Episodios

  • Om lærerrollen, relasjonskompetanse og klasseromsverktøy med Gunnar Jakobsen
    Jun 16 2024

    Gunnar Jakobsens første år som lærer, var nær ved å bli hans siste. Men noen avgjørende innsikter fra en mer erfaren lærer hjalp ham med å snu skuta.


    Skal man lykkes som lærer, trenger man en god relasjon til den enkelte elev, samtidig som man styrker fellesskapet. Der ligger det en viktig nøkkel til læring, mestring og trivsel – både for elev og lærer.


    Gunnar har nå jobbet som lærer i over 20 år, på alle trinn i grunnskolen, og i denne episoden deler han fra sine erfaringer og innsikter, med utgangspunkt i sin nye bok “Jeg ser deg – Hvordan relasjonskompetanse fremmer læring, mestring og trivsel”.


    «Boka til Gunnar Jakobsen gir meg troa på lærergjerningen. I en tid der alle har en mening om skolen, går Jakobsen til kilden, forholdet mellom eleven og læreren, og viser hvor viktig du som lærer kan være i et ungt menneskes liv.» – Agnar Lirhus, forfatter og lærer


    Les mer om Gunnar på gunnarjakobsen.no

    Boken finner du på flux.no


    Programleder er Kristine Oddvin Andersen og musikken er laget av Olve Flakne.


    Takk til deg som lytter til podkasten – og deler det som inspirerer deg – med andre!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Más Menos
    51 m
  • Hvordan David Bohm fikk Flux på sporet av dialog – med Henrik Tschudi
    Jun 5 2024

    Allerede i 1993 var dialog en av hjørnesteinene for Flux sin grunnleggelse. Historien om Flux begynte nemlig omkring 1990, da Henrik Tschudi sammen med sin kommende makker Henning Bråten, inviterte fysikeren David Bohm til Norge. I Bohm fant de en samtalepartner og spennende vitenskapsmann som gikk sine egne veier, blant annet gjennom måten Bohm jobbet med dialog på.


    I denne episoden snakker vi med Henrik om hvordan det var for ham å bli kjent med David Bohm i København i 1989, og hvordan han opplevde det å delta på en av Bohms dialoger. Henrik forteller om David Bohms besøk til Norge året etter, hvordan Flux videreutviklet sitt arbeid med dialog før og etter stiftelsen – og om hvordan Bohm var som person. Videre snakker vi om begreper som er sentrale for dialogmetoder som Bohm var opptatt av, som for eksempel propriosepsjon, fragmentering, helhet, coherence (sammenheng), flyt, bevegelse og prosess.


    Du finner mer informasjon her om arrangementet dialogmaraton som nevnes avslutningsvis i episoden. Og har du ikke hørt samtalen fra forrige gang Henrik Tschudi gjestet podkasten vår, finner du den her.


    Takk til deg som lytter til og deler det som inspirerer deg fra vår podkast, med andre.

    Programleder er Jeanett A. Søderstrøm og musikken er laget av Olve Flakne.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Más Menos
    1 h y 3 m
  • Om sykemelding, identitet og verdi fra "Tatt av jobben" av Torill Larsen (bokutdrag)
    May 21 2024

    I hvilken grad lar du helsetilstanden din definere hvem du er?


    Identitet er bygd opp av mange faktorer, både indre og ytre. Tilhørighet til et arbeidsfellesskap er for mange en viktig faktor når det gjelder å identifisere seg med noe utenfor seg selv. Som sykmeldt mister du gradvis tilknytningen til arbeidsplassen og arbeidet ditt, noe som i sin tur kan påvirke både identiteten og selvtilliten. Jo lengre tid sykemeldingen varer, desto lettere er det å begynne å identifisere deg med ditt «sykeselv».


    I prosessen med å gjenerobre energien og vitaliteten din er det viktig å skille mellom identitet, egen verdi og helsetilstand. Du er verken utbrentheten, en hvilken som helst helseutfordring eller diagnose. Du er et menneske som akkurat nå er kommet i en utfordrende situasjon.


    Det at folk “møter veggen” i jobbsammenheng og sliter med å finne veien tilbake til overskudd og glede, er en vanlig årsak til sykefravær i dagens arbeidsliv. Bevisstgjøring og gode valg gjør det mulig å tenne gnisten igjen.


    Boka Tatt av jobben – fra utbrenthet til ny gnist, mestring og mening kan hjelpe deg til å finne tilbake til kraften, gløden og balansen, enten du fortsetter i den samme jobben, begir deg ut på nye karriereveier eller finner andre løsninger.


    I denne episoden leser vi et utdrag fra kapittel 3 av boka første del – om hva utbrenthet gjør med oss og om identitet og verdi.

    Programleder er Jeanett Andrea Søderstrøm, innleser er Kari Anne Næss og musikken er laget av Olve Flakne.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Más Menos
    18 m
  • Om forbindelsen mellom fysikk og psykologi fra "Livet trives best på kanten av kaos" av Astri Hognestad (bokutdrag)
    Apr 26 2024

    I dette bokutdraget hører du deler av innledningen av boken Livet trives best på kanten av kaos, kvantefysikk i møte med psykologi, av Astri Hognestad, som ble utgitt på Flux forlag 2022.


    Med sin årelange erfaring som psykoterapeut krysser Astri Hognestad i denne boken grensen til et helt annet fagfelt, kvantefysikken. I nært samarbeid med fysikere beskriver forfatteren noen grunnleggende sider ved kvantefysikken på en lettfattelig måte. Ved hjelp av eksempler fra sin kliniske praksis, undersøker forfatteren om det finnes en sammenheng mellom meningsfylte sammentreff og andre uforklarlige hendelser i den synlige verden – og kvantefysikkens skjulte virkelighet.

    Astri Hognestad støtter seg til flere fysikere som har vært opptatt av forbindelsen mellom fysikk og psykologi, blant andre nobelprisvinner i fysikk, Wolfgang Pauli, som uttrykte at det er «en svært dyp forbindelse mellom sjel og materie, og følgelig mellom fremtidens fysikk og psykologi».


    “Livet trives best på kanten av kaos” inneholder en beskrivelse av en verden som er så forskjellig fra vår vante måte å se den på og så fjern fra vår konkrete hverdag, at vi fylles av undring. På den måten er den et viktig bidrag til en utvidet forståelse av livet. Den skaper nysgjerrighet og utfordrer med spørsmål om hvem vi er i den store sammenhengen.


    Episoden er laget av Jeanett Søderstrøm og klippet er hentet fra lydboken. Innleser er Vibeke Lie.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Más Menos
    15 m
  • Om dialog som metode fra "Om dialog – veien til åpen kommunikasjon" av David Bohm (bokutdrag)
    Apr 16 2024

    Aldri har det vært mer påkrevd å kunne lytte til hverandre og kommunisere med hverandre. Aldri har vi hatt mer komplekse problemer å takle i organisasjoner, i næringsliv og politikk og i samfunnet generelt. Dette opptok den nyskapende tenkeren og verdenskjente fysikeren David Bohm (1917-1992), som i flere tiår arbeidet med kreativ dialog som metode til god kommunikasjon.

    Her leser vi et utdrag fra David Bohms bok Om dialog, som er et av de grunnleggende verkene for moderne dialog, spekket av innsikter om hvordan verden kan forbedres ved dialogiske holdninger.

    Mer om boken finner du her.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Más Menos
    10 m
  • «Skolen har godt av å jobbe mer bevisst med dialog» – Om DLP med Vemund Skulberg
    Apr 2 2024

    Etter å ha deltatt i dialog på Steinerhøyskolen og på eventer i regi Flux, meldte Vemund seg på DLP for å lære hvordan å fasilitere dialog. I denne samtalen snakker han om Steiner-pedagogikk, ulike typer møtevirksomhet, verdien av en mer dialogisk holdning blant ansatte, elever og i samfunnet og hvorfor han ble så inspirert av måten kurslederne av DLP samlet og trygget gruppen på.

    Samtalen er en av flere i en serie om Flux sitt Dialogiske lederskapsprogram, hvor tidligere deltakere deler fra sine erfaringer. Du kan lese mer om Dialogisk lederskapsprogram på våre hjemmesider her, og finne resten av DLP-episodene i arkivet til Innimellom.

    Programleder er Jeanett Andrea Søderstrøm og musikken er laget av Olve Flakne.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Más Menos
    36 m
  • «Man møter seg sjøl i døra» – Om DLP med Marit Figenschou
    Apr 2 2024

    Noen mennesker oser av entusiasme, tempo og livsglede. Marit er et sånt menneske. I dag er hun selverklært superpensjonist med mye å holde på med som friluftslivmenneske, journalist og forfatter – og nå også dialogisk leder med mange ambisjoner om å spre dialog. Her kan du høre henne dele ærlig om sine erfaringer og nye, uventede selverkjennelser etter å ha gjennomført DLP.

    Samtalen er en av flere i en serie om Flux sitt Dialogiske lederskapsprogram, hvor tidligere deltakere deler fra sine erfaringer. Du kan lese mer om Dialogisk lederskapsprogram på våre hjemmesider her, og finne resten av DLP-episodene i arkivet til Innimellom.

    Programleder er Jeanett Andrea Søderstrøm og musikken er laget av Olve Flakne.


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Más Menos
    34 m
  • Uvitenhet som kilde til læring, med kunsten som utgangspunkt – med Per Odd Bakke fra Nasjonalmuseet
    Mar 7 2024
    Hva er grunnen til at kvinner oppsøker kunstmuseer oftere enn menn? Hvilken betydning har barndomsminnene våre fra kunstgallerier i våre møter med kunst som voksne? Hvordan har det seg at vi har så ulik interesse for og ulike assosiasjoner til moderne kunst? Hva gjør det med oss når kunst oppleves uforståelig, provoserende eller intetsigende?

    Dette og mye mer snakker Per Odd Bakke fra Nasjonalmuseet med Innimelloms programleder Jeanett Søderstrøm om, i denne episoden.

    Bakgrunnen for samtalen er at Nasjonalmuseet og Flux nylig har igangsatt et samarbeid hvor slike tema skal utforskes sammen med en gjeng frivillige som er i målgruppen "de som aldri eller sjeldent oppsøker kunstgallerier". Er du selv i målgruppa eller kjenner noen som er det, vennligst del denne episoden og /eller lenkene vedlagt med vedkommende.

    PRAKTISK INFO:
    Påmelding skjer gjennom lenken vedlagt her:
    Nasjonalmuseets egen presentasjon
    Intervjuet med Ann Kerwin – om uvitenhet som kilde til læring– som nevnt i samtalen

    Følg oss også gjerne på Facebook og Instagram!


    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Más Menos
    34 m