Koll på socialt arbete Podcast Por Stockholms universitet arte de portada

Koll på socialt arbete

Koll på socialt arbete

De: Stockholms universitet
Escúchala gratis

Kan man bli rik på socialbidrag? Förtjänar sexualbrottsdömda behandling? Är det dags att låsa in fler ungdomar? I podden Koll på socialt arbete diskuterar forskarna Klara Hussénius och Peter Andersson aktuella frågor med anknytning till socialt arbete tillsammans med inbjudna gäster. Genom att ta upp ämnen som engagerar samhällsintresserade lyssnare nyanserar podden den offentliga debatten och utmanar förenklade föreställningar som omgärdar socialt arbete. Varje avsnitt belyser ett specifikt tema och på su.se/socarb/podd länkar vi till några av de studier som behandlas i avsnitten.

Koll på socialt arbete görs av Institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet i samarbete med kommunikationsavdelningen.

Fler poddar från Stockholms universitet: su.se/poddar

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

SU Medieproduktion
Ciencia Ciencias Sociales
Episodios
  • Vem betalar priset för anhörigomsorgen?
    May 27 2025

    Trots att Sverige har en förhållandevis utbyggd äldreomsorg står anhöriga för merparten av omsorgen om äldre. Men vem är det egentligen som ger den obetalda omsorgen – och vad får det för konsekvenser? I det här avsnittet möter vi Petra Ulmanen, fil. dr och universitetslektor i socialt arbete, för ett samtal om anhörigomsorg och kön. Hur ska vi förstå att familjen saknar lagstadgat ansvar – men ändå ofta bär det tyngsta lasset? Hur påverkas arbetsliv, relationer och livsvillkor när vuxna barn kliver in som obetalda omsorgsgivare? Och varför är det framför allt kvinnor som berörs?

    Vi återknyter till Jämställdhetspolitiska utredningen som presenterades för tjugo år där äldreomsorgen lyftes fram som en kritisk jämställdhetspolitisk fråga i paritet med barnomsorgen. Vad har hänt sedan dess och vilka utmaningar står vi inför framåt? Programledare är forskarna Peter Andersson och Klara Hussénius från Institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Más Menos
    39 m
  • Ska socionomer jobba med trauma?
    Apr 29 2025

    Trauma är ett begrepp som allt oftare används i den socialpolitiska debatten, men vad betyder det egentligen? Och hur stor plats ska det ta i socialt arbete? Vi pratar med Jenny Svebeck, socionom och legitimerad psykoterapeut som också är verksam som adjunkt på institutionen för socialt arbete, Stockholms universitet. Varför är det viktigt att socialarbetare får handledning och varför är bemötandet så viktigt inom socialt arbete – hur kan arbetsplatsen förstås som ny läroplats efter examen? Hur påverkas man av att lyssna till traumaberättelser och betydelsen av att arbeta i en tillitsfull miljö. Programledare är forskarna Peter Andersson och Klara Hussénius från Institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet.


    Länkar för fördjupning

    I avsnittet pratar vi om ACE-faktorer kopplat till trauma, vi diskuterar också begreppet härbärgering/hållande i socialt arbete. Vidare nämns också begreppen sekundär traumatisering, vikarierande traumatisering och Compassion Fatigue (empatitrötthet).

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Más Menos
    46 m
  • När blir en gråzon ett övergrepp?
    Mar 26 2025

    Nya siffror från Folkhälsomyndigheten visar att en av fyra tjejer mellan 16 och 29 år har utsatts för vaginal, oral eller anal penetration mot sin vilja. I det här avsnittet möter vi Carolina Överlien, professor i genusrelaterat våld och hälsa, för ett samtal om sexuellt våld i ungas nära relationer.

    Varför är utsattheten fortfarande så utbredd – trots samtyckeslagstiftning, en ny läroplan och att nästan ett decennium gått sedan #metoo? Hur talar unga själva om svårigheter att sätta gränser i sexuella situationer, och vilket stöd får de när gränser överskrids? Vi pratar också om digitaliseringens påverkan, porr och risken för att vuxenvärlden bemöter ungas erfarenheter med budskapet ”vi förstår ingenting”.

    Programledare är forskarna Peter Andersson och Klara Hussénius från Institutionen för socialt arbete vid Stockholms universitet.


    Länkar för fördjupning

    I avsnittet pratar vi om en nyligen publicerad rapport från Folkhälsomyndigheten som visar att en av fyra unga tjejer utsatts för vaginal, oral eller anal penetration mot sin vilja. Carolina Överlien berättar att siffrorna ligger i linje med tidigare studier, och nämner en studie hon genomförde ihop med Sibel Korkmaz och Héléne Lagerlöf. Hon berättar också om ett stort norskt forskningsprojekt som utmynnat i rapporten "Nesten innafor": Seksuell vold og krenkelser i unges nære relasjoner. Vi nämner även Stina Jeffners avhandling ”Liksom våldtäkt, typ…”: Om ungdomars förståelse av våldtäkt. När vi diskuterar porrens påverkan på unga nämner Carolina pågående forskning av Meghan Donevan, som i en nypublicerad studie intervjuat kvinnor i porrindustrin.

    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

    Más Menos
    50 m
Todavía no hay opiniones