Episodios

  • Més que córrer - El sistema de cronometratge xip groc, amb Andreu Ballbé
    Apr 30 2025
    Conèixer el temps exacte que trigues a fer una cursa és una de les coses que vol saber el corredor popular. Saber si has millorat la teva marca, o si has esgarrapat uns segons al registre anterior, forma part de l’ecosistema de l’atletisme popular per, després, compartir-ho amb els companys, familiar i amics. Però no serveix només guardar-ho al rellotge intel·ligent, sinó que tenir un document acreditatiu és gairebé imprescindible avui en dia. De fet, algunes de les maratons més importants del món demanen rebaixar un temps per tal de poder prendre-hi part. En aquest episodi coneixerem el sistema de cronometratge més popular a casa nostra, el conegut com a xip groc, amb el seu creador, Andreu Ballbé. El cronometratge en el món de les curses populars ha canviat molt al llarg dels anys, però hi ha un sistema, conegut com a xip groc, que es va posar en marxa a mitjans de la dècada dels 90 del segle passat i que encara continua en vigor, amb algunes variacions. L’Andreu Ballbé en va ser el creador i impulsor a Catalunya i va tenir tal èxit que s’ha convertit en un dels més habituals. Al capítol 10 coneixereu la història d’aquest sistema, com funciona i diferents curiositats. També podreu saber una mica més de l’Andreu Ballbé atleta, olímpic a Montreal 1976, uns jocs olímpics amb un munt d’anècdotes que també explicarem. Com també us farem saber quina és l’empresa que cronometra tots els esports dels jocs des de l’any 1932.
    Más Menos
    41 m
  • Més que córrer - Córrer i llibres: una selecció per als corredors
    Apr 22 2025
    Córrer i llegir no sempre van lligats de la mà, però poden fer-ho. Les experiències dels corredors a mode de biografies en són un exemple. Com també aquells formats que permeten conèixer formes d’entrenar diferents. Els llibres també poden ser un bon lloc per trobar literatura de ficció o alguns que ja s’han convertit en clàssics. En aquest capítol t’oferim una selecció personal de diferents llibres dividits en temàtiques. Escolta i pren nota.
    Más Menos
    16 m
  • Més que córrer - Les lesions, amb el doctor Antonio Turmo, especialista en medicina esportiva
    Apr 8 2025
    És un dels temes més preocupa qualsevol esportista i, especialment, el corredor popular. Quines són les lesions més comunes? Com combatre-les? El doctor Antonio Turmo, especialista en medicina esportiva de la Unitat de Medicina de l'Esport de l’Hospital Clínic - Sant Joan de Déu i també del Centre d’Alt Rendiment de Sant Cugat, ens explica algunes de les qüestions que més interessa els atletes. També coneixerem dues històries molt curioses dels Jocs Olímpics de París 2024, la d’una atleta que va acabar la marató amb una lesió des del quilòmetre 4 i la de Maria Pérez, campiona olímpica en l’especialitat de marxa, que va poder superar una lesió important que va ser molt difícil de trobar i de tractar.
    Más Menos
    34 m
  • Més que córrer - Córrer a la muntanya, lesions i dol, amb Sheila Avilés
    Apr 1 2025
    Fa uns anys córrer a la muntanya no era una activitat gaire habitual. La proliferació de les curses, dels trails i de les proves d’ultradistància han provocat que molts corredors s’animin a practicar una disciplina que cada vegada té més adeptes. Sheila Avilés va començar a córrer a la pista d’atletisme, però aviat va canviar les sabatilles de tacs per les de muntanya i els èxits van arribar en poc temps. L’atleta va ser considerada durant uns anys la millor del món en la seva especialitat. Sheila Avilés: lesions i dol Sheila Avilés també ha viscut la cara més fosca de l’esport, en forma de lesions. Primera una a la costella, que va costar de trobar, i que la va deixar fora de les competicions força temps. Un parell d’anys més tard va tornar a tenir problemes, en aquest cas al turmell. La corredora també ha hagut de conviure amb la desgràcia perquè el 2024 va veure com moria la seva parella, Roger Soler. Sheila Avilés ha hagut de conviure amb el dol i parlem amb ella de com ha viscut tot aquest període.
    Más Menos
    36 m
  • Més que córrer - El col·leccionista de curses, amb Arcadi Alibés
    Mar 20 2025
    Arcadi Alibés, el conegut periodista de TV3, ha fet més de 1.000 curses populars i més de 160 maratons a ciutats de tots els continents del món. Amb ell coneixerem la seva trajectòria atlètica i la raó històrica i curiosa de la distància de la marató: 42 quilòmetres i 195 metres amb una reina anglesa pel mig. Arcadi Alibés i les maratons L’Arcadi Alibés ha fet les maratons més importants del món, les conegudes com a “World majors”, i en coneixerem l’origen. També podreu saber els reptes que aquest periodista i viatger s’ha marcat a la seva vida, alguns dels quals ha plasmat en els quatre llibres que ha escrit. Si hi ha algú que coneix moltes maratons, multitudinàries o amb poca participació de tot el món, aquest és l’Arcadi Alibés.
    Más Menos
    33 m
  • Més que córrer - Com s’organitza una marató, amb Mauro i Cristian Llorens, organitzadors de la Marató de Barcelona
    Mar 11 2025
    Alguna vegada has pensat què implica organitzar una marató? Quanta gent s’hi involucra? Qui dona el vistiplau al circuit i quan es pinta la famosa línia blava? En aquest programa podreu resoldre aquests dubtes i molts més amb Mauro Llorens, director de la Marató de Barcelona, i Cristian Llorens, director d’RPM, empresa que organitza l’esdeveniment. També coneixereu algunes de les persones imprescindibles en l’organització d’una prova d’aquestes característiques. Els reportatges ens aproparan als voluntaris de la Marató, des dels encarregats de recollir les bosses dels corredors, fins als que donen l’avituallament o les medalles, l’animació, els metges, etc. També donarem una ullada a la història de la Marató, la creació el 1978 i l’any que va deixar de fer-se per després renéixer amb més força que mai.
    Más Menos
    32 m
  • Més que córrer - Córrer i ser dona, amb Sonia López Iglesias
    Feb 11 2025
    La Sonia López Iglesias ens aproparà al món de les corredores populars. Quins problemes s’ha trobat? Quina és l’evolució de la participació a les curses? A més de ser mare, la Sonia és mestra i divulgadora educativa (col·labora al diari El País i al club Malasmadres) i podrem veure des de la seva perspectiva com combinar córrer i ser dona. Sonia López Iglesias i la família També sabrem d’on li ve aquesta afició i coneixerem l’entorn familiar amb el qual conviu. La història de la seva germana bessona i de la seva mare no et deixarà indiferent. El reportatge ens permetrà conèixer la síndrome de deficiència energètica i també farem cinc cèntims de la primera dona que va córrer, de forma oficial, una Marató al món.
    Más Menos
    31 m
  • Més que córrer - Córrer en la vellesa, amb Miquel Pucurull
    Feb 11 2025
    En Miquel Pucurull va començar a córrer als 40 anys per perdre pes. Aviat es va animar a fer curses i, una vegada va fer la primera Marató a Barcelona ja no ha parat de córrer la prova. Ara en suma 46. L‘última va ser la de Barcelona el 2019 i va rebre un homenatge per ser l’atleta de més edat a acabar-la. Ha escrit dos llibres (Mai no és tard i Gambada a gambada) i fa xerrades per a gent gran i, fins i tot per a infants, dels beneficis de l’exercici físic. Miquel Pucurull, actiu a les xarxes socials En Pucu és una persona molt activa a les xarxes socials, en què desprèn optimisme i il·lusió per córrer, trotar, avançar o, com diu ell, “corrinyar”. Menys coneguda és la seva dona, la Felicitat Caldentey, de qui també en podrem conèixer la història al programa. El pòdcast també us explicarà quins són els beneficis de córrer en la tercera edat i coneixeràs un mètode ben curiós i efectiu per fer una Marató, el conegut com a Mètode Galloway.
    Más Menos
    31 m
adbl_web_global_use_to_activate_webcro805_stickypopup