Episodios

  • Special: Charles Bukowski
    Jun 16 2025

    Dina ruffiga bibliotekarier tar dig med till en ruffig poet.


    Charles Bukowski (1920–1994) var en amerikansk författare och poet som gjort stort avtryck i modern litteratur. Han föddes i Tyskland men växte upp i Los Angeles, en stad som han ofta skildrade i sina romaner och dikter. Bukowski blev känd för sin råa och ärliga stil, där han utan försköning beskrev livet på samhällets skuggsida – fattigdom, alkoholism, ensamhet och arbetarklassens vardag. Hans mest kända verk, som Post Office och Factotum, är självbiografiska och speglar hans hårda liv med lågavlönade jobb, sprit och trasiga relationer.

    Med sitt unika språk och sitt öga för detaljer fångade Charles Bukowski miljöer som barer, hotellrum och spelhallar, och gjorde dem till centrala platser i den amerikanska litteraturen. Han anses vara en av 1900-talets mest inflytelserika författare inom underground-litteraturen och hans böcker läses än idag av nya generationer som söker äkta och kompromisslös prosa och poesi. Bukowski har inspirerat både författare och musiker, och hans arv lever kvar som en symbol för den hårda verklighet han så ofta beskrev.

    #CharlesBukowski #amerikansklitteratur #modernpoesi #undergroundlitteratur #PostOffice #Factotum #kultförfattare #dikter #poesi #recension

    Más Menos
    18 m
  • Special: Karin Boye
    May 29 2025

    Två skäggiga män tar sig an en nationalklenod. Sveriges svar på Virginia Woolf antyds lite i dagens avsnitt. Och hur var egentligen hennes koppling till Richard Chamberlain?

    Karin Boye (1900–1941) var en av Sveriges mest betydelsefulla modernistiska författare. Hon är känd för sina djupa, existentiella dikter och den dystopiska romanen Kallocain. Hennes verk utforskar teman som frihet, identitet, könsroller, psykisk ohälsa och samhällskritik. Boye var också aktiv i Clarté-rörelsen, en socialistisk studentrörelse, och brottades livet igenom med sin sexuella läggning och inre konflikter. Trots sitt korta liv har hon lämnat ett starkt och varaktigt avtryck i svensk litteratur.


    I rörelse

    Den mätta dagen, den är aldrig störst.Den bästa dagen är en dag av törst.Nog finns det mål och mening i vår färd -men det är vägen, som är mödan värd.Det bästa målet är en nattlång rast,där elden tänds och brödet bryts i hast.På ställen, där man sover blott en gång,blir sömnen trygg och drömmen full av sång.Bryt upp, bryt upp! Den nya dagen gryr.Oändligt är vårt stora äventyr.

    #litteratur #dikter #poesi

    Más Menos
    14 m
  • Special: Richard Chamberlain
    Apr 21 2025

    Idag minns vi får vän, förebild och mentor som gick bort för ett tag sedan.


    George Richard Chamberlain föddes den 31 mars 1934 i Beverly Hills, Kalifornien, död 29 mars 2025 i Waimanalo på Oahu, Hawaii.

    Han utbildade sig vid Pomona College och började sin skådespelarkarriär på 1950-talet. Det stora genombrottet kom 1961 med TV-serien Dr. Kildare, där han spelade den unge och idealistiske läkaren James Kildare. Serien blev en massiv succé och gjorde honom till en av sin tids största TV-idoler.

    På 1970- och 80-talen förflyttade han sig från tonårsromantik till mer dramatiska och prestigefyllda roller. Han fick stor uppskattning för sina insatser i miniserier som Shogun (1980), där han spelade en brittisk sjökapten i det feodala Japan, och The Thorn Birds (1983), där han spelade prästen Ralph de Bricassart i en av TV-historiens mest sedda kärleksberättelser. Dessa roller befäste hans status som "miniseriekung".

    Parallellt med TV och film har Chamberlain haft en framgångsrik teaterkarriär, med roller i allt från Hamlet till The Sound of Music. Han visade också sin mångsidighet genom att spela huvudrollen i den första filmatiseringen av The Bourne Identity (1988), långt innan Matt Damons version.

    Utanför rampljuset har Chamberlain också varit aktiv som sångare och konstnär. På 1960-talet gav han ut flera skivor, och han har även ställt ut sina målningar.

    År 2003 publicerade han självbiografin Shattered Love: A Memoir, där han för första gången offentligt talade om sin homosexualitet – ett modigt steg för en skådespelare som under större delen av sin karriär tvingades leva i det dolda.

    Richard Chamberlain har lämnat ett stort avtryck inom både populärkultur och klassisk scenkonst – en verklig pionjär med en sällsynt lång och mångfacetterad karriär.

    #skådespelare #film #litteratur

    Más Menos
    12 m
  • Special: Dan Andersson
    Mar 26 2025

    Dan Andersson – Poet, Författare & Visdiktare

    Dan Andersson (1888–1920) var en svensk poet, författare och visdiktare, känd för sina melankoliska dikter och skildringar av finnmarkens hårda liv. Hans verk präglas av vemod, naturlyrik, arbetarklassens kamp och mysticism. Bland hans mest kända dikter finns Omkring tiggarn från Luossa, Jag väntar vid min stockeld och Spelmannen. Hans texter har inspirerat generationer av musiker och poeter och är en viktig del av svensk litteratur och vistradition. Trots sitt korta liv lämnade han ett rikt arv som fortsätter att beröra människor idag.

    #DanAndersson #SvenskPoesi #Arbetarlitteratur #Vemod #Naturlyrik #Visdiktare #SvenskHistoria #Litteratur #Dikt #SvenskMusik #poesi #podd

    Más Menos
    15 m
  • The road not taken av Robert Frost
    Feb 16 2025

    Idag tar vi oss an Robert Frost (1874–1963) som var en amerikansk poet känd för sina naturinspirerade dikter och djupa reflektioner över livet, ofta skrivna i traditionell versform. Han vann fyra Pulitzerpriser och hans mest berömda dikter, som The Road Not Taken och Stopping by Woods on a Snowy Evening, utforskar teman som val, ensamhet och mänsklig erfarenhet. Givetvis spårar allt ur och vi hamnar hos Goethe och Ranelid med som sig bör.


    The Road Not Taken

    Two roads diverged in a yellow wood,
    And sorry I could not travel both
    And be one traveler, long I stood
    And looked down one as far as I could
    To where it bent in the undergrowth;
    Then took the other, as just as fair,
    And having perhaps the better claim,
    Because it was grassy and wanted wear;
    Though as for that the passing there
    Had worn them really about the same,
    And both that morning equally lay
    In leaves no step had trodden black.
    Oh, I kept the first for another day!
    Yet knowing how way leads on to way,
    I doubted if I should ever come back.
    I shall be telling this with a sigh
    Somewhere ages and ages hence:
    Two roads diverged in a wood, and I—
    I took the one less traveled by,
    And that has made all the difference.

    Más Menos
    18 m
  • O Captain! My Captain! av Walt Whitman
    Jan 19 2025

    O Captain! My Captain! är en allegorisk dikt om Lincolns död, fylld av stora känslor och skriven av en man med ett skägg värt många egna dikter. Men är den bra då? Vi berättar som vanligt vad du borde tycka.

    #litteratur #recension #lyrik #dikter #humor

    Más Menos
    11 m
  • Den unge Werthers lidanden av Johann Wolfgang von Goethe
    Jan 12 2025

    Är Werther världens förste incel? Vad är en rövarroman? På en skala från Sturm till Drang, hur mycket led dina favoritbibliotekarier av att läsa detta verk? Få svar på det och mycket annat i vår recension av Goethes kända verk.


    #litteratur #recension #lyrik

    Más Menos
    18 m
  • Nyårsklockan av Alfred Tennyson
    Dec 29 2024

    Ni har alla hört den på TV vid 12-slaget på nyårsafton. Vi tar en kort titt på Alfred Lord Tennysons berömda dikt som i original heter "Ring Out, Wild Bells". Vi passar samtidigt givetvis på att raljera om studentikosa lundaakademiker och folk som inte vet vad en björntjänst är.

    Ring, klocka, ring i bistra nyårsnatten
    mot rymdens norrskenssky och markens snö;
    det gamla året lägger sig att dö …
    Ring själaringning öfver land och vatten!

    Ring in det nya och ring ut det gamla
    i årets första, skälfvande minut.
    Ring lögnens makt från världens gränser ut,
    och ring in sanningens till oss som famla.

    Ring våra tankar ut ur sorgens häkten
    och ring hugsvalelse till sargad barm.
    Ring hatet ut emellan rik och arm
    och ring försoning in till jordens släkten.

    Ring ut hvad dödsdömdt räknar sina dagar
    och forngestaltningar af split och kif.
    Ring in ett ädlare, ett högre lif
    med bättre syften, mera rena lagar.

    Ring ut bekymren, sorgerna och nöden,
    och ring den frusna tiden åter varm.
    Ring ut till tystnad diktens gatularm,
    men ring till sångarhjärtan skaparglöden.

    Ring ut den stolthet, som blott räknar anor,
    förtalets lömskhet, afundens försåt.
    Ring in det rätta på triumfens stråt,
    och ring till seger mänsklighetens fanor.

    Ring, klocka, ring … och seklets krankhet vike;
    det dagas, släktet fram i styrka går!
    Ring ut, ring ut de tusen krigens år,
    ring in den tusenåra fredens rike!

    Ring in den tid, då andarne befrias
    ur själfviskhetens sammansnörda band.
    Ring mörkrets skuggor bort ur alla land;
    ring honom in, den bidade Messias!

    Más Menos
    22 m