Episodios

  • Alerta: cada vegada hi ha més perills a internet per als menors
    May 11 2025
    L'Èric, després de veure que els seus companys d'equip havien guanyat diners amb les apostes esportives en línia, ho va voler provar i va perdre diners. Durant un any i mig, va intentar recuperar el que havia perdut d'amagat dels pares i la bola es va fer més gran. Al final, desesperat, ho va haver d'explicar. Els menors estan exposats cada vegada a més perills a internet: apostes esportives, pornografia, criptomonedes, videojocs, xarxes socials com TikTok, ciberassetjament, grooming, compres en excés i sexting. Aquests perills els poden convertir en addictes i tenir conseqüències a la vida real, tal com passa a la sèrie britànica "Adolescence". Quins són els senyals d'alarma? Com podem ajudar-los? En parlem a "L'ofici d'educar" amb el sergent David Romera, sotscap de l'Àrea de Seguretat Ciutadana i Proximitat Virtual dels Mossos d'Esquadra; Elena Flores Marquez, psicòloga clínica de la Unitat de Conductes Addictives de l'Adolescent de l'Hospital Sant Joan de Déu, i la doctora Susana Jiménez Murcia, cap del Servei de Psicologia Clínica i coordinadora de la Unitat de Joc Patològic i del Programa d'Addiccions Comportamentals de l'Hospital de Bellvitge. Acabarem amb "Com educo", amb la psicòloga Lara Terradas.
    Más Menos
    56 m
  • Marina Garcés: "La distopia no és l'apagada sinó el món en què vivim"
    May 4 2025
    Una gran apagada ha paralitzat tota la península Ibèrica. Van fallar les comunicacions i el sistema elèctric. Però aquesta vegada en lloc de quedar-nos a casa tancats, com durant la pandèmia, sense tecnologia vam sortir al carrer i a les places per buscar els estranys, esbrinar què passava i no sentir-nos sols. "Si no parléssim mai amb estranys no faríem amics; la possibilitat d'anar amb qui no toca és el risc i la potència de l'amistat": és el moll de l'os del llibre "La passió dels estranys. Una filosofia de l'amistat", que ens presenta a "L'ofici d'educar" Marina Garcés, autora també d'"El temps de la promesa", "Males companyies" i "Escola d'aprenents". Amb la filòsofa reflexionem sobre l'apagada, la dependència tecnològica i el futur distòpic. Però també ens preguntem: de què serveixen els amics? Com podem saber si una amistat és autèntica? Quin és el poder transformador de l'amistat? Sentirem també les experiències d'amistat de la Txell, l'Alan i l'Aurora, així com les reflexions dels psicòlegs Alba Alfageme, Roger Ballescà i Elisenda Pascual. Acabarem amb l'experiència del Sergi Vives, pare primerenc de bessones, amb les amistats de les seves filles.
    Más Menos
    55 m
  • Joves sense filtres: parlen de feminisme, barracons i futur
    Apr 27 2025
    Els joves a "L'ofici d'educar" parlen sense embuts del que els preocupa: del despropòsit que encara hi hagi centres educatius en barracons, de la crisi mediambiental i del seu propi futur incert, dels conflictes de gènere, de la sèrie "Adolescència" i de com ajudar-los a regular les pantalles, el bullying o la massificació turística. Fem el programa de final de curs del Projecte de Recerca, Creació i Servei del Departament d'Educació amb joves de quatre instituts: l'Abril Rofes Masip i l'Adrià Montoliu Ferré, de l'Institut Priorat; l'Ona Moreno Lagrifa i el Roger Llobet Ricol, de l'Institut de Vilafant, a l'Alt Empordà; la Júlia Flisek Becerril i l'Ainhoa Gràcia Ortega, de l'Institut Joan Brossa de Barcelona, i els alumnes Noa Garzón Soteras, Leire Gallardo Borja, Celest Pena Forcada i Larisa Naomi Berindei, de l'Institut Joan Solà de Torrefarrera, al Segrià. En directe, des del Centre de Recursos Pedagògics Específics de Suport a la Innovació i la Recerca Educativa, a Barcelona, lliurem els II Premis de l'Ofici d'Educar als millors programes fets pels centres educatius.
    Más Menos
    53 m
  • Els clubs de lectura, fàbrica de lectors, ens recomanen llibres
    Apr 20 2025
    Per crear i consolidar l'hàbit lector des que els infants són ben petits, a Catalunya hi ha més de 450 biblioteques, que són el motor de centenars de clubs de lectura, 800 només a la ciutat de Barcelona, amb més de 10.000 usuaris. Els clubs de lectura contribueixen a despertar la motivació i el plaer de llegir, l'esperit crític i l'educació i la vocació literària, coincideixen els experts. Com ho fan els clubs de lectura per convertir la lectura en un plaer en lloc d'una obligació entre infants i joves? Els clubs de lectura ens recomanen llibres per a infants i joves. En parlem a "L'ofici d'educar" amb Óscar Carreño, que és impulsor dels clubs de lectura, autor de "Clubes de lectura" i "El eco de las lecturas. Introducción a los clubes de lectura" i condueix clubs de lectura allà on l'hi proposen; Maria Gajas, que és professora, té un màster en Biblioteca Escolar i condueix diversos clubs de lectura, com el de Lectors, al tren!, de Rubí, i Jaume Centelles, mestre, autor de "La biblioteca, el cor de l'escola" i "El abrazo de la literatura" i artífex del blog "La invitació a la lectura" i de l'espai "Llibres per somiar". Sentirem també Pep Molist, escriptor, bibliotecari i conductor de clubs de lectura, així com les recomanacions literàries de l'Otger, la Jana, la Tanit, la Naia, en Fèlix i la Maria.
    Más Menos
    56 m
  • Com revertir el baix ús social del català entre infants i joves?
    Apr 13 2025
    Només un terç dels catalans, 2,2 milions de persones, tenen el català com a llengua habitual, segons l'enquesta d'usos lingüístics de la població. El català cau en totes les franges d'edat, sobretot dels 15 als 29 anys, i ha perdut 100.000 parlants habituals en cinc anys; sona menys a les escoles, als patis, als comerços i als carrers. A "L'ofici d'educar", parlem de com revertir el baix ús social del català amb Llorenç Comajoan-Colomé, doctor en Lingüística per la Universitat d'Indiana Bloomington dels Estats Units i professor titular de la Universitat de Vic; Laura Grau, comunicadora i creadora de contingut en català que col·labora a "Els experts", "La tarda", "Zona zàping", "Grau x Grau" i el "Com dir-t'ho" d'Òmnium, i Avel·lí Flors, sociolingüista, professor i coautor de "Les dinàmiques del català entre els joves: reptes, principis i arguments per a l'acció". Escoltarem també la presidenta de l'Associació de Mestres Rosa Sensat, Mar Hurtado, com a representant de Català per a Tothom, i la doctora en Filologia Catalana Montserrat Sendra, i acabarem amb els "Llibres per somiar" del Jaume Centelles.
    Más Menos
    56 m
  • Per què hi ha pares i mares més desbordats que mai amb la criança?
    Apr 6 2025
    Vuit de cada deu mares i pares se senten culpables per no dedicar als seus fills i filles el temps que voldrien i se senten cremats, desbordats, esgotats, perduts, desorientats i al límit. Les dificultats per conciliar, sumades a la criança intensiva (que la vida giri al 100% al voltant de les activitats i necessitats dels fills) i haver de dedicar-los més temps i diners que mai per assegurar-los una bona vida, converteixen la mapaternitat en un despropòsit i una bogeria. Parlem del burnout parental a "L'ofici d'educar", amb Bruna Alvarez, professora d'Antropologia de la UAB i investigadora del grup AFIN; Mireia Bosch Teixidor, psicòloga perinatal especialitzada en maternitat, paternitat i criança i autora del conte infantil "Els camins de la fura"; Albert Pons, terapeuta especialitzat en criança i paternitat del grup Entrehomes; Estel Solé, actriu, escriptora i Premi Ramon Llull amb "Aquest tros de vida", i Jordi Chacón, de Mimeraki, un espai de joc lliure per a nadons de Girona. També sentirem el burnout parental del Sergi Vives, pare primerenc de bessones. I acabarem amb "Com educo", amb la psicòloga Lara Terradas.
    Más Menos
    55 m
  • SuperCampus, la solució en català i de qualitat per a docents i famílies
    Mar 30 2025
    Set de cada deu alumnes utilitzen continguts audiovisuals per aprendre, però fins fa ben poc no ho podien fer en català perquè als cercadors d'internet i a plataformes com YouTube pràcticament no n'hi havia. Conscients d'això, el maig del 2024 es va posar en marxa des de 3Cat el SuperCampus: la primera plataforma de continguts educatius en català confiables, de qualitat i en un entorn segur per a famílies i docents. En aquesta superfície el material va adreçat a primària i secundària i ja hi ha un miler de vídeos que, en total, acumulen tres milions de reproduccions. Del que ofereix el SuperCampus a famílies, docents i escoles en parlem a "L'ofici d'educar" amb Cristina Villà, directora d'Innovació, Recerca i Estratègia Digital de 3Cat; Ester Forné, doctora en Educació i docent assessora del SuperCampus; Toni Martínez, mestre i professor de l'escola Singuerlín de Santa Coloma de Gramenet, i el comunicador Òscar Dalmau. Sentirem també l'experiència amb el SuperCampus de la Carolina Duque, la Sylvia Jiménez, el Genís, el Martín i l'Alma. Acabarem amb els "Llibres per somiar" del Jaume Centelles i el "Manual pràctic de les relacions escolars", amb la terapeuta gestalt Marta Butjosa.
    Más Menos
    55 m
  • Per què certs discursos de Trump calen entre els nostres joves?
    Mar 23 2025
    En el discurs de presa de possessió, Donald Trump va cancel·lar la política de gènere i raça, i va sentenciar que només hi ha dos gèneres: home i dona. Dies més tard, en Marc, de tretze anys, i en Pau, de vint, afirmaven que és una ximpleria considerar res que no sigui ser un home o una dona, i que ser trans, una bicicleta o un gos només és una invenció de la ment; també reivindicaven "ser normals", farts de la deriva woke i de l'apologia LGTBI. Per primera vegada, discursos com el de Trump calen entre alguns adolescents de famílies progressistes. Què passa? A "L'ofici d'educar" en parlem amb Joan Roa, psicòleg, investigador de Psicologia Social i professor de la Universitat de Girona; amb Jordi Bonet Martí, sociòleg i professor que ha analitzat l'antifeminisme i el negacionisme de gènere en la generació Z, i amb Teo Pardo, educador sexual, professor de secundària i activista trans. Sentirem també el corresponsal de Catalunya Ràdio als Estats Units, Francesc Garriga. Acabarem amb "Com educo", amb la psicòloga Lara Terradas.
    Más Menos
    55 m
adbl_web_global_use_to_activate_webcro805_stickypopup