Episodios

  • Haagse Oogst: Met 600 miljoen euro gaat Wiersma het niet redden
    Apr 18 2025

    In de voorjaarsnota is 600 miljoen euro gereserveerd voor stikstofmaatregelen in de jaren 2025 en 2026. Premier Dick Schoof verwacht dat dit voldoende is om een 'reële start' te maken met het oplossen van de stikstofcrisis.


    In deze aflevering van Haagse Oogst spreken hoofdredacteur Esther de Snoo en politiek-redacteur Peter Smit van Nieuwe Oogst hun twijfels uit over hoe realistisch dit budget daadwerkelijk is. Daarnaast blikken ze terug op het interview dat ze maandag hadden met landbouwminister Femke Wiersma.


    Tijdens dat interview wilde de bewindsvrouw het plan voor een zone rond kwetsbare Natura 2000-gebieden niet bevestigen. Volgens bronnen zouden boeren binnen die zone hun stikstofemissie fors moeten reduceren. Ondanks het uitblijven van de bevestiging is dit voorstel een serieuze optie voor de ministeriële commissie Economie en Natuurherstel.


    Voor wie meer wil lezen over de onderwerpen uit deze podcast:

    Wiersma: 'Boeren zijn zelf verantwoordelijk voor hun mestoverschot'

    Kabinet reserveert 600 miljoen euro extra voor landbouw

    Schoof: ‘Budget voldoende om start te maken met stikstofaanpak’

    Wat heeft de voorjaarsnota de land- en tuinbouw te bieden?

    Plan voor forse stikstofreductie in zones rond kwetsbare natuur


    Más Menos
    37 m
  • Haagse Oogst: Vraagtekens bij mestregeling en klimaatbeleid tandje minder
    Mar 14 2025

    Het mestbeleid stond deze week weer op de agenda van de Tweede Kamer. Een van de onderwerpen daar was de nieuwe tijdelijke extensiveringsregeling die landbouwminister Femke Wiersma daags voor het debat aankondigde.


    Hoofdredacteur Esther de Snoo en redacteur Peter Smit en René Bouwmeester van Nieuwe Oogst duiden de discussie die tijdens het debat ontstond over de financiering van de regeling. Melkveehouders die tijdelijk een aantal koeien wegdoen verliezen daarbij ook de fosfaatrechten. Is dit een vorm van gedwongen Krimp? Minister Wiersma wijst op het vrijwillige karakter van de regeling.


    Ook over het klimaatbeleid werd deze week gedebatteerd. De VVD vindt dat de energietransitie wel een tandje langzamer kan om de industrie tegemoet te komen. Deze discussie staat in het licht van de geopolitieke ontwikkelingen en de dreigende handelsoorlog met de Verenigde Staten. De landbouw wordt hierin meegezogen.


    Tijdens deze Haagse Oogst komt de rol van Oekraïne ter sprake als toekomstige leverancier van veevoer voor de Europese Unie. Het webinar waarnaar wordt verwezen is hier te bekijken.


    Voor wie meer wil lezen over de onderwerpen die we in deze podcast bespreken:

    Brede opkoopregeling gaat op de schop

    Klimaatdoelen zijn voor VVD niet langer in beton gegoten

    Regeling tijdelijk afstoten melkvee: fosfaatrechten doorgehaald

    'Wiersma riskeert nieuwe groep PAS-melders'


    Más Menos
    43 m
  • Fel stikstofdebat: Kamer eist reductie stikstofuitstoot
    Feb 21 2025

    In deze aflevering van Haagse Oogst analyseren hoofdredacteur Esther de Snoo en redacteuren Peter Smit en René Bouwmeester van Nieuwe Oogst het stikstofdebat van donderdag 20 februari.


    Tijdens het debat ging het er stevig aan toe. Uiteindelijk steunde de Tweede Kamer het plan van landbouwminister Femke Wiersma om de rekenkundige ondergrens voor de stikstofdepositie te verhogen. Wel zette een meerderheid onder leiding van de VVD een stok achter de deur.


    De minister moet snel met uitgewerkte voorstellen komen die de uitstoot van stikstof doen dalen. De Kamer vindt deze, onder meer de plannen voor doelsturing, tot nu toe nog veel te vaag en te vrijblijvend.

    Más Menos
    36 m
  • UItspraak in Greenpeace-zaak dwingt kabinet tot stevig ingrijpen
    Jan 22 2025

    Het stikstofbeleid van de overheid is onvoldoende voor het behalen van de natuurdoelen in 2030. Het kabinet moet er in de aanpak van de crisis een flinke schep bovenop doen. Dat is de conclusie na de uitspraakwoensdag van de rechter in de door Greenpeace aangespannen stikstofzaak tegen de staat.


    Een meevaller voor landbouwminister Femke Wiersma is dat ze niet gedwongen wordt het natuurhersteldoel voor 2025 te halen. Dat zou maatschappelijk zeer ingrijpende maatregelen vergen. Nu krijgt het kabinet tijd om nieuwe stikstofplannen te maken.


    Daarin schuilt ook een risico, zeggen hoofdredacteur Esther de Snoo en redacteur Peter Smit van Nieuwe Oogst in deze podcast. Het gevolg kan zijn dat noodzakelijke besluiten weer worden uitgesteld met als gevolg aanhoudende onzekerheid voor boeren.

    Más Menos
    36 m
  • Haagse Oogst: Wiersma pareert kritiek Kamer op stikstofaanpak
    Dec 9 2024

    Heel veel vragen over de stikstofaanpak van landbouwminister Femke Wiersma blijven onbeantwoord. Zij trof tijdens het stikstofdebat van vorige week een kritische Tweede Kamer.


    In deze aflevering van de Haagse Oogst-podcast bespreken hoofdredacteur Esther de Snoo en redacteuren Tys Hallema, René Bouwmeester en Peter Smit van Nieuwe Oogst hoe de plannen van Wiersma zijn geland in de Tweede Kamer en bij landbouworganisaties.


    De minister wil de stikstofcrisis en het legaliseren van de PAS-melders oplossen met onder meer een gebiedsspecifieke aanpak en innovatie. De vraag is of ze daar gezien de aangekondigde rechtszaken wel de tijd voor krijgt. De vraag is of deze koerswijziging standhoudt bij alle rechtszaken en handhavingsverzoeken die dreigen. Wiersma pareerde tijdens het debat de kritiek door te stellen dat haar aanpak meer tijd vraagt, maar ook de boer weer aan het roer zet.

    Más Menos
    41 m
  • Greenpeace-zaak is cruciaal voor stikstofbeleid Wiersma
    Nov 14 2024

    De uitspraak in de Greenpeace-zaak kan grote invloed hebben op het stikstofbeleid van landbouwminister Femke Wiersma. De bewindsvrouw wilde aan de vooravond daarvan haar eigen plannen naar de Tweede Kamer sturen, maar werd teruggefloten door de ministerraad.


    Het kabinet ziet de bui hangen en vraagt Wiersma in haar stikstofplan een tandje bij te schakelen. Ondertussen moest ze toegeven dat haar mestplannen de mestcrisis niet gaan oplossen. De Tweede Kamer vraagt daarom ook hier extra maatregelen.


    In deze aflevering van de Haagse Oogst-podcast duiden hoofdredacteur Esther de Snoo en redacteuren Tys Hallema en Peter Smit van Nieuwe Oogst de uitkomst van het mestdebat en de mogelijke gevolgen van de stikstofzaak die Greenpeace heeft aangespannen tegen de Staat.

    Más Menos
    41 m
  • Solidariteit ter discussie in mestdebat, primeur met doelsturing
    Oct 11 2024

    In het mestplan van landbouwminister Femke Wiersma moeten pluimvee- en varkenshouders een grotere bijdrage leveren dan de melkveehouderij. De Tweede Kamer worstelt bij de wijziging van de Meststoffenwet met de balans tussen ‘solidariteit en eerlijkheid’.


    Op verzoek van de Kamer haalt Wiersma een nieuwe brede beëindigingsregeling naar voren. De discussie over grondgebondenheid stelt de bewindsvrouw nog even uit.


    In deze aflevering van de Haagse Oogst-podcast duiden hoofdredacteur Esther de Snoo en redacteuren Tys Hallema en Peter Smit van Nieuwe Oogst het debat over Meststoffenwet. Daarnaast bespreken we ook een speerpunt van dit kabinet: doelsturing. Een Gelderse varkenshouder heeft de primeur.

    Más Menos
    33 m
  • Met BBB op het ministerie is het niet alleen ‘polonaise’
    Sep 20 2024

    Het kabinet Schoof zet in het regeerprogramma in op een ander landbouwbeleid, maar over de 5 miljard euro die het daar voor uitrekt bestaat nog veel onduidelijkheid. Het CDA wil dat bedrag verdubbelen, maar krijgt daar de handen niet voor op elkaar.


    De mestplannen van minister Femke Wiersma komen hard aan bij de varkens- en pluimveehouderij. BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas tempert daarom de verwachtingen. Ze erkent dat het met twee BBB-bewindslieden op het ministerie niet alleen ‘polonaise lopen’ is. Tijdens de algemene politieke beschouwingen probeerde ze Wiersma’s voorstellen bij te sturen.


    In deze aflevering van de Haagse Oogst-podcast duiden hoofdredacteur Esther de Snoo en redacteuren Tys Hallema, René Bouwmeester en Peter Smit van Nieuwe Oogst de ontwikkelingen rond het regeerprogramma, de mestplannen en de algemene politieke beschouwingen.


    Más Menos
    38 m
adbl_web_global_use_to_activate_webcro768_stickypopup