• Kinas lange march til Månen: Sådan vil de komme før USA

  • May 3 2025
  • Duración: 11 m
  • Podcast

Kinas lange march til Månen: Sådan vil de komme før USA

  • Resumen

  • Vi hører ofte om det amerikanske Artemis-projekt om at sende mennesker tilbage til Månen, men næsten intet om det kinesiske måneprojekt.
    Det vil vi rette op på i denne artikel, både fordi der er en god mulighed for, at Kina kommer til Månen før USA, og fordi de kinesiske måneplaner er lige så store og ambitiøse som de amerikanske.
    Desuden er det nu helt officielt, at Kina vil sende mennesker til Månen inden 2030. Det fremgår af en pressemeddelelse, som Kinas agentur for bemandet rumfart, China Manned Space Agency (CMSA), har udsendt.
    Kinas plan er meget mere enkel end det amerikanske Artemis-projekt, der både omfatter en rumstation i bane om Månen og et 50 meter højt landingsfartøj, hvor astronauterne skal tage en elevator for at komme ned på overfladen.
    På mange områder minder den kinesiske plan mere om Apollo end om Artemis.
    Det er nok mere nærliggende at sammenligne det gamle amerikanske Apollo-projekt med det kinesiske projekt. De to projekter er ens på den måde, at de begge deler rejsen til Månen i to dele.
    Astronauterne sendes først til en bane om Månen, og her skifter de så til et landingsfartøj, som bringer dem ned til Månens overflade.
    I Apollo-projektet sendte NASA både Apollo-rumskib og landingsfartøj til Månen med en meget stor raket, nemlig Saturn 5.
    Kina har valgt at bruge en noget mindre raket kaldet Long March 10. Til gengæld vil hver rejse til Månen så kræve to Long March 10-raketter, hvor amerikanerne kunne nøjes med en Saturn 5-raket.
    Den kinesiske plan er baseret på fem 'byggeklodser', der tilsammen skal gøre det muligt at gennemføre månelandingen, nemlig:
    Raketten Long March 10
    Rumskibet Mengzhou
    Landingsfartøjet Lanyue
    Roveren Tansuo
    Rumdragten Wangyou
    Alle fem dele er ved at blive konstrueret og bygget, og det er allerede nu fastlagt, at de første kinesere på Månen bliver astronauter med erfaring fra ophold på rumstationen Tiangong.
    Det betyder, at vi måske allerede nu kender navnene på nogle af de astronauter, der om få år skal sendes til Månen.
    Det er naturligt at sammenligne den kinesiske Long March 10-raket med den gamle Saturn 5, der blev anvendt i Apollo-programmet, og Starship som skal anvendes i Artemis-programmet.
    De 100 ton, vi angiver for den nyttelast, som Starship kan sende til Månen, forudsætter en optankning i bane om Månen.
    Du kan se forskellene i vægtklasse mellem Long March 10, den gamle måneraket Saturn 5 og Starship fra SpaceX i denne tabel:
    I den kinesiske plan opsendes først månelanderen Lanyue til en bane om Månen. Når det er vel ankommet opsendes rumskibet Menzhou med måske fire astronauter også til en bane om Månen.
    Her kobles rumskib og landingsfartøj sammen, hvorefter de to astronauter, som skal lande på Månen, forlader rumskibet Menzhou for at komme over i landingsfartøjet.
    De astronauter, der efterlades i Menzhou, vil så kredse om Månen, mens de venter på at måneastronauterne vender tilbage - ganske som det skete på Apollo.
    Når de to astronauter går ombord på landingsfartøjet Lanyue, så er det stadig koblet til sidste trin af Long March 10, og ved nedstigningen til Månen bruger man så de sidste rester af brændstof herfra.
    Det sidste trin afkastes først meget tæt på Månen, og først herfra overtager Lanyues egne motorer så selve landingen. Denne fremgangsmåde vil meget sandsynligt give Lanyue en ekstra brændstofreserve, hvilket altid er en fordel ved en landing.
    Vel ankommet til Månen vil de selvfølgelig plante det kinesiske flag, men deres hovedopgave bliver en køretur med roveren Tansuo for at udforske det landskab, hvor de er landet.
    Hvor lang køreturen bliver, og hvor længe de skal opholde sig på Månen, vides ikke, men mon ikke det bliver tre døgn som på de sidste Apollo-flyvninger. Derefter er det så bare at starte igen og flyve op til kollegerne på Menzhou og så hjem til Kina.
    Man har længe regnet med, at de første kinesere vil lande nær månens sydpol, fordi det er her, man kan finde vand. Problemet er bare, at her er overfladen meget ujævn med store kratere og bjerge....
    Más Menos
adbl_web_global_use_to_activate_webcro805_stickypopup

Lo que los oyentes dicen sobre Kinas lange march til Månen: Sådan vil de komme før USA

Calificaciones medias de los clientes

Reseñas - Selecciona las pestañas a continuación para cambiar el origen de las reseñas.