NAFA Dialog  By  cover art

NAFA Dialog

By: Naturfagsakademiet NAFA
  • Summary

  • NAFA Dialog er Naturfagsakademiet NAFAs podcastserie, der formidler viden fra alle NAFAs tre indsatser: Indsatsen på læreruddannelsen, skoleindsatsen og forskningsindsatsen.
    © 2024 NAFA Dialog
    Show more Show less
Episodes
  • Motiverende naturfagsundervisning - om opfyldelse af lærerstuderendes basale psykologiske behov i undervisningen
    Apr 23 2024

    I dette afsnit af NAFA Dialog taler programleder for NAFAs indsats i læreruddannelsen, Kia Wied, med Jørgen Løye Christiansen og Karin Lilius; begge lektorer på læreruddannelsen på Professionshøjskolen Absalon.
    Omdrejningspunktet for samtalen er studerendes basale psykologiske behov i naturfagsundervisningen, og hvordan dét at tilrettelægge undervisningen efter opfyldelsen af den lærendes basale psykologiske behov kan hjælpe til at højne motivation og fagligt niveau og mindske frafald i både uddannelse og skole.
    I afsnittet kan du høre Jørgen og Karin fortælle om erfaringerne fra deres samarbejde i et af NAFAs professionelle læringsfællesskaber, PLF'er, i læreruddannelsen. I løbet af samtalen kan du høre fra et konkret forløb struktureret ud fra formative evalueringsprocesser og selvbestemmelsesteoriens perspektiver på tre basale psykologiske behov som er afgørende for motivation – autonomi, kompetence og samhørighed.
    På baggrund af eksemplerne ledes samtalen over i en diskussion af potentialet af fokus på disse aspekter af undervisningen og den lærendes rolle i naturfag for både lærerstuderende og lærere i skolen. Og på den baggrund løftes samtalen også op i en bredere refleksion over, hvordan disse perspektiver kan være en virksom ramme for at arbejde med kompetence- og undersøgelsesbaseret naturfagsundervisning, som stiller spørgsmål og åbner op for nysgerrighed og undren frem for at lukke ned, fordi man søger et bestemt facit og fremgangsmåde.

    Show more Show less
    28 mins
  • Videnskabsklubben - hvad lærere kan lære af elever, der går til naturvidenskab i fritiden
    Mar 6 2024

    Videnskabsklubben giver børn mulighed for at gå til naturvidenskab i fritiden, ligesom man kan gå til spejder, fodbold og ridning. Klubben har leg, læring, nysgerrighed, eksperimenter og samarbejde på tværs af aldersgrupper, hhv. gymnasiet og folkeskolen, i centrum. For at få udfoldet og forstået den tilgang og hvad den tilbyder af ny indsigt for naturfagslærere, har NAFA Dialog denne gang inviteret Tilde Voigt Hansen, projektleder i Videnskabsklubben med ansvar for frivillige mentorer, og en af de frivillige mentorer, Clara Nürnberg, i studiet. Værter er programchef Ivar Ørnby og leder af indsatsen på læreruddannelsen Kia Wied.

    Show more Show less
    37 mins
  • Kreativ skrivning i naturfag
    Jan 16 2024

    I dette afsnit taler programleder for NAFAs indsats i læreruddannelsen, Kia Wied, med Mette Auning, lektor i læreruddannelsen på Professionshøjskolen UC SYD og Claus Auning, lektor og ph.d. i læreruddannelsen på Professionshøjskolen UC SYD. Omdrejningspunktet for samtalen er kreativ skrivning i naturfag, og hvordan man kan arbejde med kreative skriveprocesser som en tilgang til at styrke den faglige forståelse indenfor naturfagene og naturvidenskab.
    I afsnittet kan du høre Mette og Claus fortælle om erfaringerne fra deres samarbejde i et af NAFAs professionelle læringsfællesskaber i læreruddannelsen. I løbet af samtalen kan du høre fra konkrete forløb med kreativ skrivning i både geografi, biologi og fysik/kemi og med konkrete eksempler på de kreative naturfaglige fortællinger, som lærerstuderende har lavet som en del af forløbet.
    På baggrund af eksemplerne ledes samtalen over i en diskussion af potentialet i denne tilgang til naturfagsdidaktikken for både lærerstuderende og elever i skolen og de særlige opmærksomheder, der knytter sig hertil i forhold til, hvordan man som underviser kan sikre sig, at skriveprocessen åbner for et kreativt læringsrum, hvor eleverne bruger deres fantasi og forestillingsevne samtidig med, at den naturvidenskabelige faglighed stadig træder tydeligt frem. Og på den baggrund løftes samtalen også op i en bredere refleksion over, hvordan sådanne mere kreative tilgange indenfor naturfag kan være med til at udvikle naturfagsundervisningen på måder, som både åbner for at styrke elevers motivation, naturforbundethed og hverdagsforståelse af naturvidenskabelige fænomener og samtidig kan fungere som et formativt evalueringsredskab for underviseren i forhold til at styrke elevernes læring og forståelse af det faglige.
    Udover Mette og Claus medvirker en anden læreruddanner også i det udviklingsarbejde, som præsenteres: Lilja Kristinsdottir, ph.d. og underviser i fysik/kemi ved læreruddannelsen på Professionshøjskolen UCSYD.
    Hvis du har lyst til at læse mere om kreativ skrivning, kan Kapitel 5 ”Kreative fortellinger i naturfag” af Anne Bergliot Øyehaug og Anne Holt i bogen ”Dybdelæring i naturfag” anbefales (Dybdelæring i naturfag (universitetsforlaget.no). Ligeledes kan du hente mange konkrete ideer til kreativ skrivning i Katie Coppens bog ”Creative Writing in Science: Activities That Inspires”.

    Show more Show less
    46 mins

What listeners say about NAFA Dialog

Average customer ratings

Reviews - Please select the tabs below to change the source of reviews.