• QuantaIA podcast

  • De: betevé
  • Podcast

QuantaIA podcast

De: betevé
  • Resumen

  • 'Quanta, quanta IA'. Com ens relacionem amb la Intel·ligència Artificial en el nostre dia a dia? Com està transformant la nostra vida quotidiana, el nostre entorn laboral, l’educació o la salut? ‘Quanta, quanta IA” explica què és la Intel·ligència Artificial, com funciona, quins canvis està provocant i quines són les tendències de futur. Presentat per Núria Ferré i Karina Gibert, doctora en informàtica i especialista en intel·ligència artificial i estadística computacional, fundadora de l’IDEAI i degana del Col·legi d’Informàtica de Catalunya. "Quanta, quanta IA és un pòcast de betevé i l'IDEAI de la Universitat Politècnica de Catalunya - BarcelonaTech (UPC).
    ©2025
    Más Menos
Episodios
  • Quanta IA - La IA i el talent femení
    Apr 21 2025
    L’últim estudi TIC a Catalunya ens mostra que hi ha un 9 % de dones tecnòlogues i “això és molt greu”, afirma Karina Gibert, catedràtica de la UPC i directora del centre d’investigació Intelligent Data Science and Artificial Intelligence (IDEAI). Fa anys que la Karina treballa per reduir la bretxa de gènere en el món de la tecnologia. Segons ella, el fet que no hi hagi dones en els equips que dissenyen la intel·ligència artificial i a la informàtica en general és alarmant. Per exemple, Amazon va entrenar una intel·ligència artificial de selecció de personal que només promocionava homes i la van haver de retirar. Karina Gibert és fundadora de l’IDEAI, el centre de recerca Intelligent Data Science and Artificial Intelligence de la Universitat Politècnica de Catalunya (IDEAI-UPC) que ha dissenyat un curs en línia i gratuït, que es diu CiutadanIA. Els curs ensenya els conceptes més bàsics sobre la IA i la seva imatge és precisament la d’una nina que es diu Icàtia. “Icàtia representa una nena entre 3 i 5 anys, l’edat en què les nenes perden interès per la tecnologia i volen ser princeses”.
    Más Menos
    28 m
  • Quanta IA - Les màquines raonen?
    Mar 12 2025
    La intel·ligència computacional és l'especialitat de la convidada de Quanta quanta IA, la investigadora Àngela Nebot, catedràtica en IA de la UPC. "Parlem d'un camp de la informàtica i la intel·ligència artificial que intenta resoldre problemes inspirant-se en el funcionament del cervell humà i les regles de la naturalesa, fent servir algoritmes senzills per trobar solucions òptimes en lloc d'algoritmes precisos com fa la informàtica clàssica. El pare de la lògica difusa és Lotfi A. Zadeh: la seva teoria permet tractar amb informació imprecisa o ambigua, i ha estat àmpliament utilitzada en aplicacions pràctiques com els electrodomèstics, sistemes de control industrial i sistemes d'inferència en medicina. "Si les màquines raonen o no, depèn de com defineixis la paraula raonament", diu Àngela Nebot. Hi ha qui pensa que el raonament és exclusiu dels humans perquè les màquines no entenen l'objecte del raonament. Però sí que són capaces d'aplicar una lògica, un model matemàtic o de probabilitat que la fa arribar a un resultat a partir d'uns fets inicials.
    Más Menos
    31 m
  • Quanta IA - La IA és creativa?
    Feb 12 2025
    La IA està transformant la indústria creativa, accelerant processos creatius, obrint noves possibilitats per a la creativitat en camps com la música, el cinema, la televisió, l’art, el disseny i la literatura. A ‘Quanta quanta IA!’, Karina Gibert, directora de l’IDEAI, conversa amb Ferran Marqués, enginyer en Telecomunicació i investigador de l’DEAI sobre diferents experiències en la cocreació artística amb IA. Segons Karina Gibert, tal com està enfocat el programa AI and music, del Sónar, no hi ha espai per a prescindir de la música. “Tot el procés creatiu es basa en el diàleg entre l’artista i el que fa la intel·ligència artificial”. La IA, una eina per potenciar la creativitat Ferran Marquès explica tres projectes de col·laboració i diàleg entre enginyers, científics i artistes, dividits en tres àmbits: Escoltar, Llegir i Veure. A Escoltar, el pianista Marco Mezquida va interactuar amb una eina que escoltava el que ell tocava i li proposava paisatges musicals. A Llegir, la DJ Aus va proposar un “back to back” amb la IA per crear conjuntament una sessió musical. I, a Veure, es va establir una col·laboració entre una ballarina, Kiani del Valle, i Hamil Industries per crear l’espectacle ‘Engendered otherness’. L’expert: Ferran Marquès enginyer en Telecomunicació professor a l’Escola de Telecomunicació i a la Facultat d’Informàtica de Barcelona investigador a l’IDEAI la seva recerca de centra en el “machine learning” i “deep learning”
    Más Menos
    30 m
adbl_web_global_use_to_activate_webcro805_stickypopup

Lo que los oyentes dicen sobre QuantaIA podcast

Calificaciones medias de los clientes

Reseñas - Selecciona las pestañas a continuación para cambiar el origen de las reseñas.