Episodios

  • Cinema a Granel - Eduard Sola: el procés creatiu d’un guionista
    May 2 2025
    La indústria audiovisual acostuma a situar lluny dels focus alguns professionals, que poden desenvolupar una carrera plena d’èxits al marge de l’atenció mediàtica. El convidat de Cinema a Granel és Eduard Sola, guionista des de fa més de 10 anys que compagina projectes de cinema i televisió. Ha participat en diverses pel·lícules per televisió (com Ebre, del bressol a la batalla, premi Gaudí el 2017) i sèries d’èxit com Benvinguts a la família, Cites, El cuerpo en llamas i Querer, entre d’altres. A la gran pantalla ha participat en el guió de pel·lícules tan diferents com Libertad, de Clara Roquet; Black is Beltza, de Fermín Muguruza, o La virgen roja, de Paula Ortiz, però amb qui més ha col·laborat fins ara ha estat amb Dani de la Orden, amb qui ha treballat a Barcelona, nit d’estiu i Barcelona, nit d’hivern i, sobretot, Casa en flames, un treball pel que ha rebut el Gaudí i el Goya al millor guió original.
    Más Menos
    42 m
  • Cinema a Granel - ‘Sorda’, una pel·lícula que desmunta prejudicis sobre la sordesa
    Apr 4 2025
    Quin és l’argument de Sorda? L’Àngela és una dona sorda que espera un bebè amb l’Hèctor, la seva parella, que és oient. Aquest embaràs farà sorgir un munt de dubtes, pors i incerteses al voltant del futur de la seva filla i les dificultats que poden tenir per comunicar-se amb ella. Després de néixer, la criança en un món que no està preparat per a les persones sordes, provocarà una crisi de parella. Sorda és el primer llargmetratge d’Eva Libertad basat en un curt que ella mateixa va dirigir el 2021 i que va estar nominat als Goya. El personatge de l’Àngela està interpretat per Míriam Garlo, actriu sorda a la vida real. Cinema a Granel conversa amb l’actor Álvaro Cervantes que dona vida a la parella de l’Àngela, l’Hèctor. Aquest divendres, dia 4 d’abril, s’estrena a les sales de cinemes, però aquesta pel·lícula ja acumula un munt de guardons: premi del Públic a la secció Panorama a Berlín i quatre premis al Festival de Màlaga (millor pel·lícula, actriu, actor i públic), en què ha esdevingut la gran triomfadora de l’edició d’enguany.
    Más Menos
    34 m
  • Cinema a Granel - Una feina a l’ombra: l’ajudant de direcció
    Mar 26 2025
    L’audiovisual és un sector on es treballa en equip, però malgrat tot, al final els focus i l’atenció mediàtica se l’emporten molt poques persones. És el cas de l’equip de direcció d’una pel·lícula. Tothom coneix al director o directora, que gaudirà de la fama, el reconeixement, els premis, les entrevistes… Però més enllà de la resta dels departaments d’una pel·lícula, la pròpia direcció és una feina compartida amb un equip de treball: són els ajudants i assistents de direcció. Cinema a Granel conversa amb Mònica Farrés, ajudant de direcció amb una trajectòria de més de 20 anys al sector. Ha participat en nombroses sèries de televisió com Polseres Vermelles, Cites Barcelona, Merlí Sapere Aude, Les de l’hockei o Això no és Suècia. També ha treballat a pel·lícules tan premiades com “El 47”, treballant colze a colze amb Marcel Barrena. Quines són les feines que realitza l’ajudant de direcció? Com és la seva relació amb el director o directora?
    Más Menos
    35 m
  • Cinema a Granel - Cinema i valors socials
    Mar 17 2025
    Cinema a Granel presenta Drac Màgic, una cooperativa social que té per objectiu transformar la societat a partir de valors cooperativistes, feministes, d’atenció a les diversitats i la cultura de la pau. Són ja gairebé 55 anys de trajectòria audiovisual al nostre país, i durant més de cinc dècades el Drac Màgic ha impulsat un munt de projectes educatius, un festival dirigit per dones i una distribuïdora de cinema infantil, entre altres iniciatives. Com es viu des del Drac Magic el moment actual? Quin és el futur audiovisual que els espera als més petits? Quins són els reptes més immediats per a l’entitat? Com podem construir una societat més humana en aquesta era marcada per les noves tecnologies?
    Más Menos
    35 m
  • Cinema a Granel - El Brain Film Fest: un festival de cinema dedicat al cervell i la memòria
    Mar 11 2025
    El Brain Film Fest és un festival internacional de cinema sobre el cervell impulsat per la Fundació Pasqual Maragall i coorganitzat per Minimal Films. A través de la creació audiovisual i la divulgació científica, aquesta mostra acosta a la ciutadania la polièdrica realitat del cervell, des de les seves capacitats fins a les seves malalties i condicions. La 8a edició del festival aquest 2025 s’organitza del 12 al 16 de març, i betevé n’és un dels mitjans col·laboradors. Cinema a Granel conversa amb el seu director, Albert Solé, Goya i Gaudí al millor documental per Bucarest, la memòria perduda i Gaudí per Al final de l’escapada el 2010 i Gabor el 2014, entre altres guardons.
    Más Menos
    32 m
  • Cinema a Granel - L’audiovisual més compromès
    Feb 20 2025
    Lluny del glamur, la fama, el negoci i l’entreteniment, hi ha un cinema compromès que considera l’audiovisual com una eina de transformació social. D’aquest tipus de projectes en sap un munt la convidada d’aquest episodi de Cinema a Granel, la documentalista Fina Sensada. Des dels seus primers treballs amb directors com Bigas Luna fins als seus projectes de cinema i cooperació, la seva trajectòria professional li ha permès viatjar per tot el planeta.
    Más Menos
    36 m
  • Cinema a Granel - Les interioritats de la gala dels Premis Gaudí
    Jan 23 2025
    La 17a edició dels Premis Gaudí han estat de rècord: durant l’any s’han viscut les millors xifres de taquilla d’una pel·lícula en català. ‘El 47’ va aconseguir 18 nominacions, tot un rècord, i la meitat de les produccions nominades han estat rodades en català. ‘El 47’, a més a més, l’han vist a les sales més de 500.000 espectadors. Cinema a Granel conversa amb Laia Aubia, directora de l’Acadèmia del Cinema Català des del 2018. Com es prepara la gala? Com es tria la ubicació i el format? “Està molt bé que les gales siguin reivindicatives, és necessari per què l’audiovisual ha demostrat que té el poder de canviar les coses”, segons diu.
    Más Menos
    39 m
  • Cinema a Granel - Els reptes de futur de la Filmoteca de Catalunya
    Jan 10 2025
    Cinema a Granel entrevista el director de la Filmoteca de Catalunya, Pablo La Parra, que va assumir el càrrec el mes de juliol passat. L’han precedit des de la seva als 80, els directors Antoni Kirhner, Natàlia Molero, Roc Villas i Esteve Riambau. La Filmoteca de Catalunya va començar com una delegació de la Filmoteca Nacional d’Espanya als anys 60. Des de llavors ha tingut moltes seus: Les mostres de cinema van començar al Cinema ABC de Barcelona. Als 70 es van traslladar al carrer de Mercaders i a partir del 1979 es van establir al Cinema Padró. Finalment, el 14 de desembre del 1981 la institució es va convertir ja oficialment en la Filmoteca de Catalunya, adscrita al Departament de Cultura de la Generalitat. Però la Filmoteca als 80 encara no tenia una seu pròpia. Es va passar per una escola de la travessera de Gràcia, el 91 es van mudar a l’antic Cinema Aquitània (a la travessera de Sarrià) i, finalment, el 2012 se’n va poder inaugurar la seu actual, un modern edifici situat al Raval amb dues sales de cinema, biblioteca, espais per a exposicions i oficines. El 2013 també es va posar en marxa el nou Centre de Conservació a Terrassa, destinat a garantir la preservació del patrimoni audiovisual del nostre país.
    Más Menos
    37 m
adbl_web_global_use_to_activate_webcro805_stickypopup