Episodes

  • Danmarks eget Atlantis – stormfloder og kystsikring ved Vadehavet
    Jan 23 2024

    Det er en kold, mørk januarnat ved Vadehavet. En ensom rytter sporer sin hest i et farligt tempo, på vej mod højtliggende terræn. Et varsel har vist, at en katastrofe vil ramme. En stormflod!

    Det starter dramatisk i dette afsnit af Geoland, hvor værterne Emil og Mathilde taler med naturgeograf Mikkel Fruergaard om Vadehavet, stormfloder og det højaktuelle spørgsmål om kystsikring, som skal hjælpe os med at imødekomme konsekvenserne af klimaforandringer.

    Læs mere her https://www.geoviden.dk/vadehavet

    Show more Show less
    32 mins
  • Flad som en pandekage
    Nov 27 2023

    Hvorfor er Danmark så flad, når vores naboer har bjerge og fjelde? Det gør professor Nicolaj Krog Larsen os klogere på, når han i denne episode af Geoland fortæller om de mange lange istider, der har trykket og formet det danske landskab.

    Værterne Emil Soltau og Mathilde Lieberkind besøger professoren på GLOBE Institute på Københavns Universitet for at lære om de mange forskellige strukturer og former, der udgør Danmark – og du er inviteret med.

    Læs mere her www.geoviden.dk/kortlaegning

    Show more Show less
    28 mins
  • Hvad er Danmark lavet af?
    Aug 18 2023

    Det spørgsmål er nu cirka 90 % besvaret. Den ene af Geolands to værter, Emil Soltau, tager med geolog Henrik Granat i Utterslev Mose for at høre mere om, hvordan han og en masse kollegaer hvert år kortlægger Danmarks jordarter ved håndkraft – i ordets bogstaveligste forstand! Det er noget med et spyd, virkelig meget moræneler og en hel masse noter….   Læs mere om kortlægning af Danmark www.geoviden.dk/kortlaegning.

    Show more Show less
    35 mins
  • Vikingegåder og grønlandske myggelarvehoveder
    Jun 6 2023

    Kan dansemyggelarvers hoveder fortælle os, hvorfor vikingerne i sin tid forsvandt fra Grønland? Delvist ja, sammen med en masse andre seje metoder, som ph.d. i geologi Astrid Strunk fortæller om i dagens episode.

    Emil Soltau og Mathilde Lieberkind besøger hende for at høre om, hvordan hun bruger en lang række smarte – og lidt underlige – genveje til at undersøge fortidens klima i Grønland. Og bl.a. hvordan det påvirkede de folk, der boede der.

    Læs mere om klima, indlandsis og gletsjere på geoviden.dk/indlandsisen

    Show more Show less
    26 mins
  • Da Stephanie pludselig var med på en Marsmission
    Mar 30 2023

    Som geologistuderende fik Stephanie Zielke Fleron en ide til en ny geologisk undersøgelse på Mars, og før hun vidste af det, sad hun med til møderne med NASA.

    Hør om hendes vilde arbejde med at lede efter liv i floddeltaer og lavastrømme på Mars hjemme fra sin stue via roveren Perseverance. Som sædvanlig fortalt til Geolandværterne og rumentutiasterne Emil Soltau og Mathilde Lieberkind.

    Læs mere om rumgeologi i Geovidentemaet om Månen: https://www.geoviden.dk/maanen

    Show more Show less
    32 mins
  • Hvordan måler man Indlandsisens puls?
    Feb 27 2023

    Hvad er egentlig forskellen på vejr og klima? Og hvordan holder man øje med hele Indlandsisen hvert 10. minut? Mød GEUS-seniorforsker Anne Munck Solgaard, som er glaciolog og tager til Grønland hvert år for at se, hvor meget is der tilføres eller smelter fra Indlandsisen. Hun fortæller i denne episode Geoland-værterne Emil Soltau og Mathilde Lieberkind om Indlandsisen – hvordan forskerne overvåger den, og hvordan det er at være på feltarbejde under så barske forhold.

    Episoden er en del af Geoviden-temaet ’Indlandsisen’, hvor du kan gå i dybden med den enorme ismasse mod nord.

    Show more Show less
    38 mins
  • Danmarks kæmpesten
    Jan 30 2023

    Vidste du, at vi i Danmark har sten, der vejer op til 1000 tons?  

    I denne episode taler Geoland-værter Mathilde Lieberkind og Emil Soltau med geolog Henrik Jønsson Granat fra De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS).

    Henrik samler på kæmpesten og har lavet en hjemmeside, hvor man kan se og læse om alle de kæmpesten, der er i Danmark. De tre tager til Sydøstfyn for at se på (og ikke mindst måle!) Danmarks allerstørste, nemlig Damestenen (som også kaldes Dammestenen eller Hesselagerstenen).

    Du kan finde meget mere viden om Danmarks geologi i Geoviden-temaet Det Sydfynske Øhav på https://www.geoviden.dk/ohavet

    Show more Show less
    30 mins
  • Vi arbejder med geovidenskab: Martins lagerstatus på undergrunden
    Dec 15 2022

    I Nordjylland er der en underjordiske hulrum så store, at Eiffeltårnet kan stå der. De bruges til at lagre Danmarks vinter-forsyning med naturgas. Mathilde og Emil taler i dag med Martin Patrong Haspang, som er uddannet geofysiker og arbejder for Gas Storage Denmark, som driver de to danske, underjordiske gaslagre i hhv. Jylland og på Sjælland. Lagrene udnytter hver sin type geologi, og Martins job er bl.a. at holde øje med trykmålinger og andre typer data til den løbende, geofysiske ’lagerstatus’ på de vigtige stykker undergrund.   Episoden er en del af Geoviden-temaet ’Vi arbejder med geovidenskab’, hvor du kan finde mange forskellige historier om folk, der arbejder med geologi og geografi på hver sin måde. Find det hele på geoviden.dk/geovidenskab

    Show more Show less
    47 mins