Luleåbiennalen 2020 - Radio 65.22  Por  arte de portada

Luleåbiennalen 2020 - Radio 65.22

De: luleabiennial2020
  • Resumen

  • LULEÅBIENNALEN 2020 - TIDEN PÅ JORDEN https://2020.luleabiennial.se/sv/biennalen Radio 65.22 är Luleåbiennalen 2020:s digitala radiosatsning.I tre programserier erbjuds ett tvärsnitt av biennalens tema och innehåll med inlästa texter, gestaltade situationer och konstnärliga ljud och röster. Brottstycken: Tiden på jorden är en serie inslag där radioprogram och ljudverk i olika genrer och former presenteras, på ett eller annat sätt kopplade till årets biennal. Vi sjösätter denna serie med en inläsning gjord av författaren och forskaren Stefan Jonsson av hans för biennalen specialskrivna essä Verklig konst: Realistisk aktivitet i går, i dag och i morgon. Platsens ande: ett turnerande litteratursamtal om språk och plats Under ledning av kulturjournalisten och författaren Kerstin Wixe söker vi upp platser som varit avgörande för en författares berättelse. Kerstin Wixe samtalar med författaren och krigshistorieexperten Anders Gyllenhaal i Karlsvik utanför Luleå, med journalisten och Augustpris belönade författaren Elin-Anna Labba i Porjus med omnejd och med poeten David Väyrynen i Malmberget. Vävda sånger är en serie radioprogram som genom intervjuer, ljudverk och akustiska interventioner berättar om platser, historier, och de maktförhållanden som präglar dem. Serien baseras på samtal med konstnärerna om arbetet bakom deras verk i utställningen med samma namn, som ingår i Luleåbiennalen 2020. Serien inbegriper också samtal med curatorerna och inbjudna gäster med fördjupande inslag bland annat under rubriken Ljud och jord. Vävda sånger produceras i samarbete mellan Statens konstråds programverksamhet och Luleåbiennalen.
    Copyright 2020 All rights reserved.
    Más Menos
Episodios
  • Vävda sånger: Hanna Ljungh i samtal med Karin Bähler Lavér
    Mar 1 2021

    I detta samtal mellan konstnären Hanna Ljungh och curator Karin Bähler Lavér vecklas innehållet i och tillkomsten av verket Seismisk händelse ut. Verket har visats i Luleåbiennalens utställning i Välkommaskolan i Malmberget och behandlar den pågående malmbrytningen där. 

     

    En seismisk händelse är en rapport från gruvbolaget om ett skalv, ett skalv som uppstår när den naturliga spänningen i berggrunden förändras vid malmbrytning. Hör Hanna Ljungh tala om tid, om materiella och immateriella spår och förlopp, om Materialet och om sitt intresse för marken vi står på. 

     

    Más Menos
    22 m
  • DeKonstruktion: Kolonisering, kultur och motstånd
    Feb 22 2021

    Under de senaste månaderna har demonteringen av Malmberget nått Malmbergets centrum och landmärket Focushuset. På ett väldigt konkret sätt kan vi nu se ett resultat av koloniseringen av norra Sverige då samhället Malmberget rivs till förmån för gruvans expansion. 

    Vad gör koloniseringen med kulturen och de människor som lever på platsen och hur påverkar det ens skapande som kulturarbetare idag? Det är utgångspunkten för vårt samtal i deKonstruktions podd med två Malmfältsmusiker, Mirja Palo och Torbjörn Ömalm, under ledning av Pernilla Fagerlönn.

    Musik som hörs i avsnittet:

    Hiiri - Mirja Palo

    Suolarova - Torbjörn Ömalm

    Más Menos
    39 m
  • DeKonstruktion: Till slut finns bara vinden
    Feb 22 2021

    I en improvisation med lokala musiker skapas ett ode till Malmberget och de toner och klanger som samhället gett oss.

    Åtta musiker med anknytning till Malmberget skapar en elegi till samhället som nu monteras ner bit för bit. I bakgrunden kan ni höra arbetet som fortgår och som pågått sedan 60-talet med att låta samhället lämna plats för gruvans utbredning.

    Tidens speciella förutsättningar gjorde att det inte fanns möjlighet att spela tillsammans live, varför verket fick ta en annan riktning. Alla musiker har gjort sina improvisationer endast till bakgrundsljuden av maskinernas arbete, helt fritt och utan kännedom om de andras musikaliska insatser. Allt har sedan i sin helhet fogats samman och tillsammans skapades något som förhoppningsvis kan förmedla några av alla de känslor som härbärgerar bland de människor som berörs av att ett helt samhälle ska jämnas med marken.

     

    Medverkande: Alessandra Bossa – elektroniskt, röst Luigi Bozzolan - piano Pernilla Fagerlönn - röst Johan Karlsson - gitarr Markus Larsson - slagverk Simon Lundmark - röst Mirja Palo – kantele, röst Torbjörn Ömalm - gitarr

     

    En serie radioprogram organiserade av Pernilla Fagerlönn och Miriam Vikman I Välkommaskolans aula i Malmberget skulle en scen för panelsamtal, föreläsningar, musik och andra scen-händelser, med konstnärer och kulturarbetare från Malmberget och Gällivare, ha tagit form. På grund av rådande pandemi och allmänna restriktioner har programmet istället fått inta radions domän. Här reflekterar de inbjudna konstnärerna och kulturarbetarna tillsammans över effekter av omvandlingar, förvandlingar och omförhandlingar av den lokala tillvaron, och hur man ska kunna få fatt i och återta allt det som riskerar att suddas ut i processerna av en plats försvinnande. Programmet kommer också att fokusera på hur det kollektivt går att bidra till att hålla Malmbergets historia vid liv, hur man läker och skapar nya minnesmärken i tillvaron. Programmet är den del av Vävda Sånger, som tillkommit i samarbete med Statens konstråd

    Más Menos
    33 m

Lo que los oyentes dicen sobre Luleåbiennalen 2020 - Radio 65.22

Calificaciones medias de los clientes

Reseñas - Selecciona las pestañas a continuación para cambiar el origen de las reseñas.