2050  By  cover art

2050

By: Fakta o klimatu
  • Summary

  • Váš průvodce klimatickou transformací. Chceme, aby se lidé v otázce změny klimatu lépe orientovali. Aby věděli o řešeních, která jsou v současné době už k dispozici a můžeme je použít. Podcast 2050 (https://2050podcast.cz/) má za cíl komunikovat o otázkách spojených se změnou klimatu věcně a konstruktivně a opírat se přitom o data a dosavadní vědecké poznatky. Poslechněte si další epizody, krátké komentáře k aktuálnímu dění a nesestříhané rozhovory s našimi hosty na našem bonusovém kanálu (https://open.spotify.com/show/3XIaCFsoRBJtqR0pJoYI65?si=623b33a58ed14bdd) .
    Fakta o klimatu
    Show more Show less
Episodes
  • 66: Jak se cítíš, když se řekne ‚klima’? Environmentální distres jako fenomén nejen mezi mladými.
    May 15 2024
    Zdenka Voštová se dlouhodobě zabývá lidským prožíváním environmentálních témat jako psychoterapeutka a lektorka. V rozhovoru představuje data a trendy toho, jak lidé po celém světě i v Česku tato témata prožívají. Ve vlastní terapeutické praxi se setkává se skupinami i jednotlivci, na které doléhají témata spojená se změnou klimatu, a emocionálně je tímto procesem doprovází.

    Téměř třetina Čechů prožívá ve spojitosti s klimatickou změnou bezmoc. Jedná se v tomto ohledu o nejčastější pocit. Prožívat nepříjemné emoce ovšem není jakási nemoc, ze které je potřeba lidi léčit. Podle současné psychologické vědy se často jedná o smysluplnou, adaptivní reakci na bezprecedentní situaci. Proč je zrovna změna klimatu pro mnohé tak tíživým tématem a jakým způsobem s prožíváním pracovat na úrovni jednotlivce i celé společnosti probíráme v dnešní epizodě.

    Bonusové materiály a transkript epizody najdete na našem webu.
    Show more Show less
    52 mins
  • 65: Energetika budoucnosti: Živě na festivalu United Islands
    May 2 2024
    Martin Sedlák (Svaz moderní energetiky) a Jan Krčál (Fakta o klimatu) jsou hosty živého natáčení podcastu o tom, jak pravděpodobně bude vypadat energetika v blízké budoucnosti, jaké trendy pozorujeme na úrovni Evropy a jaké jsou nejbližší kroky pro Česko.

    Podcast byl natočen v rámci oslav 20. výročí vstupu České republiky do EU a v rozhovoru se tedy zaměřujeme i na to, jak se za tu dobu evropská energetika vyvíjela a jaký přínos či zátěž to mělo pro naši republiku. Diskutujeme aktuální evropské trendy směřující k tomu, že v budoucnu bude mezi hlavní zdroje pro výrobu elektřiny patřit vítr a slunce a dotkneme se konkrétně i toho, jaké úkoly související s modernizací energetiky stojí před jednotlivými aktéry (stát, byznys, obce, domácnosti) v českém prostoru.

    Bonusové materiály a transkript epizody najdete na našem webu.
    Show more Show less
    50 mins
  • 64: Klima. Tvorba. Umění.
    Apr 17 2024
    Jakou roli hraje umění v řešení klimatické změny a jak je klimatická změna v uměleckých dílech zobrazována?

    Hosty této epizody jsou sound designér a muzikant Jan Růžička a ilustrátorka a grafička Alex Zamouřilová. Přemýšlení nad svojí tvorbou sdílí také moderátoři Petr Holík a Hana Tesák Vrtala. Společně diskutují o roli, kterou umělecká tvorba sehrává ve vnímání klimatické krize a jejím přiblížení lidem.

    Umění totiž může být nástrojem pro zvýšení povědomí o klimatických změnách a případnou motivací ke změně chování. Tvůrce například skrze své dílo probouzí emoce a poutá pozornost k věcem, o nichž si následně lze dohledat podrobnější informace. Umělecké dílo také může působit jako prostředník mezi odborníky či aktivisty a širší veřejností.

    Jaká umělecká díla (výtvarná, divadelní, hudební) dotýkající se tématu klimatu vás zaujala? Podělte se s námi ve Facebookové skupině Komunita 2050.

    Bonusové materiály a transkript epizody najdete na našem webu.
    Show more Show less
    48 mins

What listeners say about 2050

Average customer ratings

Reviews - Please select the tabs below to change the source of reviews.