Episodios

  • Science4Impact: Hva gikk galt med vindkraftutbyggingen – og hva kan vi lære? med professor Mikaela Vasstrøm
    Mar 21 2025

    Hva gikk galt med vindkraftutbyggingen i Norge – og hvordan påvirker det dagens grønne industrisatsing? Hvordan unngår vi å gjenta feilene når vi nå bygger ut havvind og ny, kraftkrevende industri?

    I denne podkastepisoden av Science4Impact møter Anne Husebekk, professor og tidligere rektor ved UiT, og Bjørn K. Haugland, adm.dir. i Skift, professor i samfunnsgeografi Mikaela Vasstrøm fra Universitetet i Agder. Hun forsker på hvorfor konflikter oppstår i den grønne omstillingen – og hvordan vi kan håndtere dem bedre.

    Vi får høre om hva som skapte motstand mot vindkraften, kommunenes rolle i energiprosjekter, hvordan vi kan bygge bredere samfunnsaksept – og hvilke lærdommer vi kan hente fra vannkraft- og oljeeventyret.

    – Erfaringene fra vannkraft og olje viser oss at energiutbygging må handle om mer enn bare økonomisk vekst og næringsutvikling – det må handle om samfunnsbygging, sier Vasstrøm.

    God lytting!

    Más Menos
    29 m
  • Science4Impact: Samskaping som nøkkelen til grønn omstilling med rektor Sunniva Whittaker
    Mar 10 2025

    – Høyere utdanning spiller en viktig rolle i den grønne omstillingen. Jo bedre studentene og universitetet forstår næringslivet, desto lettere blir det å sikre at utdanningene er relevante for fremtidens arbeidstakere og samfunnets behov, sier Sunniva Whittaker.

    I denne episoden av Science4Impact med Anne Husebekk, professor og tidligere rektor ved UiT og Bjørn K. Haugland, adm.dir. i Skift, får vi besøk av Sunniva Whittaker, rektor ved Universitetet i Agder og styreleder for Universitets- og høyskolerådet. Hun deler hvordan UiA, med samskaping som kjerneverdi, jobber tverrfaglig på tvers av blant annet teknologi, samfunnsvitenskap, filosofi og jus for å løse komplekse spørsmål innen havvind, kunstig intelligens og grønn omstilling.

    Vi får også høre hvordan UiA samarbeider tett med næringsklynger og om deres sterke mekatronikkmiljø med eget laboratorium, hvor bedrifter kan teste ut ny teknologi sammen med forskere.

    God lytting!

    Más Menos
    27 m
  • Klimaoptimistene valgspesial: Erna Solberg (H) om «den nye verden» og omstillingen av Norge
    Mar 6 2025

    Velkommen til ny valgspesial! I denne episoden av Klimaoptimistene har vi med oss Erna Solberg, leder for Høyre og tidligere statsminister.

    Verden er inne i en ny tid og en ny geopolitisk situasjon. Erna Solberg er også en av få nordmenn som har møtt Trump. Hvordan skal vi forholde oss til Trumps USA og Ukraina fremover? Kan valget i 2025 bli et klima- og naturvalg og hva er det viktigste for høyre frem mot valget? Vi snakker om omstillingsplaner, klimafloker og hvordan navigere i en ny, og mer uforutsigbar geopolitisk situasjon.

    Jens Ulltveit-Moe leder samtalen, og Bjørn K. Haugland (adm.dir i Skift) er stand-in for Erik Solheim.

    – Jeg tror dette valget kommer til å være et verdiskapingsvalg, og det dreier seg om å knytte klima til vår fremtidige konkurransekraft, forteller Solberg.

    God lytting!

    Episoden er spilt inn 28. februar 2025

    Más Menos
    42 m
  • Klimaoptimistene: Hva skjer i EU? Med Paal Frisvold
    Feb 25 2025

    Få en oppdatering på EU, Norges forhold til EU og samspillet mellom Kina, Europa og Trumps USA!

    26. februar kommer Omnibus-pakken, og tilknytning til EU var stridens kjerne oppsplittelsen av regjeringen i januar. I denne episoden av Klimoptimistene med Erik Solheim og Jens Ulltveit-Moe får vi besøk av EU-rådgiver Paal Frisvold med lang fartstid fra Brussel og EU.

    Vil Norge søke EU-medlemskap igjen, og er det på tide å revurdere Norges rolle opp mot EU i et stadig tettere integrert Europa? Hvor står Norge og norsk eksport om EU kommer med en mot-toll mot USA? Og hva vil økt konkurransedyktighet si i et EU-perspektiv? Episoden tar også for seg CBAM, karbongrensejusteringsmekanismen, mulige tollmurer og hvordan EU og Norge ser på avkarbonisering.

    God lytting!

    Episoden ble spilt inn 12. februar 2025.

    Más Menos
    38 m
  • Klimaoptimistene valgspesial: Kirsti Bergstø (SV) om å kutte utslipp, bygge og dele
    Feb 21 2025

    Hva er det viktigste for SV frem mot valget 2025, og hva vil SV gjøre for at det skal bli et klima- og naturvalg? Og hvordan endres dynamikken på Stortinget med ny regjering?

    I denne episoden av Klimaoptimistene har vi med oss Kirsti Bergstø, partileder i SV og medlem av Arbeids-og sosialkomiteen.

    Vi får høre om mulighetsrommet som ligger i en ny regjering, og hvordan vi kan få til mer grønn industriutvikling i overgangen fra fossilt til fornybart. Bergstø, Erik og Jens diskuterer også elektrifisering og forholdet til og samarbeidet med EU. Hvordan vil SV få til energiutbygging og samtidig ivareta naturinteresser? Og hvilke viktige seire har SV hatt som støtteparti til regjeringen?

    - Det regjeringen har lagt på bordet, før vi har begynt å forhandle budsjett med dem, har vært grått, trasig, og på ingen måte vært nok. Det tror jeg er med på å påvirke folk sitt syn på klima og miljø, for når FN trykker på den «røde knappen» og alle er enige om at klima og miljø er av de største utfordringene i vår tid, og så tas det ikke nok grep forteller man jo på en måte folk at det ikke er så viktig, og det er farlig, forteller Bergstø.

    Podkastverter Erik Solheim og Jens Ulltveit-Moe leder oss gjennom episoden. God lytting!

    Episoden ble spilt inn 12. februar 2025.

    Más Menos
    27 m
  • Klimaoptimistene: Asias posisjon i det grønne skiftet med Erik Solheim og Jens Ulltveit-Moe
    Jan 10 2025

    Hvordan kan verdens største utslippsland også lede an i det grønne skiftet?

    I denne episoden av Klimaoptimistene møter vi programlederne selv, Erik Solheim og Jens Ulltveit-Moe. Med lang erfaring fra politikk, næringsliv og og internasjonale toppverv, diskuterer de Asias posisjon i det grønne skiftet.

    – Kina er den ledende motoren for økonomisk vekst i verden, og har allerede investert 900 milliarder amerikanske dollar i fornybar energi, sier Erik Solheim.

    I episoden får høre om den amerikanske valgkampen, Kinas rolle som grønn supermakt, president Xi Jinpings miljøambisjoner og Indias fremvekst som en global klimaleder.

    God lytting!

    Más Menos
    29 m
  • Klimaoptimistene valgspesial: Arild Hermstad (MDG) om veien over sperregrensen
    Dec 18 2024

    Har miljøbevegelsen truffet feil med sin retorikk? Hvordan kan skattesystemet fremme gründervirksomhet? Og hva må vi ofre for å få et bedre samfunn?

    I denne valgspesialen av Klimaoptimistene møter vi Norges politiske ledere frem mot stortingsvalget høsten 2025. Først ut er Arild Hermstad, partileder for Miljøpartiet De Grønne (MDG).

    Arild deler sine tanker om hvordan oljenæringen står i veien for grønn omstilling, samarbeid med naboland og EU-medlemskap, og hvordan MDG skal komme over sperregrensen.

    – Innovasjon handler ikke bare om å mestre petroleumsressurser, men å satse på de fremtidsrettede næringene vi skal leve av i fremtiden. Norge innoverer i feil sektor, sier Hermstad.

    Podkasten ledes av Jens Ulltveit-Moe og Erik Solheim.

    God lytting!

    Episoden ble spilt inn 25. november 2024.

    Más Menos
    26 m
  • Klimaoptimistene: Hvordan vil det globale energimarkedet se ut frem mot 2050? Med Jarand Rystad (Rystad Energy)
    Dec 13 2024

    Vil det grønne skiftet gå saktere når Trump blir president? Hvem er de største driverne for energiomstillingen globalt? Og hva er fremtiden for grått, blått og grønt hydrogen?

    I denne episoden av Klimaoptimistene har vi med oss Jarand Rystad, energiekspert og CEO i Rystad Energy. Vi får høre om utviklingen av batterier og ulike muligheter for langtidslagring av energi fremover, Kinas rolle i energiomstillingen og innsikt i hvordan energimarkedet vil se ut frem mot 2050 og 2100.

    – 1,5-graders oppvarming, i vår modell, krever netto null i 2048. Jeg tror 2048 er for aggressivt, men jeg tror vi kan klare 2058, som tilsvarer ca. 1,6 graders global oppvarming i 2100. Da må man få en s-kurve på implementering av sol, vind, batterier, elbiler og elektrifisering av industrien. Det er de viktigste teknologiene, utdyper Rystad.

    Klimaoptimistene og podkastvertene Erik Solheim og Jens Ulltveit-Moe leder oss gjennom episoden.

    God lytting!

    Más Menos
    32 m
adbl_web_global_use_to_activate_webcro805_stickypopup