Episodios

  • Samverkan och big science
    May 16 2024

    Det här avsnittet handlar om de stora forskningsanläggningarna – big science – och vad de betyder för Sverige. Vi berättar om en miljardsatsning på partikelfysiklaboratoriet CERN som handlar om att lösa mysteriet med mörk materia. Satsningen kan genom god samverkan både ge nya affärer för svenska företag och forskningsmöjligheter för akademin.

    Gäster i detta avsnitt är Catarina Sahlberg, programdirektör för Big Science Sweden, Fredrik Engelmark, Industrial Liation officer på Big Science Sweden och samverkansledare på Uppsala universitet Samverkan och Richard Jacobsson, partikelfysiker på CERN.

    Producerat av: Maria Bergenheim

    Más Menos
    37 m
  • 4. Alla vinner när ny teori stöts mot verklighetens begränsningar
    Apr 5 2024

    I det här avsnittet av Samverkanspodden undersöker vi vitsen med att stötas mot verklighetens begränsningar och vinsten med att som forskare applicera forskning samtidigt som man bygger ny teori, och det tillsammans med någon som arbetar utanför akademin.

    I studion har vi besök från samverkansveteranen Jon Back, lektor vid Institutionen för informatik och media vid Uppsala universitet, och Susanna Schumacher, digital producent för Uppsala Slottshistoriska, ett nytt museum som slår upp portarna på Uppsala slott våren 2025.

    Tillsammans har de i ett samverkansprojekt arbetet med utställningen till det nya museet för se vilka digitala lösningar som tillför till upplevelsen, och var det digitala stjäl besökarens fokus.

    Más Menos
    33 m
  • 3. Platinea: Kan ett nytt grepp lägga antibiotikapusslet?
    Jan 29 2024

    Vi kan göra mer för att bli både bättre på att använda de många olika antibiotikapreparat som finns idag och för att se till att preparaten snabbt finns tillgängliga den dag de behövs. Även när det handlar om en handfull patienter om året.

    För att klara det har myndigheter, akademi, företag och vården startat samverkansprojektet Platinea.

    Gäster i studion idag är Enrico Baraldi, professor vid Institutionen för samhällsbyggnad och industriell teknik, och Charlotta Edlund, professor och sakkunnig utredare inom antibiotika och antibiotikaresistens på Folkhälsomyndigheten.De berättar hur samverkansprojeket Platinea botat beröringsskräck mellan parterna och hjälpt dem att med patienten i fokus hitta lösningar som fungerar.

    Producerat av: Kristin Blom

    Más Menos
    31 m
  • 2. Blir vården bättre med lotsar som hjälper vårdpersonal och forskare att hitta varandra?
    Jan 29 2024

    Fysioterapeuten Niklas Löfgren på Gotland tyckte sig märka att de patienter han hade i autismspektrumet mådde dåligt på grund av brist på fysisk aktivitet. Men stämde det, eller var det bara något han fått för sig?

    Inom det strategiska partnerskapet mellan Uppsala universitet och Region Gotland testades ett koncept där lotsar samlade in innovationsidéer i vården som sedan matchats med forskare på universitetet. Niklas Löfgren funderingar blev en av studierna.

    I studion möter vi idag Anna Sarkadi, professor vid Institutionen för folkhälsa och vårdvetenskap vid Uppsala universitet som ledde matchingsprojektet och Niklas Löfgren, fysioterapeut vid Habiliteringen på Gotland, som nu vet mer om fysisk aktivet och autism.

    Producerat av: Daniel Olsson

    Más Menos
    21 m
  • 1. Det första avsnittet: Vad pratar vi om?
    Jan 29 2024

    Samverkan finns på många områden i samhället. I det här allra första avsnittet av Samverkanspodden reder Jenny Nordqvist och Cecilia Nilsson vid Uppsala universitet Samverkan ut vad vi menar vi när vi använder begreppet samverkan i forskningssammanhang. De delar också med sig av sina väl beprövade recept på framgångsrika projekt.

    Producerat av: Kristin Blom

    Más Menos
    26 m