Episodios

  • Messias - en podcastjulekalender - 24. afsnit
    Dec 24 2017
    Den eneste blandt publikum, der virkelig gjorde sig bemærket var præsten, Dr. Patrick Delany. Han var netop blevet enkemand og fandt det upassende for en kirkens mand at gå i teatret eller til koncert i påskedagene. Men Messias var jo et helligt værk – ganske vist opført i en sekulær koncertsal. Da Susannah Cibber havde sunget ”He was despised” blev Delany så grebet af den tragiske arie og Susannah Cibers bevægende sang at han spontant udbrød: ”Woman, for this, be all thy sins forgiven.”
    Den 13. August 1742 kunne Faulkner’s Dublin Journal informere sine læsere om, at ”den fejrede Hr. Händel, så berømt for sine excellente kompositioner og fine optræden med hvilken han underholdt denne by på den mest behagelige måde, er nu rejst tilbage til England.”
    Händel havde længe planer om at vende tilbage til byen, der havde genoprettet hans tro på egne fortræffeligheder som komponist OG forbedret hans økonomiske situation ganske betragteligt. Men han vendte aldrig tilbage.
    Musik: Dunedin Consort “Handel’s Messiah The Dublin Version” (læs mere under http://www.handelmessiah.dk/2017/11/24/the-music/)
    www.handelmessiah.dk
    Más Menos
    6 m
  • Messias - en podcastjulekalender - 23. afsnit
    Dec 24 2017
    Efter generalprøven den 9. april 1742 var forventningerne til urpremieren skyhøje. Der var nu så meget tryk på i Dublins high society, at Faulkner’s Dublin Journal blev nødt til at skrive, at de mange damer, der ønskede at støtte de noble og velgørende formål, som dette oratorie var komponeret til, måtte gerne ankomme uden stivere til deres skørter, da det ville øge indtjeningen til de velgørende formål, da der dermed ville være plads til flere mennesker. Et var at damerne måtte lade fiskebensskørterne blive hjemme, herrer blev bedt om at komme uden sværd. Uden sværd og fiskebensskørter kunne flere publikummer presses ind i Fishamble Street. Og det støttede jo en god sag!
    Musik: Dunedin Consort “Handel’s Messiah The Dublin Version” (læs mere under http://www.handelmessiah.dk/2017/11/24/the-music/)
    www.handelmessiah.dk
    Más Menos
    5 m
  • Messias - en podcastjulekalender - 22. afsnit
    Dec 22 2017
    For mange vil den første opførelse af Messias ikke lyde ”rigtig”, da Messias siden hen er blevet forbundet med gigantiske opførelser. Især Victoriatidens England kunne ikke få Messias stort nok. I juni 1859 kunne næsten 82.000 publikummer i London høre 2765 korsangere og 460 musikere fremføre Messias. Det var en irer, en dubliner, George Bernhard Shaw, der i 1890’erne skrev: “Hvis jeg var medlem af Underhuset, ville jeg vedtage en lov om, at der skal være dødsstraf for at opføre et oratorie af Händel med over 80 medvirkende – og det inklusiv orkester og kor.” Han mente, at det var umuligt at give Messias retfærdighed.” Han gad ikke at høre kæmpekor, som han ikke mente havde noget som helst med Händels oprindelige udgave at gøre. Han ville hellere høre tyve trænede korsangere i en kirke, som gik seriøst til værket, end at opleve Messias som endnu en cirkusforestilling med stadig større kor og orkester.
    Musik: Dunedin Consort “Handel’s Messiah The Dublin Version” (læs mere under http://www.handelmessiah.dk/2017/11/24/the-music/)
    www.handelmessiah.dk
    Más Menos
    5 m
  • Messias - en podcastjulekalender - 21. afsnit
    Dec 21 2017
    Hvordan det helt nøjagtigt lød, da Messias første gang blev opført, ved vi af gode grunde ikke. Især fordi Händel i sin egen levetid nåede at lave talrige ændringer i forbindelse med senere opførelser, så der findes omkring ti forskellige udgaver fra Händels egen tid. Men én ting er sikker. Messias lød meget anderledes end de senere versioner med hundredevis af musikere og hundredevis af korsangere. Den Messias, som blev opført den 13. april i tællelysenes skær i Fishamble Street foran 700 forventningsfulde Dublin borgere, var langt mere beskeden. Der har været en tendens til efterfølgende at betragte Dublin versionen af Messias som en ”kompromisløsning”, fordi Händel ikke havde de samme musikalske kræfter at trække på som i London. Det er en opfattelse, der må tilskrives manglende viden om musiklivet i Dublin i 1740’erne.
    Musik: Dunedin Consort “Handel’s Messiah The Dublin Version” (læs mere under http://www.handelmessiah.dk/2017/11/24/the-music/)
    www.handelmessiah.dk
    Más Menos
    4 m
  • Messias - en podcastjulekalender - 20.afsnit
    Dec 20 2017
    Vi har nu hørt en del om Susannah Cibber. En anden kvinde, som spillede en vigtig rolle i Händels liv, var Mary Delany. Når hun bliver fremhævet i denne kalender, er det fordi, hun længe havde forsøgt at overbevise Händel om, at hvis bare han tog til Dublin, så skulle alt nok blive godt. Og hun talte af erfaring. For både Händel, Cibber og Mary Delany blev Dublin byen, hvor man kunne begynde på en frisk.
    Musik: Dunedin Consort “Handel’s Messiah The Dublin Version” (læs mere under http://www.handelmessiah.dk/2017/11/24/the-music/)
    www.handelmessiah.dk
    Más Menos
    5 m
  • Messias - en podcastjulekalender - 19. afsnit
    Dec 19 2017
    Den mægtige domprovst og forfatter, Jonathan Swift, var tæt på at sætte en effektiv stopper for førsteopførelsen af Messias. Han ville nemlig under ingen omstændigheder lade sine korsangere optræde i en ”klub for fiolspillere i Fishamble Street.” Man skulle ellers tro, at lige netop Jonathan Swift ville værdsætte en koncert, der bl.a. skulle samle penge ind til løsladelse af de mange gældsfanger, som sad og sultede i byens overfyldte gældsfængsler som følge af hungersnøden i landet. For lige netop Jonathan Swift havde tidligere sat fokus på den chokerende armod, som flertallet af katolikker i Irland levede under. Under pseudonym udgav han i 1729 et sydende, satirisk essay om det britiske overherredømme i Irland: ”A modest proposal.” Eller på dansk: ”Et beskedent forslag – til at hindre fattigbørn i at være en byrde for deres forældre og fædreland, og til at gøre dem nyttige for almenheden.” I essayet foreslår Jonathan Swift, at de fattige irer slagter deres børn i et-års-alderen og sælger dem som mad til de rige. På den måde vil irske børn få en værdi i stedet for blot at være en byrde for deres fattige forældre og de britiske godsejere.
    www.handelmessiah.dk
    Más Menos
    4 m
  • Messias - en podcastjulekalender - 18. afsnit
    Dec 18 2017
    Händel holdt tilsyneladende lidt igen med at offentliggøre, at han ville præsentere sit nye store, oratorie, Messias, mens han var i Dublin. Det skyldes uden tvivl, at han først ville være helt sikker på, at han nu også havde de rigtige musikere og sangere til uropførelsen. Musikerne kunne han nu være sikker på. Matthew Dubourg havde sørget for at samle byens bedste musikere til Händel. Solosangerne havde Händel nu også styr på. Men korsangerne? Det var langt mere kompliceret end Händel måske lige umiddelbart havde forestillet sig. Og det havde slet ikke noget at gøre med, at korsangerne, som vi tidligere har hørt, ofte var fulde og kom op at slås. Ind på scenen træder nu den store Hr. Jonathan Swift.
    www.handelmessiah.dk
    Más Menos
    5 m
  • Messias - en podcastjulekalender - 17. afsnit
    Dec 17 2017
    Susannah Cibber ankommer til Dublin og hendes forestilling er en ren katastrofe – men så træder vicekongen i karakter! Hvornår Händel og Cibber første gang træffer hinanden i Dublin, og hvornår Händel beslutter sig for at lade hende synge et af de vigtigste partier i Messias ved vi ikke. Siden begyndelsen af sin karriere havde Susannah Cibber haft syngeroller, men det var som skuespiller, hun var blevet berømt. Hendes stemme blev beskrevet som ”sød” og ”exceptionelt udtryksfuld”, men den var utrænet. Og hvad værre var, hun kunne ikke læse noder. Selvom Händel var kendt for slet ikke at kunne acceptere sangere, der ikke kunne synge fra bladet, så gjorde han altid en undtagelse med Susannah Cibber. Time efter time, dag efter dag, sad han og gennemgik oratoriet med Susannah Cibber, indtil hun til sidst kunne sit parti udenad.
    www.handelmessiah.dk
    Más Menos
    6 m