Episodios

  • Quan el cultiu de l’arròs dominava el Camp de Túria
    Jul 13 2025

    Sisena temporada – Pòdcast 67

    Aquest pòdcast de Cròniques Edetanes presenta una nova col·laboració del nostre equip amb els amics de Ràdio Pobla. Un nou programa de “La Tertúlia” de Miquel Martí,amb la participació de Joan Bell-lloc i la col·laboració de Paco Romero.

    Al llarg d'aquesta entrevista radiofònica parlarem de l'arròs, un antiquíssim cultiu que vingué de la mà dels àrabs i que va ser prohibit el 1769. El seu conreu, com tantes coses, tenia una cara molt positiva, alimentava els més pobres, i unacreu negativa, perjudicava els interessos de la ciutat de València i la seua Horta.

    Tot i que la capital acabà guanyant la partida, els llauradors edetans van sostenir amb força una llarguíssima guerra arrossera, la qual serví també per a completar un dels sistemes de regadiu més perfectes del País Valencià. A més, la desaparició de l'arròs del Camp de Túria tingué també unes conseqüències positives, com arael conreu de la morera i, sobretot, l'arribada posterior de la ceba, que ha perdurat fins als nostres dies.

    A continuació repassarem i explicarem els detalls històrics i jurídics d'aquest llarg conflicte, amb breus escapades cap a les devocions dels sants protectors i cap a la gastronomia, amb l'aparició d'aquella sorprenent creació culinària que ens ha fet famosos a tot el món: la paella...

    Bon profit!!!

    C⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ròniques Edetanes ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Pòdcast ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

    ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Cròniques Edetanes a Vilaweb

    Más Menos
    1 h y 4 m
  • Passeig per l’art de la Cartoixa de Portaceli al Museu de Belles Arts de València
    Jun 18 2025

    Amb el metre Francesc Fuster fem un recorregut per la pintura valenciana d’aquesta cartoixa edetana que podreu admirar en aquest museu valencià.

    Sisena temporada – Pòdcast66

    Fa un mes, al nostre pòdcast número 64 vam fer una visita virtual a la cartoixa de Portaceli guiats per l'estimat amic i historiador beterà Paco Fuster. En aquella tertúlia, ell mateix es va oferir a fer una visita guiada al museu de Sant Pius V, a València, per tal de veure in situ una part del patrimoni artístic portacelità que ens ha arribat als nostres diesi que es conserva en aquest museu.

    L'Ateneu de Bétera, en els locals del qual vam realitzar la gravació, es va oferir immediatament a organitzar aquesta visita cultural que, efectivament, tingué lloc el dissabte 31 de maig. Una vintena de persones procedents del Campde Túria ens vam agombolar al voltant del mestre Fuster el qual ens va mostrar tot un panorama lluminós de pintura, tècnica i simbolisme. Gràcies a les seues explicacions poguérem gaudir la bellesa que s'amagava en les capelles i els racons del vell monestir i que ara podíem contemplar a peu pla i amb bona il·luminació, tot descobrint el món espiritual i artístic d'aquells monjos que habitaven una alta vall de la nostra serra Calderona. A continuació podreu escoltar alguns fragments d'aquesta inoblidable visita que romandran ací com a testimoni, com una crònica edetana més.

    C⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ròniques Edetanes ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Pòdcast ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

    ⁠⁠⁠⁠⁠Cròniques Edetanes a Vilaweb

    Más Menos
    1 h y 2 m
  • El mosaic dels Treballs d'Hèrcules, patrimoni edetà espoliat a Madrid
    Jun 5 2025

    Sisena temporada – Pòdcast 65

    Amb la col·laboració emblemàtica de Jaume Flor que ensnarrarà un epíleg molt reflexiu i entranyable. Joan Bell-lloc ens endinsa en el mosaic, Enric Llopis parla del descobriment i Vicent Galduf denuncia l’espoli...

    El 21 de maig de 2021 el mosaic romà dels dotze treballs d’Hèrcules retornava de bell nou a terres edetanes, a Llíria, a Ca Porcar, el seuemplaçament històric a la Bombilla, entre el Pla de l’Arc i el poble… però sols tornava a casa una molt bona i perfecta rèplica: l'original continua espoliat al Museu Arqueològic a Madrid amb l'inventari número 38315BIS…

    Als inicis dels terribles anys quaranta del segle passat el franquisme va rapinyar, camuflant el lladrocini com a transacció legal, aquesta obra d’art original del segle III amb uns arguments que serien molt semblants a aquests: “o aceptas esta oferta o atente a las consecuencias”…

    C⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ròniques Edetanes ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Pòdcast ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

    ⁠⁠⁠⁠Cròniques Edetanes a Vilaweb

    Más Menos
    32 m
  • Portaceli, la cartoixa edetana
    May 13 2025

    En aquest programa fem un recorregut pel passat històric i cultural al voltant de la cartoixa de Portaceli. Una visita virtual que hem pogut fer guiats per la saviesa de l'admirat i estimat historiador beterà Paco Fuster. Aquesta tertúlia s'ha fet possible gràcies a la generosa col·laboració de l'Ateneu deBétera, en els locals de la qual mantinguérem la conversa.


    Introducció Joan Bell-lloc. Lectura textos Enric Llopis.

    Sisena temporada – Pòdcast 63

    C⁠⁠ròniques Edetanes ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Pòdcast ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠

    ⁠⁠Cròniques Edetanes a Vilaweb

    Más Menos
    1 h y 21 m
  • Ràdio Piula 1983-84: l’emissora lliure del Camp de Túria
    Apr 5 2025

    Sisena temporada – Pòdcast 63

    Amb Miquel Martí (‘La Tertúlia‘ de Ràdio Pobla), AlfonsCervera, Josep Maria Jorge, Lluís Cortina, Flor Sania i Susi Garcia.

    En aquest programa volem parlar de la històrica ‘RàdioPiula’, una d’aquelles emissores lliures que aparegueren a principis dels anys vuitanta al País Valencià i que des de la Vallbona emetia per a tot el Camp de Túria i que estigué en funcionament entre els anys 1983-84, amb la col·laboració desinteressada d’un grapat de joves amb moltes ganes de fer coses. Físicament, estava en la planta baixa de Rafael el Patoto, en el cantó que fa el carrer València amb el de Sant Sebastià. Els aparells físics (l’antena, la ràdio, els micros, un plat per a posar música i els altaveus) els pagaren a escot entre tots. Les ones ocupaven el 102 de l'FM i l’emissió era dedilluns a divendres de 9 a 11 de la nit, dissabtes al matí i diumenges de 10:30 a 12:30 de la nit.

    Cròniques Edetanes ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Pòdcast ⁠⁠

    Cròniques Edetanes a Vilaweb

    Más Menos
    1 h y 16 m
  • Macollades d'Olocau, les garroferes centenàries del Carraixet
    Mar 22 2025

    Joan Bell-llocentrevista a Paco Rozalén

    Sisena temporada. Pòdcast 61

    Al Tall ens mostraal principi del pòdcast uns interessants aspectes de la garrofera, com un arbreespecial de la nostra terra, amb profundes arrels que entronquen amb el moll dela nostra història. I volem aprofitar l'ocasió per donar a conèixer també,després de la capçalera, la glossa que el nostre mestre Josep Duran va dedicara la garrofera.

    Com ésevident, en aquest programa parlarem de garroferals, grarrofes i garrofins i,en concret, de les velles garroferes olocaueres que ens connecten amb el passatmorisc d'aquesta vall. L'Ajuntament d'Olocau ha promogut la "Ruta de lesMacollades" una visita que recorre els pollancars i els guaixos de lesgarroferes d'Alamara, d'Alèdua i de l'Aigualeig, sempre a la vora del barrancde Carraixet.

    I encetem lanostra conversa amb Paco Rozalén, un historiador que s'ha enamorat d'aquestspaisatges exuberants i misteriosos, fortament perfumats amb l'essència de laflor dels vells garrofers i dels bolets i les herbes que els envolten, a lavall d'Olocau.

    Cròniques Edetanes⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Pòdcast

    Cròniques Edetanes a Vilaweb

    Más Menos
    1 h y 5 m
  • Els Carnestoltes històrics de Llíria
    Mar 9 2025

    Sisena temporada. Pòdcast 6

    1“... Tota lacristiandat occidental celebrava aquestes festes i també Llíria té un passat ben ric de tradicions carnavalesques. Manolo Sánchez Vidagany ha tingut el bon gust d'arreplegar tot aquest llegat que uneix Llíria a les més velles tradicions del centre europeu i que es remuntenal nostre passat medieval i, fins i tot, romà. Els personatges, les vestimentes, la gastronomia, la literatura i l'enginy popular, l'itinerari ple de records de la vella Llíria medieval, els carrerons, les placetes i els racons arrengleratsen una rua que travessava fantàsticament els anys i els segles i ens fa reviure el passat fet present. Tot aquest material etnogràfic ha estat recollit i publicat per l'Ajuntament de Llíria i nosaltres, ara i ací, el volem donar a conéixer als nostres seguidors. "Sigueu devots i feu Carnestoles", com deia la dita, i gaudiu la posada al dia d'aquesta vella festa, acompanyats de la mà experta de Manolo Sánchez Vidagany...

    Amb aquest pòdcast hem volgut reviure uns fets que, el pas del temps i diverses circumstàncies, han fet desaparéixer del nostre calendari actual de Llíria. I no fou només una ordre arbitrària dictada per un dictador, també en un món onuns moren de fam i altres llancem tones d'aliments, fer uns dies de Carnes Tolendas tampoc té massa sentit, almenys etimològicament.

    Però aquesta festa ens unia a tot un clamor europeu, gairebé mundial, i ens feia sentir que formàvem part de tot un gran conjunt humà que gaudia bojament les darrereshores de disbauxa abans dels dies d'austeritat i dol que venien després. Recordar-ho i reviure-ho ha estat la nostra tasca. Deixar-ho morir al profund llac de l'oblit, tampoc no té cap sentit. Siga com siga: Carnestoltes, bones voltes!”

    Joan Bell-lloc


    Cròniques Edetanes⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Pòdcast

    Cròniques Edetanes a Vilaweb

    Más Menos
    1 h y 21 m
  • On Llíria s’acosta al cel, l’Estellés més edetà
    Feb 14 2025

    Sisena temporada, pòdcast 60

    El desembre de 2023 ens avançàrem al centenari del poeta deBurjassot publicant el pòdcast 39 de Cròniques EdetanesPasseig per la Llíria dels versos de Vicent Andrés Estelles, amb Clara Rozalén. El maig de 2024 entràrem de ple a la commemoració dels #CentdEstellés amb el nostre programa 44 Vicent Andrés Estellés: una tendresa oculta, amb Jaume Pérez-Montaner. I ara, febrer de 2025, tanquem el cercle celebrant els Cent +1 del millor poeta valencià amb aquest treball´, el 60, “On Llíria s’acosta al cel: l’Estellés més edetà”.

    Vos deixem amb les col·laboracions de Maria Faubel, FrancescRozalén, Rubén Pitarch, Joan Castellano, Carme Cardona i Alexandre Navarro. Presenta Joan Bell-lloc.

    Comencem el viatge per les terres edetanes amb l’obra poètica de Vicent Andrés Estelles sobre Llíria i els pobles del Camp de Túria...

    ⁠⁠Cròniques Edetanes⁠⁠⁠⁠⁠⁠

    ⁠⁠⁠⁠⁠⁠Pòdcast Cròniques Edetanes a Vilaweb

    Más Menos
    1 h y 3 m