Episodios

  • Social träning för barn med npf
    Jun 16 2025

    Hur kan man hjälpa barn och unga med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning att hantera sociala situationer? Jill Dahlström, förälder till en 16-åring med adhd och autism, berättar hur hon stöttat sin son så att han känner sig trygg tillsammans med andra. Vi träffar också Gisela Bergfors, socionom, som leder grupper där unga med autism övar på sociala färdigheter enligt en metod som heter Kontakt.

    Más Menos
    25 m
  • Social ångest
    Jun 9 2025

    Sandra Ohannesian har alltid kämpat med social ångest (tidigare social fobi). Efter att hon fick en autismdiagnos vid 21 års ålder har hon fått hjälp att hantera det. Psykologen Sara Tonemar hjälper oss att förstå sambandet mellan social ångest och autism samt vilket stöd som finns för att övervinna det.

    Más Menos
    36 m
  • Ensamhet
    May 26 2025

    Alla känner sig ensamma ibland. Men om ensamheten ofta upplevs som negativ eller plågsam är den ett problem. Kanske saknar man nära relationer eller ett socialt kontaktnät. I detta program träffar vi psykologen Anton Käll som forskar om ensamhet. Vi pratar om hur ofrivillig ensamhet kan påverka oss, varför vissa är mer utsatta och hur man kan ta sig ur det.

    Más Menos
    21 m
  • Jarna, mamma till en tonåring med lindrig IF
    May 6 2025

    Jarna Peres son fick diagnosen lindrig intellektuell funktionsnedsättning (IF) för ett år sen. Han var då 15 år och sedan dess har mycket förändrats till det bättre. Hur det kan vara att som förälder få diagnos på sitt barn pratar vi om tillsammans med Maria Forsström, kurator och psykoterapeut, som stöttar föräldrar att hitta vägar framåt.

    Más Menos
    29 m
  • Mansour, pappa till en tonåring med lindrig IF
    Apr 22 2025

    Mansour Sedaghati är förälder till en dotter på 19 år som har diagnosen lindrig intellektuell funktionsnedsättning (IF). Tillsammans med kurator Chanelle Yake pratar vi om livet och de utmaningar som finns när barnet har IF. Hur kan man hitta en balans mellan att skydda barnet och att hjälpa barnet att klara sig själv?

    Más Menos
    28 m
  • Leva med nya förutsättningar
    Mar 13 2025

    Marcus Karlsson var 18 år när han fick en hjärnskada efter att ett blodkärl spruckit i hjärnan. Det förändrade hans liv helt. Tillsammans med Claudia Chaves Martins, kurator, och Fredrik Mauleón, samtalsledare för unga vuxna med förvärvad hjärnskada, pratar vi om hur det går att hantera en sådan livsomvälvande förändring, och om kraften av att träffa andra i liknande situation.

    Sammanfattning av programmet (i text), och fler program om att vara ung med förvärvad hjärnskada.

    Más Menos
    26 m
  • Stöd till unga med förvärvad hjärnskada
    Feb 24 2025

    Livet förändras på många sätt om man råkar ut för en olycka eller sjukdom som ger en hjärnskada. Hos unga märks svårigheterna ofta av i skolan och med kompisar. Hör Julia Nissar, 16 år, och Dania Umwari, 25 år, berätta om sina erfarenheter. Tillsammans med arbetsterapeuten Daniela Cardenas Venegas pratar vi om stöd och strategier som kan vara hjälpsamma.

    Sammanfattning av programmet (i text), och fler program om att vara ung med förvärvad hjärnskada.

    Más Menos
    30 m
  • När livet plötsligt förändras
    Feb 11 2025

    Hedvig och Vilma var båda unga när de drabbades av en hjärnskada. Hur påverkades deras liv och hur har de anpassat sig till en tillvaro med nya förutsättningar? Vi träffar dem tillsammans med psykologen Solveig Hansdottir, som ger stöd till unga med förvärvad hjärnskada.

    Sammanfattning av programmet (i text), och fler program om att vara ung med förvärvad hjärnskada.

    Más Menos
    37 m