Episodios

  • Vieraana valmentaja Riku Paularinne (FC Inter edustusjoukkue)
    Jul 6 2025

    Tässä jaksossa Jouko Riihimäen vieraana on FC Interin edustusjoukkueen apuvalmentaja Riku Paularinne. Hän pohtii keskustelussa suomalaisten jalkapalloseurojen erityispiirteitä, joissa rakenteiden, resurssien ja kulttuurin yhdistelmä synnyttää ainutlaatuisen kasvualustan pelaajille ja valmentajille. Hän painottaa, että kestävää menestystä rakennetaan pitkäjänteisesti: yksittäiset voitot eivät yksinään riitä, vaan ratkaisevaa on kokonaisvaltainen kehitystyö, jossa yksilölliset polut ja yhteisön tuki kulkevat käsi kädessä. Käytännön arjessa tämä tarkoittaa jatkuvaa oppimista, avoimuutta palautteelle ja kykyä nähdä sekä pienet arjen onnistumiset että suuremmat kehitysaskeleet osana samaa tarinaa.

    Keskustelussa aiheina ovat mm.:

    1. Oman valmentajapolun tarina
    2. Kilpailu ja kilpailullisuuden rooli Suomessa
    3. Kulttuurin ja ympäristön vaikutus kehittymiseen
    4. Valmentajan sopeutuminen ja johtajuus
    5. Yhteistyö, luottamus ja vuorovaikutus joukkueessa
    6. Pelaajien potentiaalin tunnistaminen ja kehittäminen
    7. Seurajohtaminen ja suomalaisen jalkapallon kehitys

    Yhtenä keskustelun teemana on sekä valmentajan että pelaajan uskomusjärjestelmä ja sen muuttaminen. Miten pelaaja tai valmentaja kykenee muuttamaan syvällä lymyävää tulkintaa omista kyvyistä ja tavoitteista? Paularinteen mukaan muutos on vaikeaa sekä valmentajalle että pelaajalle ja usein on helpompi pitäytyä totutussa kuin muuttaa omia uskomuksiin perustuvia rakenteita.

    Más Menos
    1 h y 49 m
  • Vieraana talenttivalmentaja Stephen Ward (SJK) - IN ENGLISH
    Jun 10 2025

    Tässä jaksossa Jouko Riihimäki saa vieraakseen entisen pelaajan ja nykyisen talenttivalmentajan Stephen Wardin, joka jakaa kokemuksiaan kansainväliseltä uraltaan Ruotsista, Maarianhaminasta sekä työstään aluevalmentajana Suomen Palloliitossa. Keskustelu pureutuu mm. valmentajapolkuun, nuorten pelaajien kehittämiseen ja suomalaisen jalkapallokulttuurin erityispiirteisiin.

    Stephen korostaa yksilön kehittämistä joukkuesuoritusten sijaan, erityisesti nuorissa ikäluokissa. Hän haastaa perinteisiä valmennusmalleja, joissa tuloksen tavoittelu menee usein yksilöllisen kasvun edelle. Keskustelussa käydään läpi myös valmentajan roolia mahdollistajana, pelaajan omaa vastuuta huipulle pääsemisestä sekä ympäristön merkitystä luovuuden ja potentiaalin esiin tuomisessa.

    ”Älä valmenna itseäsi – valmenna pelaajiasi.”

    Jakso tarjoaa ajatuksia herättävää sisältöä kaikille jalkapallovalmentajille, seurojen kehittäjille ja nuorten urheilijoiden tukijoille, jotka haluavat rakentaa pelaajalähtöisempää ja pitkäjänteisempää toimintakulttuuria.

    Alla muutamia jaksosta kumpuavia kysymyksiä:

    • Miksi yksilön intohimo ratkaisee enemmän kuin valmentaja?
    • Miten löydetään juniorijalkapallossa tasapaino voittamisen ja kehittymisen välillä?
    • Milloin on oikea hetki siirtyä perustekniikasta taktiikkaan?
    • Miten valmentaja voi aidosti tukea, mutta samalla antaa vastuuta pelaajalle?

    Jakson 10 tärkeintä jakson aihetta/oppia tiivistettynä:

    1. Joukkue vai yksilö?
    2. Omista valmennusvirheistä oppiminen
    3. Perustaidot ensisijalla
    4. Pelaajalähtöinen motivaatio vie kohti omaa potentiaali
    5. Kehittymisen omistajuus on pelaajalla
    6. Ei ole oikoteitä kehityksessä
    7. Selkeä seurafilosofia tukee kehittymistä
    8. Sopeutumiskyvyn merkitys kriittistä
    9. Näkymätön pelaajan kehitys
    10. Keskittyminen tähän päivään

    🎧 Laita jakso kuuntelulistalle!

    Más Menos
    1 h y 38 m
  • Vieraana Progressão-kirjan kirjoittajat Jani Sarajärvi & J-P Savolainen
    May 26 2025

    Tervetuloa kuuntelemaan JJV Podcastin uutta jaksoa! Jouko Riihimäki haastattelee pian julkaistavan Progressão-kirjan kirjoittajia, Jani Sarajärveä ja J-P Savolaista. He keskustelevat jalkapallon syvimmästä olemuksesta ja valmennuksen tulevaisuudesta Suomessa. Vieraat pohtivat perinteisen valmennustavan vaikutusta ja holistisemman lähestymistavan hyötyjä. Keskustelussa käsitellään myös pelaajien kehitystä sekä suomalaista urheilukulttuuria. Lopuksi visioidaan suomalaista jalkapalloidentiteettiä vuonna 2030. Jakso tarjoaa näkemyksiä valmentamisesta, päätöksenteosta ja jalkapallokulttuurin kehittämisestä.

    Alla muutamia jakson aihealueita:

    • Olemmeko ymmärtäneet jalkapallon väärin – kohti holistisempaa valmennuskulttuuria
    • Suomalaisen jalkapallokulttuurin uudistuminen ja sen haasteet
    • Valmennuksen muuttuva maailma: ekologinen dynamiikka ohjenuorana
    • Pelaajapotentiaalin jäljillä: epäonnistumisen sietäminen ja riskinotto
    • Väärinymmärretty peli: miksi holistinen näkökulma mullistaa jalkapallon
    • Mitä suomalainen jalkapalloidentiteetti 2030 voisi olla – keskustelua muutoksesta
    • Reduktionismista resonanssiin: miksi kokonaisuuden ymmärtäminen vie kentällä pidemmälle
    • Pelaajakehityksen paradoksit: miten näemme ja vaalimme nuorten potentiaalia
    • Valmentajuuden haasteet: kohtaamiset pelin mikro- ja makrotasolla
    • Kulttuurin voima ja pelaajapolun mahdollisuudet – näkemyksiä tulevaisuuden jalkapallosta

    Laita jakso kuuntelulistalle!

    Más Menos
    58 m
  • Vieraana päävalmentaja Gonçalo Pereira (FC Lahti) - IN ENGLISH
    Apr 30 2025

    Jaksossa Jouko Riihimäki keskustelee FC Lahden päävalmentaja Gonçalo Pereiran kanssa mm. jalkapallokulttuureista Portugalissa ja Pohjoismaissa. Lisäksi jaksossa keskustellaan nuorten pelaajien kehittämisestä, pelaajapotentiaalista ja suomalaisten juniorisarjojen vaatimustasosta. Nuoresta iästä huolimatta hänellä on pitkä valmennusura takanaan. Se on kulkenut läpi kaikkien Pohjoismaitten Tanskaa lukuun ottamatta. Hänellä on myös yli 10 vuoden takaa kokemusta valioliigajoukkue Fulhamin nykyisen päävalmentajan valmennustiimissä toimimisesta videoanalyytikon roolissa.

    Taustaa

    Gonçalo Pereira (s. 12. elokuuta 1989, Castro Verde, Portugali) on portugalilainen jalkapallovalmentaja, joka toimii tällä hetkellä FC Lahden päävalmentajana Suomen toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, Ykkösliigassa.​

    Valmennusura

    Pereira aloitti valmennusuransa jo 18-vuotiaana Sporting CP:n juniorijoukkueissa. Myöhemmin hän työskenteli nuorten valmentajana Benficassa ja Manchester Unitedissa sekä videoanalyytikkona Estoril Praiassa. Hänellä on myös akateeminen koulutus jalkapallometodologiasta Lissabonista.

    Kansainvälisesti Pereira on toiminut valmentajana ja apuvalmentajana useissa Euroopan maissa: Norjassa (Kongsvinger, Florø), Ruotsissa (Brommapojkarna) ja Latviassa (Riga FC). Suomessa hän aloitti päävalmentajana Kokkolan Pallo-Veikoissa (KPV) kaudella 2024, jolloin hän johdatti joukkueen Ykkösen karsintafinaaleihin.

    FC Lahti

    Joulukuussa 2024 FC Lahti palkkasi Pereiran päävalmentajakseen kahden vuoden sopimuksella, jossa on optio kolmannesta vuodesta. Lahti oli juuri pudonnut Veikkausliigasta, ja Pereiran tehtävänä on palauttaa seura pääsarjaan. Hän toi mukanaan myös maanmiehensä João Costan valmennustiimiin. ​

    *Lähteet: Wikipedia

    Más Menos
    1 h y 27 m
  • Vieraana tutkimus- ja kehityspäällikkö Markus Paananen (Palloliitto)
    Apr 9 2025

    Tässä jaksossa Jouko Riihimäen vieraana on Palloliiton tutkimus- ja kehityspäällikkö Markus Paananen. Hän toimi Ilveksessä lähes 15 vuoden ajan eri tehtävissä, ja viimeiset kuusi vuotta hän työskenteli valmennuspäällikkönä. Ilvesuran jälkeen hän oli vuodesta 2019 alkaen Lännen aluevalmentajana ja vuonna 2021 hän siirtyi Palloliitossa urheilutoiminnan nuoruusvaiheen kehityspäälliköksi. Paananen suoritti UEFA A -valmentajatutkinnon vuonna 2016 ja valmistui Valmentajan erikoisammattitutkinnosta (VEAT) vuonna 2019.*

    Jaksossa keskustellaan laajasti jalkapallosta keskittyen kuitenkin Suomen jalkapallon kilpailukykyyn ja junioripelaajapolkuihin. Palloliitto on julkaissut uuden strategian vuosille 2025-2028 ja tämän osalta keskustellaan uuden strategian painotuksista sekä niiden vaikutuksista seuratasolle.

    Jaksossa esitetään kysymyksiä, että olemmeko mukana kansainvälisessä kehityksessä riittävällä vauhdilla vai olemmeko jäämässä jälkeen. Muina aiheina ovat mm. pelaajakehitys, pelaajapotentiaali ja valmentajien vaikuttavuus treeneissä. Paananen korostaa jaksossa mm. sitä, että resursseja pitää suunnata yhä enemmän itse valmentamiseen kentällä ja pyrkiä vähentämään valmentajien kentän ulkopuolella tapahtuvaa pelaajakehitykseen vaikuttavuudeltaan vähäisesti vaikuttavia töitä. Harjoittelun ja pelaajakehityksen vaikuttavuutta täytyy seurata ja tämän organisointi seuratasolla on keskeistä, jotta tiedetään, kehitytäänkö vai ei.

    Näitä ja monia muita aiheita käsitellään 90+ minuutin aikana. Laita kuulolle!

    *https://uutisarkisto.palloliitto.fi/markus-paanasesta-urheilutoiminnan-nuoruusvaiheen-kehityspaallikko

    Muut linkit: Seurojen Palloliitto Podcast: Markus Paananen kertoo miksi Ilves onnistui isosti 2010-luvulla https://open.spotify.com/episode/6WzVsOuhRJcPIaTdL3xtsn

    Más Menos
    1 h y 34 m
  • Vieraana päävalmentaja Mika Ojala (SJK, naisten edustusjoukkue)
    Mar 25 2025

    Tässä jaksossa Jouko Riihimäen vieraana on SJK Naisten edustusjoukkueen päävalmentaja Mika Ojala. Pelaajaurallaan Ojala edusti ammattilaisena seuroja Ruotsissa ja Saksassa sekä pelasi Suomen maajoukkueessa. Hänet valittiin kolme kertaa vuoden liigapelaajaksi, ja FC Interin paidassa hän voitti Suomen mestaruuden vuonna 2008 sekä Suomen Cupin vuosina 2009 ja 2018. Ammattilaisuransa hän päätti kauden 2019 jälkeen ja palasi kasvattajaseuraansa Paimion Hakaan sekä pelaamaan että valmentamaan. Tällä hetkellä Ojala suorittaa UEFA A -valmentajalisenssiä ja on toiminut aiemmin myös SJK:n talenttivalmentajana.

    Jaksossa käymme läpi hänen pelaajapolkuaan kohti edustusjoukkuetta: oliko murtautuminen helppoa, ja millaisia vaiheita siihen sisältyi? Lisäksi pureudumme hänen ulkomailla vietettyihin vuosiinsa seurajoukkueiden riveissä. Ojala painottaa useaan otteeseen, kuinka tärkeää on pysyä terveenä pelaajan suorituskyvyn ja kehityksen kannalta. Myös henkisen valmennuksen merkitys nousee vahvasti esiin.

    Keskustelua käydään laajasti jalkapallosta – niin kotimaan kentiltä kuin kansainvälisiltä areenoilta. Jaksossa pohditaan myös ympäristötekijöiden roolia siinä, kuinka pelaaja pystyy murtautumaan kansainväliselle tasolle.

    Jaksossa Ojala avaa näkemyksiään valmennusfilosofiastaan: mitkä tekijät ovat hänelle tärkeimpiä valmentajana. Esiin nousevat erityisesti hyvän ilmapiirin luominen ja luottamuksen rakentaminen joukkueessa.

    Laita podcast-nauha pyörimään!

    *https://sjk.fi/uutiset/mika-ojalasta-sjkn-talenttivalmentaja/

    Más Menos
    1 h y 45 m
  • Vieraana taitovalmentaja Pertti Kemppinen (NEUROTANOKE)
    Mar 7 2025

    Tässä jaksossa Jouko Riihimäen vieraana on jalkapallon "työelämäprofessori" Pertti Kemppinen. Hänen vaikutuksensa suomalaisen jalkapallon taitovalmennuksessa on kiistämätön, ja hänen kehittämänsä TaNoKe:n menetelmiä on testattu vuosikymmenien ajan.

    Pertti Kemppisen 'akatemiasta' ovat tulleet lukuisat menestyvät valmentajat ja pelaajat, joista nimeltä voidaan mainita mm. Gert Remmel, Jarkko Tuomisto ja Oliver Antman, muita nimiä yhtään unohtamatta. Helppoa taidon tuominen suomalaiseen fyysisen jalkapallon kulttuuriin ei ole ollut. Tästä huolimatta TaNoKe-pohjaista valmennusta on jatkettu pitkään ja se on kehittynyt uuden tiedon sekä pitkän kokemuksen kautta.

    Jaksossa Peko Kemppinen kertoo omasta urapolustaan, Tikkurilantien jalkapallon "korkeakoulusta" ja sen jopa anarkistisesta muutoshakuisuudesta. Siellä kehittämisen keskiössä oli itse peli. Keskustelussa tulee ilmi, että mistä lausahdus taas mennään pyörähdellen on syntynyt. Jaksossa hän kertoo oman näkemyksensä siitä, että miksi suomalainen pelaajapolku ei synnytä riittävästi taitavia pelaajia kotimaisille ja kansainvälisille kentille.

    Jaksossa esitetään ehdotuksia, että mitä asioita pitäisi muuttaa suomalaisessa valmennuskulttuurissa ja rakenteissa. Tässä jaksossa pelattiin jatkoaika (90+30 min), koska kokemuksen ääntä ei kannata vaientaa, vaan se on mieluummin tallennettava.

    Laita jakso kuunteluun!

    Más Menos
    1 h y 58 m
  • Vieraana päävalmentaja Petri Hyrkkänen (VJS, PU17/1, Vantaa)
    Feb 17 2025

    Tässä jaksossa Jouko Riihimäki keskustelee Vantaan Jalkapalloseuran B-poikien vastuuvalmentaja Petri Hyrkkäsen kanssa. Hänellä on kokemusta HJK:sta, Lahdesta ja nyt usean vuoden ajan Länsi-Vantaalta VJS:stä. Jaksossa keskustellaan jälleen laajasti jalkapallosta niin kotimaan kuin kansainvälisillä kentillä. Tämän lisäksi aiheina ovat johtajuus, pelaajien motivointi, pelaajapotentiaali, pelifilosofia ja monet muut rakkaan pelimme sisällä olevat kriittiset osa-alueet. Laita nauha kuunteluun!

    ******

    *Suomen Palloliitto ja Veikkausliiga palkitsivat joulukuussa 2024 kauden parhaita pelaajia, valmentajia, tuomareita ja muita toimijoita Captain’s Ball -gaalassa torstaina 5. joulukuuta. Vuoden poikajoukkueen valmentajana palkittiin VJS:n B-poikia menestyksekkäästi SM-sarjassa luotsannut Petri Hyrkkänen.

    Vuoden poikajoukkueen valmentajana palkittiin Vantaan Jalkapalloseuran oma valmentaja Petri Hyrkkänen. Hyrkkänen valmensi päättyneellä kaudella PU17/1-joukkueen SM-sarjassa viidenneksi.

    Palkinto perusteltiin gaalassa seuraavasti:

    Tämä valmentaja on järjestelmällinen ja arvostettu tiiminvetäjä, joka on johtanut VJS:n kahtena vuonna peräkkäin B-poikien SM-sarjan kärkiviisikkoon. Hän on ahkera laadunvalvoja, joka ymmärtää arkisen aherruksen merkityksen pelaajakehityksessä. Pelaajiensa mukaan heittäytyy peliin, elää täysillä mukana ja nostattaa sekä joukkuehenkeä että voitontahtoa.

    *Lähde: https://vjs.fi/iso-valmentajatunnustus-vjsaan-petri-hyrkkanen-vuoden-poikajoukkueen-valmentajaksi-captains-ball-gaalassa/

    Más Menos
    1 h y 38 m