Episodios

  • Hoe ongelijk is de brede welvaart in Nederland verdeeld?
    Jun 13 2024

    Zijn ouderen meer tevreden met hun inkomen dan jongeren? Hebben lage inkomensgroepen altijd een lagere welvaart dan mensen met meer inkomen? Welke factoren hangen samen met economische, sociale en ecologische welvaart? In deze aflevering bespreekt econoom Suzanne Bijkerk de ongelijkheid in brede welvaart tussen inkomens- en leeftijdsgroepen en waarom deze ongelijkheid (ook voor bedrijven) van belang is. Interview: Rogier Aalders.

    Más Menos
    16 m
  • Ook thuiswoners hebben last van dure en schaarse huizen
    May 16 2024

    Een groeiende groep jongvolwassenen woont nog thuis bij de ouders. Zegt dit iets over de kookkunsten van pa en ma, of zijn schaarse en dure huizen debet aan deze thuiswoontrend? In deze aflevering bespreken Stefan Groot, Carlijn Prins en Nic Vrieselaar de redenen om bij ouders te wonen, gaan ze in op de woonschaamte onder vooral oudere thuiswoners, en staan ze stil bij de vooruitzichten voor woningzoekers.

    Más Menos
    21 m
  • Industrie in transitie: op weg naar groen staal
    May 6 2024

    Waarom speelt de staalindustrie een belangrijke rol in de energietransitie? Hoe is de Europese staalindustrie eigenlijk ontstaan en wat zorgt ervoor dat de huidige productie gepaard gaat met veel emissies? Aan de hand van deze vragen duiken energietransitie-specialisten Eli Elderkamp en Susan Hansen in de wereld van staal. Naast de belangen rondom het klimaat en de leefomgeving bespreken zij in deze aflevering ook de bredere belangen, van regionale economie tot geopolitiek.

    Más Menos
    24 m
  • De arbeidsmarkt en arbeidsproductiviteit in perspectief: trends en oplossingen
    Mar 14 2024

    Hoeveel groei kan er nog uit de enorm krappe arbeidsmarkt worden gehaald op de korte en lange termijn? Wat zijn de effecten van vergrijzing, migratie en overheidsbeleid op de arbeidsmarkt? Is er zoiets als structurele arbeidskrapte of bestaat dit eigenlijk niet? En wat zit er achter de steeds verder teruggelopen arbeidsproductiviteitsgroei, en hoe krijgen we deze weer op de rit? In deze aflevering bespreken economen Igor Dzambo en Hugo Erken de stand van en de vooruitzichten voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Interview: Suzanne Bijkerk.

    Más Menos
    21 m
  • Worden de economische verschillen tussen Nederlandse regio’s steeds groter?
    Feb 1 2024

    Zijn er grote verschillen in economische ontwikkeling tussen de Nederlandse regio’s? Wat zijn de economische verwachtingen voor de toekomst? En op welke manier heeft de economie invloed op het welzijn van mensen in de regio? Vragen die voorbij komen in deze nieuwe aflevering van onze Economiepodcast, met regionaal-economen Floris Jan Sander en Rogier Aalders. Ook werpen zij een blik op de noodzaak van bedrijven om duurzaam te ondernemen en bespreken zij hoe het schaalniveau van de regio daarbij een cruciale rol speelt. Interview: Suzanne Bijkerk en Otto Raspe.

    Más Menos
    22 m
  • Hoe moet de EU omgaan met haar structurele zwakheden?
    Jan 18 2024

    Europa kampt met een aantal ernstige structurele zwakheden: gebrek aan belangrijke grondstoffen, gebrek aan een concurrerende industrie en gebrek aan militaire macht. In deze aflevering gaan Maartje Wijffelaars en Bas van Geffen in op de noodzaak tot meer strategische autonomie voor de EU. En bovenal: hoe daar te komen. Interviewer: Elwin de Groot.

    Más Menos
    17 m
  • Wat is de impact van de Chinese vastgoedcrisis?
    Dec 14 2023

    Wat is de oorzaak van de Chinese vastgoedcrisis? En wat is de impact daarvan op de Chinese economie? Wat heeft de overheid gedaan om deze crisis te bezweren en zitten er eventueel nieuwe maatregelen in de pijplijn? In deze aflevering laat China-econoom Teeuwe Mevissen zijn licht schijnen op de ontwikkelingen in de Chinese vastgoedsector en geeft hij antwoord op deze vragen. Interviewer: Maartje Wijffelaars.

    Más Menos
    14 m
  • Europa en China botsen over elektrische auto's. Kunnen we meer spanningen verwachten?
    Nov 23 2023

    De auto-industrie is ontzettend belangrijk voor Europa, maar ondervindt hevige concurrentie van Chinese bedrijven. De Europese Commissie verdenkt de Chinese overheid ervan staatssteun aan Chinese autobouwers te verstrekken, waardoor sprake is van oneerlijke concurrentie. Kunnen we rekenen op verhoogde importtarieven voor Chinese auto's? En wat betekent dit voor de relatie tussen de twee grootmachten? Vragen waarop Erik-Jan van Harn en Teeuwe Mevissen in deze aflevering antwoord proberen te geven. Interview: Maartje Wijffelaars.

    Más Menos
    10 m