Episodios

  • Mutfaktan Sesler -Bölüm 108- Gün Batımı Cheateau Margaux ve Kokoreç
    Apr 29 2025

    Mutfaktan Sesler’in yeni bölümünde Aida Turizm Kurucusu ve LuxinTurkey platformunun yaratıcısı Adviye Bergemann’ı ağırlıyoruz.

    13 yaşından beri turizm sektöründe yer alan Bergemann, kitle turizminin aksine VIP gezginleri Türkiye’de farklı destinasyonlarda kişiye özel deneyimlerle ağırlıyor. Adviye Hanım’la sessiz lüksün seyahat anlayışını, gastronominin turizm için önemini, parayla satın alamayacak deneyimlerin değerini konuştuk.

    Yeni nesil Türk şeflerin yüksek adaptasyon becerileri ve yenilikçi yaklaşımlarıyla sektöre son yıllarda kazandıkları ivmeyi içtenlikle övdük. Para harcama kültürüne sahip müşterilerin yüksek servis beklentilerine kulak verdik, şeflerin ve servis ekiplerinin İngilizce hakimiyetinin önemine bir kez daha değindik. 6000 yılıık bir tarihin mirası olan Türk şaraplarının ihracatının artıp, dünyanın dört bir yanından turistlerin o şarapları tanıyarak ülkemize gelecekleri günlerin hayalini kurduk. Gezginlerin iyi yemekle ilgili beklentilerinin fine dining’den ibaret olmadığını konuştuk, bir köy evinin bahçesindeki kahvaltının yıllarca unutulmayacak tadını, gün batımında enfes bir Chateau Margaux’ya eşlik eden kokoreçin lezzetini andık. Hem turizmin hem gastronominin geleceğine yön verecek olan trendleri, interaktif teknoloji uygulamalarını, sanatla gastronomiyi buluşturan heyecan verici projeleri konuşarak bu bölümü de kapattık.

    Más Menos
    35 m
  • Mutfaktan Sesler -Bölüm 107- Ne İşlem Ne Form, Öncelik Anlam
    Apr 22 2025

    MSA’nın Podcast’i Mutfaktan Sesler mini serisi Yemeğe Değen Tasarımlar’ın son bölümünde konuğumuz Tasarımcı, Sanat Yönetmeni ve Küratör Erdem Akan.

    Mühendislik eğitimi sırasında mekaniğin insanla ilişkisini merak ederek endüstriyel tasarıma yönelen Akan, yaratıcılığı gelişime açık bir kabiliyet olarak tanımlıyor, en erken işaretinin de çocukluktaki merak olduğunu belirtiyor. Görsel kültürümüzü etkileyen sosyal medya kanallarının olmadığı yıllara gidip çocukluğumuzda izi olan camlar, porselenler ve objeleri dinlerken Akan’ın şu tespitine hak verdik: Tasarım hangi duyguları ve hatıraları geri çağıracağımızı belirliyor. Önceliği tekniğe veya malzemeye değil kullanıcıya verdiğimiz zaman, yanıt kendiliğinden geliyor: Öncelik ne işlev ne de form, aslında öncelik yalnızca anlam. Bir iletişim aracı olarak tasarımı, gündelik objelerle kurduğumuz bağları, kedilerden öğrenilecek bilgeliği, tasarımın 4 bileşenini ve aslında aralarında işlevin olmayışını, insanlığı güzel yapan farklılıkları, görsel zenginliğin estetiğini ele aldığımız bir bölüm ve çok keyifli bir sohbet oldu. Tasarımcı olmasaydı şef olmak istediğini uzun yıllar önce manifest eden Akan’ın sözlerinden fark ediyoruz ki aslında her bir yemek, , başka hiçbir objeye kolay kolay eklenemeyecek duyusal katmanlar taşıyan bir tasarım örneği. Planlaması, hazırlığı, kurgusu, proje yönetimiyle mutfak sanatlarına bambaşka bir gözle bakmamızı sağlayan bu ilham verici bölümü kaçırmayın.

    Más Menos
    39 m
  • Mutfaktan Sesler -Bölüm 106- Doğa İhtiyacımız Olan Her Şeyi Veriyor
    Apr 3 2025

    MSA’nın Podcast’i Mutfaktan Sesler’in mini serisi Yemeğe Değen Tasarımlar, yeni bir konukla karşınızda. Bu bölümde konuğumuz olan Tülin Bozüyük, sektörün içinden biri. Matematik okuduğu, şaraptan turizme profesyonel olarak çalıştığı yılların ardından ortağı olduğu Lokanta Armut’a hayal ettiği tabakları bulamayınca kolları sıvayan bir seramik sanatçısı. Bozüyük’le insanlık tarihi boyunca yemek deneyimine eşlik eden toprak kapları, doğanın nihayetinde ihtiyacımız olan her şeyi verdiğini konuştuk. MSA’nın Restoranı’nın da aralarında bulunduğu pek çok restoran için ürettiği tabakların hikayesini dinledik, misafirlerin evinde kolayca yapamadığı yemeği, her zaman bulamadığı bir tabakta yeme deneyimine kulak verdik. Bir restoranın sadece tabaklarının yapımında değil ışığından duvara asılan tablonun seçimine kadar sürece dahil olmanın bir sanatçı için değerini anladık. Form ve işlev arasındaki ince çizgide gezindik, Bozüyük’ün yolcuğun kendisini, yol üstündeki durakları varış yerinden daha çok sevmesini sevdik. İstanbul’da uzun yıllar yaşayacak bir duvar panosunun önünde buluştuğumuzda, bu hayalin söze döküldüğü bu bölümü hatırlamaya söz verdik.

    Más Menos
    29 m
  • Mutfaktan Sesler -Bölüm 105- Nereye Gideceğine Kendi Karar Veren Marka
    Mar 19 2025

    Mutfaktan Sesler’in Yemeğe Değen Tasarımlar serisinin yeni bölümünde Monologue Stories markasının kurucusu Tuğçe Öztürk’ü ağırlıyoruz. Tuğçe Hanım’ın çamura elimi sürmeyeceğim diyerek güzel sanatlardan mezun olup, yıllar sonra hiç aklında yokken “Aslında hepimiz varlığımız ile monolog yapıyoruz.” manifestosunu taşıyan markasını kurmasına gülümsedik. Annemizin yemeğini tadından kokusundan tanır gibi, porselenin de yapanın kendi dokunuşuyla şekillendiğini anlatışına çok hak verdik. Ürünü hayal etmekle üretim arasındaki uçurumları kapatmak adına defalarca deneme üretimi yaptığını aktaran Öztürk’ün renk tonunu tutturmak için bile defalarca Ar-Ge yapmasına hayran kaldık. Şarap içip içmeyeceğine masalardaki kadehlere bakarak karar veren hassasiyetini de üretme heyecanıyla her gün kendini baştan keşfettiği Monologue’u nereye gideceğine kendi karar veren bir marka olarak tanımlamasını da çok sevdik. Hayatın akışıyla inatlaşmamayı hatırladığımız bu keyifli bölüme kulak verip siz de içsel monoloğunuzu bugün daha dikkatli dinleyebilirsiniz.

    Más Menos
    15 m
  • Mutfaktan Sesler -Bölüm 104- Kişisel Bağlar Kurduğumuz Tabaklar
    Mar 6 2025

    MSA'nın Podcast'i Mutfaktan Sesler'in mini serisi "Yemeğe Değen Tasarımlar"ın ikinci bölümünde konuğumuz seramik sanatçısı, Santimetre’nin kurucusu Tulya Madra.

    Tulya Hanım’ın tornayla tanışmasıyla serüveni başlayan, Ayvalık’taki mimarlık ofisinde üretilen kalıplarla devam eden Santimetre, kurucusunun deyişiyle plansız bir markalaşma öyküsü. Porselen yapımını kek tarifine benzeten Madra’dan bu uğraşın formülü olan bir kimyasal reaksiyon olsa da deneyselliğe açık bir alan olduğunu öğrendik. Porselenlerin kullanan insanın eline teması ve kullanım sırasında verdiği his mi ve üzerinde taşıdığı yemekle görsel ve dokusal uyumu kadar, tabakla kullanıcısı arasındaki kişisel bağların da ortak bir hikâye yaratmakta ne kadar etkili olduğunu Madra’nın sözleriyle fark ettik. Formla fonksiyon arasındaki dengeyi uzun uzun konuştuk, sonuçta seramik ve porselen üretiminin sanatla ortak dili olan bir zanaat olduğu konusunda hemfikir kaldık. Santimetre’yi ve zarif porselenlerini uzun yıllar boyunca sofralarda görmeyi dileyerek bu güzel sohbeti kapattık.

    Más Menos
    17 m
  • Mutfaktan Sesler -Bölüm 103- Kucak Açan Toprak
    Feb 26 2025

    MSA’nın Podcast’i Mutfaktan Sesler’in yepyeni mini serisi “Yemeğe Değen Tasarımlar” karşınızda. Yaratıcı elleri, sonsuz hayal güçleri ile şeflerin eserlerini misafirle buluşturan tabakları, sofra ürünlerini yaratan seramik sanatçılarını ağırlıyoruz.

    Hem mutfak hem seramik atölyeleri çok üretken yerler. Yaratıcılığa sonsuz alan açıyorlar ama o yaratıcılığı çalıştırmak için çok iyi bir teknik bilgiye ve pratik özgüvene sahip olmak gerekiyor. Ve formül birebir aynı olsa da çoğu zaman aynı formülle üretilen bir ürün diğerinin tıpkısı olmuyor.

    Her ikisi de ana malzemesini topraktan alıyor, suyla ateşle ve havayla şekilleniyor.

    Nihayetinde seramik sanatçılarının eserleri aşçılarınkiyle buluşuyor ve ortaya çıkan bütünlük misafirin tüm duyularına hitap eden bir deneyime dönüşüyor.

    Serinin ilk konuğu Defne Samman ile toprağın kucaklayıcılığını, insanlığa tarih boyunca eşlik etmiş toprak kapların hikayesini, tabağın yemek deneyimine katkısını konuştuk. Son dakikalarda harika da bir kitap önerisi alarak Defne Samman Studio’nun hayaline ortak olduk, Odysseus’un masal adasında üzerinden lotus kökü turşusu tadacağımız tabağın hayallerine daldık.

    Más Menos
    24 m
  • Mutfaktan Sesler -Bölüm 102- ''Deus Sive Natura'' (Tanrı ya da Doğa)
    Feb 4 2025

    Mutfaktan Sesler’in bu bölümünün konuğu, 40 yaşından sonra MSA’da Profesyonel Aşçılık eğitimi alan, çocuklarından ilhamla bitkisel mutfakla tanışan Zeynep Ekşioğlu. Pandemi döneminde ev mutfağını bitki bazlı bir mutfağa dönüştüren Zeynep Şef bize Lokal Plants markasını, yepyeni kitabı “İçi Güzel”i ve bitkisel mutfağın hem lezzetli hem şifalı dünyasını anlattı. Çoğu mutfak profesyonelinden farklı olarak atalardan gelen yemeklerin lezzetine hayran olsa da bitkisel mutfağı çocukları için ve geleceğe yönelik olarak çalışan Ekşioğlu, yemeği şifa olarak görmeyi mümkün kılan tarifler ve metotlarla insan ve doğa arasındaki bütünlüğü vurguluyor. Bölüme adını da veren, Spinoza’nın “Deus Sive Natura” (Tanrı ya da Doğa) anlayışının Zeynep Şef için ne ifade ettiğini keyifle dinledik, doğanın birer parçası olarak sorumluluklarımızı hatırladık. Bitkilerle yemek yapmanın ve onları kendiyle aynı bütünün birer parçası olarak hissetmenin yemekleri de “içi güzel” hale getirdiğini fark ettik. Mevsiminde olmayan ürünleri tüketme konforuna alışmanın yarattığı tehlikeyi konuştuk, Anadolu’nun dört bir yanında doğayla uyum içinde mahsul yetiştiren, Ekşioğlu’nun kitabında da detaylıca yer verilen yerel üreticilere hayran olduk. Zeynep Şef’i dinledikçe ve İçi Güzel’i karıştırdıkça bitki temelli beslenmenin hiç de sıkıcı olmadığı gibi aslında tam da Zeynep Şef’in tarif ettiği gibi olduğuna hemfikir kaldık: Çok renkli, eğlenceli ve mis gibi!

    Más Menos
    31 m
  • Mutfaktan Sesler -Bölüm 101- Restoranların Hikâye Anlatıcıları
    Jan 23 2025

    Mutfaktan Sesler’in yeni bölümünde 2025 Michelin Servis Ödülü’nü kucaklayan Nicole adına Hakan Karaca ve Ülkü Demirtiken Şahar’ı ağırlıyoruz. Dünyada da sınırlı sayıda restoranın aldığı bu ödülün ışığında restoran servisindeki kritik başarı faktörlerini konuştuk. Servis ekibiyle mutfak ekibinin koordinasyonunun önemine değindik, servis ekibinin restoranın tüm hikayesini ziyaretçilere anlatan kahramanlar olduğunu hatırladık. Nihayetinde mükemmel yemek ve güzel ambiyansı kusursuz bir servis anlayışının içerdiği sosyoloji, psikoloji, satış & pazarlama doneleriyle birleştirdiğimizde, bunun sonucu olarak gelen misafir memnuniyetinin pek de sürpriz olmadığını fark ettik. Nicole’ün samimi ama profesyonel servis anlayışını şekillendiren incecik çizgilerin üzerinde dolaştık. Modernize Türk mutfağını yorumlayan menüsü, yerli şarapları, eşsiz manzarası ve halihazırda taşıdığı Michelin yıldızına eklediği ödüllü servis anlayışı ile dört dörtlük bir misafir deneyiminin inceliklerine kulak vermiş olduk.

    Más Menos
    51 m
adbl_web_global_use_to_activate_T1_webcro805_stickypopup