Episodios

  • Brusselse Oogst: Trump verpest het vooral voor de Amerikaanse boeren
    Apr 9 2025

    De Amerikaanse president Donald Trump heeft importheffingen opgelegd aan zo'n beetje alle landen en daarmee de wereldhandel in onstuimig water gebracht. Vooralsnog lijken de nadelige gevolgen voor Nederlandse exporteurs mee te vallen. Veehouders kunnen op korte termijn wel gaan merken aan hogere voerprijzen.

    In deze aflevering van Brusselse Oogst bespreken Nieuwe Oogst-redacteuren Jasper Schal, John Ramakers en Peter Smit de gevolgen van de hogere Amerikaanse tarieven voor de Nederlandse landbouw.

    Aandacht is er ook voor de ingelaste top van Europese handels- en economieministers afgelopen maandag in Luxemburg. Daar werd besloten de rijen te sluiten en als één handelsblok te reageren op de Amerikaanse handelspolitiek.

    Lees meer over dit onderwerp op Nieuweoogst.nl.

    Zuivel, wijn en bourbon verwijderd van EU-sanctielijst voor VS

    Brussel zet in op de-escalatie en wil handelsdeal met deVS

    Amerikaanse boeren vrezen de dupe te worden vanhandelsoorlog

    Rabo: EU-reactie gaat boeren meer kosten dan importheffingen VS

    Boerenkoepel Copa-Cogeca: liever aan tafel dan tegenmaatregelen


    Más Menos
    35 m
  • Kan Hansen zijn beloftes aan Nederlandse boeren waarmaken?
    Mar 25 2025

    Eurocommissaris Christophe Hansen legde vorige week een werkbezoek af aan Nederland. Naast een bezoek aan een tomatenkweker en een melkveehouder sprak hij met Tweede Kamerleden en was hij hoofdspreker op het LTO Voorjaarsevent. Zijn landbouwvisie valt bij Nederlandse boeren in goede aarde, maar kan hij zijn plannen ook waarmaken?


    In deze aflevering bespreken hoofdredacteur Esther de Snoo en redacteuren Jasper Schel en Peter Smit de boodschap waarmee Hansen naar Nederland kwam. Daar zaten enkele opmerkelijke uitspraken tussen. Hij vindt onder meer het opkopen en uit de markt nemen van Nederlandse veehouders geen goed idee. De Europese voedselzekerheid en geopolitieke ontwikkelingen zorgen ervoor dat de Europese Unie juist boeren nodig heeft, zegt Hansen.


    In de Tweede Kamer werd hem de Nederlandse mest- en stikstofcrisis voor de voeten geworpen. Hansen heeft daarbij een groot vertrouwen in innovatie om milieuproblemen op te lossen. Daarnaast is hij net als het Nederlandse kabinet een warm pleitbezorger van renure als alternatief voor kunstmest. Hansens voorstellen kunnen zorgen voor versoepelingen van regelgeving, maar juist over de mest- en stikstofproblematiek gaat hij niet. Daarvoor moet hij zijn EU-collega Jessika Roswall van Milieu en Water aan zijn kant krijgen.


    Lees hier de artikelen over het bezoek van Christophe Hansen aan Nederland:

    Hansen: 'Nederland moet zijn huiswerk gaan doen'

    Hansens boodschap valt in goede aarde: 'Hij moet het nu ook gaan doen'

    Eurocommissaris kritisch op krimp Nederlandse veestapel



    Más Menos
    45 m
  • 'Veel optimisme over landbouwvisie, maar er is voorlopig nog niets gebeurd'
    Mar 5 2025

    Concurrerend, toekomstgericht en eerlijk. Het moet volgens Eurocommissaris voor Landbouw en Voedselvoorziening Christophe Hansen weer aantrekkelijk worden om boer te zijn. Op welke manier dat moet gebeuren, staat in de landbouwvisie die hij onlangs presenteerde.


    Boeren belanden in een warm Brussels bad, als je Hansen moet geloven. De Luxemburger belooft veel minder regeldruk en administratie, meer concurrerend vermogen en eerlijkere inkomens. De agrarische wereld staat nog net niet te juichen. Maar het verschil met het vorige beleid, met de door boeren zo verguisde Green Deal, voelt zeker als een frisse wind.


    In deze aflevering van Brusselse Oogst duiken we dieper in de plannen van Hansen en wel met hoofdredacteur Bert Van Slooten van Brusselse Nieuwe, hoofdredacteur Esther de Snoo van Nieuwe Oogst en redacteur Jasper Schel van Nieuwe Oogst.

    Más Menos
    40 m
  • Nieuwe landbouwcommissaris kan aan de bak met zware dossiers
    Nov 28 2024

    Deze week stemde het Europees Parlement officieel in met de nieuwe Europese Commissie. Dat betekent dat Ursula von der Leyen bijna een half jaar na de verkiezingen voor het Europees Parlement, eindelijk aan de slag kan met haar nieuwe team.

    In de podcast Brusselse Oogst laat Peter Meedendorp, voorzitter van CEJA, de belangenvereniging voor jonge Europese boeren, er zijn licht op schijnen. En natuurlijk zijn Nieuwe Oogst-redacteuren Tys Hallema en Jasper Schel ook weer van de partij.

    Más Menos
    43 m
  • ‘Eerste stap om boer en beleidsmaker weer te verbinden’
    Sep 16 2024

    De boer moet weer centraal staan bij het maken van beleid voor de Europese landbouw. Dat is een belangrijke aanbeveling uit de strategische dialoog. 29 vertegenwoordigers van landbouw-, natuur-, milieuorganisaties en ngo’s spraken de eerste helft van dit jaar uitvoerig met elkaar over een nieuwe aanpak van het Europese landbouwbeleid.

    In deze aflevering van Brusselse Oogst lichten Nieuwe Oogst-redacteuren Tys Hallema en Jasper Schel samen met Gerben Boom, portefeuillehouder Internationaal bij NAJK, de rode draad van de strategische dialoog toe.

    Más Menos
    24 m
  • Von der Leyen zet inkomen boeren hoog op de agenda
    Jul 22 2024

    Ursula von der Leyen is herbenoemd als voorzitter van de Europese Commissie. In haar toespraak voor het Europees Parlement gaf ze aan vast te houden aan de Green Deal, maar daarbij wel meer oog te hebben voor het boereninkomen.

    Binnen honderd dagen wil Von der Leyen met een visie komen op de toekomst van de Europese landbouw. Ze wil onder meer de positie van boeren in de keten versterken en hen beschermen tegen oneerlijke handelspraktijken.

    In deze aflevering van Brusselse Oogst bespreken Klaas Johan Osinga van LTO Nederland en de redacteuren Jasper Schel en Peter Smit van Nieuwe Oogst de plannen van Von der Leyen. Ook is er aandacht voor het eerste bezoek van landbouwminister Femke Wiersma aan de Europese landbouwraad.

    Más Menos
    34 m
  • Boerenbelang is groot bij vorming nieuwe Europese Commissie
    Jun 11 2024

    Europa heeft gestemd. Wat betekent de verkiezingsuitslag voor de landbouw? Het nieuwe kabinet heeft veel doelen te halen in Brussel en moet daarom snel aan de bak, want de onderhandelingen over een nieuwe Europese Commissie beginnen al snel.

    In deze aflevering van onze Brusselse Oogst-podcast duiden hoofdredacteur Esther de Snoo en redacteuren Jasper Schel en Peter Smit van Nieuwe Oogst de uitslag van de Europese Parlementsverkiezingen.

    De meerderheid van het grote midden met EVP, Renew en S&D is intact gebleven, maar ook hier zal de opmars van rechtse partijen van invloed zijn. De eerste belangrijke horde die de nieuwe Europese Commissie moet nemen, is het opstellen van een meerjarenbegroting voor de Europese Unie. Blijft het budget voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid overeind?

    Más Menos
    41 m
  • 'Groen doen belonen, vies doen beprijzen'
    Jun 4 2024

    Lara Sibbing gaat er alles aan doen om met voorkeursstemmen in het Europees Parlement te komen. Dat zegt ze in deze aflevering van de Brusselse Oogst-podcast. Ze staat op plek 16 op de lijst voor GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen.

    Nederland gaat op donderdag 6 juni naar de stembus voor de verkiezingen van het Europees Parlement. In de podcast Brusselse Oogst vertalen Nieuwe Oogst en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) de verkiezingsbeloften naar het boerenerf.

    De fusiepartij waar Sibbing toe behoort, splitst in Brussel weer op. GroenLinks vindt onderdak bij de Groenen en PvdA bij de Sociaal-Democraten. Sibbing heeft haar eigen prioriteiten. 'Ik maak me boos om de schijntegenstelling die wordt gecreëerd dat je als agrarisch ondernemer moet kiezen tussen een goed verdienmodel, of goed zorgen voor de grutto en omgeving. Dat is totale onzin. Je moet eerlijk belonen en beprijzen. Want dan kan dat wel en gaat goed ondernemerschap hand in hand met het sociale en het groene.'

    Voorzitter Amber Laan van het Hollands Agrarisch Jongeren Kontakt (HAJK) mist in het Europese beleid de middelen om aan alle opgaven te voldoen. 'Waar is het beleid dat mij helpt om van a naar b te komen? Hoe zorgen we ervoor dat boeren en tuinders die stappen kunnen zetten?'

    Volgens Sibbing zijn daar drie dingen voor nodig: 'Eerlijk beprijzen en belonen via het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid, een eerlijk speelveld en een eerlijke verantwoordelijkheid door de hele voedselketen. Zo moet je groen doen belonen en vies doen, oftewel vervuilen, beprijzen.'

    Más Menos
    29 m
adbl_web_global_use_to_activate_webcro768_stickypopup