ondergrens voor de stikstofdepositie te verhogen. Wel zette een meerderheid onder leiding van de VVD een stok achter de deur.

    De minister moet snel met plannen komen die de uitstoot van stikstof doen dalen. De Kamer vindt deze, onder meer de plannen voor doelsturing, tot nu toe nog veel te vaag en te vrijblijvend.

    Más Menos
    36 m
  • Podcast: Vrouwen en Voedsel met Dorieke Goodijk-Smits
    Jan 27 2025

    De podcast Vrouwen en Voedsel onderzoekt de visie van vrouwen op een duurzaam voedselsysteem. In deze tweede aflevering vertelt Dorieke Goodijk-Smits over haar rol. Ze is aanjager van nieuw leiderschap in de agrarische sector, Nuffield scholar en kamelenboerin. ‘Feminien leiderschap is cruciaal om tot een gemeenschappelijke visie te komen.’

    Más Menos
    22 m
  • Haagse Oogst: Stikstofuitspraak dwingt kabinet tot stevig ingrijpen
    Jan 22 2025

    Het stikstofbeleid van de overheid is onvoldoende voor het behalen van de natuurdoelen in 2030. Het kabinet moet er in de aanpak van de crisis een flinke schep bovenop doen. Dat is de conclusie na de uitspraak woensdag van de rechter in de door Greenpeace aangespannen stikstofzaak tegen de staat.

    Een meevaller voor landbouwminister Femke Wiersma is dat ze niet gedwongen wordt het natuurhersteldoel voor 2025 te halen. Dat zou maatschappelijk zeer ingrijpende maatregelen vergen. Nu krijgt het kabinet tijd om nieuwe stikstofplannen te maken.

    Daarin schuilt ook een risico, zeggen hoofdredacteur Esther de Snoo en redacteur Peter Smit van Nieuwe Oogst in deze aflevering van de Haagse Oogst-podcast. Het gevolg kan zijn dat noodzakelijke besluiten weer worden uitgesteld met als gevolg aanhoudende onzekerheid voor boeren.

    Más Menos
    36 m
adbl_web_global_use_to_activate_webcro768_stickypopup